Z čajových sáčků se uvolňují škodlivé látky. Kolik mikroplastů vypijete?

Šálek se zalitým sáčkem čaje Africa Studio / Shutterstock.com

Porcované čaje jsou velmi oblíbené pro svou pohodlnost přípravy. Vědci ovšem přišli se skandálním zjištěním – z většiny sáčků se kromě čaje louhují také další, nežádoucí látky. Přečtěte si, jak si jednoduše připravit kvalitní, zdravý čaj bez škodlivin.

Přečtěte si také

Vyzkoušejte 4 netradiční recepty s mochyní: Zeleninový salát, salsu, steakovou omáčku či čatní

Kolik mikroplastů plave v čaji?

Kanadští vědci udělali pokus – vysypali obsah čajových sáčků pěti různých značek a sáčky pak zalili horkou vodou. Jejich záměrem bylo zjistit, kolik se do vody uvolní mikroplastů.

Výsledky jsou více než znepokojivé. Zatímco balená voda obsahuje maximálně desítky mikroplastů na jeden litr, v čaji jich byly miliardy. Na vině je nejspíš vysoká teplota vody, kterou se čaje zalévají. Jen si zkuste představit, kolik mikroplastů vám plave v hrnku a kolik jich každý den vypijete.

O tom, jaký mají mikroplasty vliv na organismus, se vedou diskuze. Jistě lze tvrdit, že nejde o nic pozitivního. Nejmenší částečky prostupují stěnou střev do krve a tou se dostávají do celého těla. A jelikož určité množství přijímáme s každým nápojem i potravinou, úplně vyhnout se jim nelze. Jejich množství však můžeme jednoduše snížit, a to tak, že se budeme vyhýbat porcovaným čajům v sáčcích z plastu.

Louhování čaje slawomir.gawryluk / Shutterstock.com

Je sypaný čaj zdravější?

První porcované čaje spatřily světlo světa na počátku minulého století. Úplně první sáčky se šily z hedvábí. V dnešní době řada výrobců využívá plasty, nedá se to však generalizovat – stále existují i čajové sáčky z plně kompostovatelných a nezávadných materiálů. Za tím si stojí například značky Sonnentor nebo Rituals. Najít další takové je ale jako hledat jehlu v kupce sena.

Dopřejte si svůj ranní šálek

Chcete mít jistotu, že pijete zdravotně nezávadný čaj? Pijte ten sypaný. Nevzniká zde žádný zbytečný odpad, neobsahuje mikroplasty, a především bývá mnohem kvalitnější, chutnější a zdravější. Do sáčkových čajů se totiž často používají méně kvalitní lístky, aby se pak balení mohlo prodávat za co nejnižší cenu.

  • Nejrozšířenější jsou sypané čaje značky Oxalis, vyšší kvalitu slibují také čaje zakoupené v síti Dobrých čajoven. Oblíbené jsou rovněž výrobky Ahmad Tea, Twinings, Dr. Popov či Allnature.
Šálek sypaného čaje Zadorozhnyi Viktor / Shutterstock.com

Jak připravovat sypaný čaj?

Odrazuje vás od sypaného čaje jeho komplikovaná příprava? Ve skutečnosti se nejedná o tak složitou záležitost. Možností, jak sypané čaje připravovat, je několik:

  • Kupte si tzv. čajítko neboli čajové vajíčko. Sypaný čaj vložíte dovnitř, následný postup se pak nijak neliší od přípravy čaje porcovaného. Praví čajoví gurmáni ovšem tento postup nepodporují, jelikož čajové lístky potřebují prostor, aby se mohly rozvinout a vydat ze sebe tu nejlepší chuť.
  • Použijte sítko. Čajové lístky dejte přímo do hrnku a zalijte. Po vylouhování čaj přelijte přes sítko do druhého hrnku. Nejlepší je sítko bambusové.
Nezapomeňte na zdravé slazení
  • Vybavte se čajovým nádobím. Čajové konvičky mívají v hubičce sítko, skrz které projde pouze minimální množství lístků. Mezi milovníky čajů jsou oblíbené také tzv. zhongy či gaiwany. Jedná se o šálky vybavené pokličkou, která po vylouhování slouží k cezení. Přelévání čaje do hrníčku se dá s trochou nadsázky přirovnat ke slévání vody po vaření brambor.

Vyberte si metodu, která vám přijde nejjednodušší a vychutnejte si zdravý čaj bez mikroplastů a dalších škodlivých látek.