Co znamenají barevné značky na tubě zubní pasty? Nejspíš se budete divit

Žena si dává zubní pastu Ground Picture / Shutterstock.com

Přemýšleli jste někdy nad tím, co značí barevné, zpravidla zelené, modré, červené a černé proužky či čtverečky na konci tuby od zubní pasty? Možná jste někdy v minulosti zaslechli, že jde o bližší specifikaci složení, ale to je pouze mýtus. Jejich správný význam sice není tak tajuplný, ale nejspíš vás překvapí.

Přečtěte si také

Drtivá většina slunečních brýlí neprošla kontrolou ČOI. Hrozí alergie i poškození zraku

K čemu údajně slouží barvy na zubních pastách?

Že je internet plný konspiračních teorií a hoaxů, není žádnou novinkou. Výjimkou bohužel nejsou ani zubní pasty a jejich záhadně barevné proužky na tubách.

Nejčastějším mýtem, který o tomto v zásadě nevinném značení koluje, je, že se jedná o upozornění na případnou toxicitu složení zubní pasty.

Za produkt plný chemikálií je považována zubní pasta s výstražným černým proužkem. Ten červený značí blíže neurčitou směs přírodních i chemických složek, modrý zase mix přírodních a léčivých přísad. A zelená je podle příznivců konspiračních teorií nejméně závadná, jelikož její složení je čistě přírodní.

Výrobní linka na tuby zubní pasty Itsanan / Shutterstock.com

Co se ve skutečnosti za barvami skrývá?

S barevnými proužky nebo čtverečky na sváru tuby je to ale úplně jinak. Rozhodně neznačí toxicitu či množství chemikálií, ani nám neříkají, která zubní pasta je ta „zdravá“. Jde pouze o jednoduchou technologickou značku, tedy prvek výrobního procesu, jež napomáhá automatizovaným strojům (rychlým výrobním linkám) určit konec budoucího obalu, provést řez ve správném místě a následně jej zatavit, aby z dlouhého pásu plastu vznikla tuba na zubní pastu.

Nepodceňujte ústní hygienu

Možná se teď ptáte, proč musí mít značky tolik barev. Odpověď je jednoduchá – vždy záleží na barevnosti celé tuby. Pokud na ní tedy převládá červená barva, nemůže být značení stejné, jelikož by to stroj zmátlo a nevěděl by, kde udělat ten správný řez. Proto barvy proužků a tuby musí být vždy odlišné a pro výrobní linku kontrastní.

Tyto značky je však možné najít i jinde, například na kosmetických produktech, lepidlech či výrobcích pro cukrářské účely, zkrátka téměř na všem, co se nachází v tubě. Nemusí jít ovšem o pravidlo, existují i pasty, které toto technologické značení na tubě nemají. Důvodem je novější technologie pro výrobu obalů.

Kartáček a zubní pasta CEPTAP / Shutterstock.com

Jak se vyhnout toxickým zubním pastám?

Pokud máte přece jen strach z toho, co se v zubních pastách nachází, přečtěte si složení. To totiž podléhá přísným pravidlům a žádné přísady nesmí být zatajeny. Vyhnout se však můžete těm kontroverzním, například parabenům, především methylparabenům, propylparabenům či butylparabenům a umělým barvivům.