Zuby jako perličky: Kartáčky a vychytávky do koupelny, které stojí za to si pořídit

Žena si dává pastu na kartáček Josep Suria / Shutterstock.com

Mít krásný, zářivý úsměv chce snad každý z nás. Aby naše zuby byly zdravé a vypadaly dobře, nestačí je pouze 2x denně přejet kartáčkem. Přesto většina lidí u této činnosti zůstane. Jak tedy správně pečovat o ústní dutinu a co všechno k tomu potřebujete?

Přečtěte si také

Carrefour a PepsiCo zakopávají válečnou sekeru. Jejich spor byl ve Francii ukončen

Jaký je nejlepší kartáček na zuby?

Každodenní domácí péče o ústa, pravidelné kontroly u zubaře a návštěvy dentální hygieny – to jsou tři činnosti, které by neměl vynechávat ten, kdo chce mít krásný úsměv.

Odborník vám sice může pomoci, nejvíce práce ovšem musíte zvládnout vy sami. Váháte, zda sáhnout po elektrickém, či klasickém kartáčku a jaké další pomůcky na zuby používat? Po přečtení našeho článku budete mít jasno.

Muž drží obyčejný a elektrický kartáček Asier Romero / Shutterstock.com

Je lepší elektrický, nebo klasický kartáček?

Reklamy na snadné čištění zubů pomocí elektrického kartáčku, slibující zaručeně lépe vyčištěná ústa než s tím běžným, nalákají mnohé z nás. Je ale skutečně elektrický kartáček tou lepší volbou?

Manuální zubní kartáček

Většina dentistů v ordinacích doporučuje svým pacientům klasický manuální zubní kartáček. Ten by měl mít správně spíše menší hlavici a měkké, rovně zastřižené štětiny. S takovým kartáčkem si totiž dokážeme vyčistit ústa nejpečlivěji.

  • Mezi nejdoporučovanější značky patří například Curaprox (lékárny Benu od 89 Kč), SWISSDENT (Profimed od 94 Kč) či Marvis Toothbrush (Notino.cz od 76 Kč).

Elektrický zubní kartáček

Přesto řada lidí dává přednost kartáčkům elektrickým. Jejich uživatelé by měli mít na paměti, že přestože jsou velmi účinné, nevyčistí zuby samy. S hlavičkou kartáčku je naopak potřeba správně pohybovat, aby se dostala na všechny zuby a ze všech stran.

Elektrické kartáčky mají oproti těm klasickým většinou menší hlavici, takže se s nimi snadno dostanete i do zadních míst.

  • Vhodné jsou zejména pro handicapované osoby a pro lidi se zhoršenou jemnou motorikou, pro které je čištění s manuálním kartáčkem podstatně náročnější.
  • Vyhýbat by se jim rozhodně měli lidé s vysokou citlivostí zubů a s obnaženými krčky. Těm by se totiž stav jejich zubů mohl při používání elektrického kartáčku výrazně zhoršit.

Na trhu se nachází tyto dva základní druhy: rotační a sonické kartáčky.

Rotační kartáčky

Ty mívají malou kulatou hlavici a vykonávají 360° kruhový pohyb sem a tam. Setkat se můžete také s rotačně-oscilačními kartáčky, které připojují ke kruhovému pohybu ještě pulzace, kdy hlavice pulzuje ve směru štětin, čímž dochází k narušení povlaku a jeho setření.

  • Pro své rotačně-oscilační kartáčky je známá firma Oral-B. Jejich ceny se pohybují pro nejlevnější varianty a řady pro děti od 500 korun až po ty mezi 1 000 Kč a 7 500 Kč dle dalších vymožeností.

Sonické kartáčky

Sonické kartáčky připomínají svým tvarem klasický kartáček a pracují na principu vibrací, které rozechvějí štětiny pomocí ultrazvuku, čímž dostane suspenzi vody, slin a pasty i na místa, kam štětiny nemohou. Jejich pořizovací cena není malá, jsou ale účinnější než ty rotační, a navíc i šetrnější k zubům a dásním, jelikož nepoškozují zubní krčky.

  • Sonickými kartáčky vyniká značka Philips s řadou Sonicare, v níž najdete nejlevnější typy třeba v Lidlu od 599 Kč. Dětské verze začínají na osmi stovkách korun a ty lepší varianty stojí od 1 500 Kč až do 7 000 Kč. V nabídce mají často dvojité balení i s cestovními krabičkami.
  • Své sonické kartáčky má i firma Curaprox. Jejich Black is White typy se pohybují od 2 990 Kč.
  • Profimed také nabízí kartáčky od FOREO – FOREO ISSA mini 2 Mango Tango sonický kartáček zde seženete za 1 581 Kč.
Matka se synem si čistí zuby před zrcadlem Pixel-Shot / Shutterstock.com

Jaké tři další pomůcky by vám neměly chybět?

Na trhu se dnes nachází velké množství pomůcek na čištění zubů. Důležité je si totiž uvědomit, že samotné čištění kartáčkem nestačí. I kdybyste si čistili zuby půl hodiny tím nejlepším, nikdy se nedostanete na všechna místa, kde můžete mít zbytky jídla.

Do tzv. mezizubních štěrbin se dostanete pouze za pomocí mezizubních kartáčků a zubních nití. Hranice mezi zubem a dásní vyčistíte zase nejlépe za pomocí jednosvazkového kartáčku.

Mezizubní kartáčky

Mezizubní kartáčky jsou určené pro čištění mezizubních prostor, obzvláště u zadních zubů. Mají schopnost zachytávat zubní plak a odstraňují i zbytky jídla zde. Mezizubní kartáček by se měl používat alespoň jednou za den po vyčištění zubů kartáčkem klasickým.

Aby jejich používání splnilo účel, musíte mít tu správnou velikost. Malý kartáček není příliš účinný, větší zas zraňuje dáseň a zbytečně zvětšuje mezizubní štěrbinu. O tom, jakou správnou velikost máte používat, se nejlépe poraďte s dentální hygienistkou či se svým dentistou.

Zubní nit

Zubní nitě jsou vhodné především pro čištění úzkých mezizubních prostor, tedy hlavně pro přední zuby. Zubní nit byste neměli používat pouze za účelem vyndání zbytku jídla, ale její použití by mělo být součástí každého čištění.

Trh nabízí nitě tenčí i silnější, pogumované i nepogumované, s držákem či klasické dlouhé vytahovací. Vyberte podle toho, co vám bude nejlépe vyhovovat.

Setkat se můžete také se speciální zubní nití Super-floss. Ta je určená pro čištění protetických zubních náhrad, zejména keramických můstků a náhrad nesených zubními implantáty. Vhodné jsou také pro čištění rovnátek.

Žena si čistí zuby nití Prostock-studio / Shutterstock.com

Jednosvazkový (solo) zubní kartáček

Tento kartáček výborně odstraňuje zbytky zubního plaku těsně u dásně i lehce pod ní, kam se běžný kartáček nedostane – a taktéž předchází vzniku nehezkých mikrodefektů ve sklovině. Je vhodný pro čištění za dolními zuby, kde se usazuje nejvíce zubního kamene, a také kolem pevných rovnátek.

A jak jej správně používat? Přiložte ho na zub, lehce přimáčkněte a krouživými pohyby plak odstraňte. Čistěte ideálně každý zub zvlášť.

Zdroj: vitalia.cz, mojezdravi.cz, ncbi.nlm.nih.gov, mkdent.com (Magdalena Kubová, DiS.)