Z čajových sáčků se uvolňují škodlivé látky. Kolik mikroplastů vypijete?

Z čajových sáčků se uvolňují mikroplasty

Porcované čaje jsou velmi oblíbené svou pohodlnost přípravy. Vědci ovšem přišli se skandální novinou: Z většiny sáčků se kromě čaje louhují také další, nežádoucí látky. Přečtěte si, jak si jednoduše připravit kvalitní, zdravý čaj.

Přečtěte si také

Koupit nábytek v IKEA je téměř nemožné. Počet online objednávek na den je omezen
Koupit nábytek v IKEA je téměř nemožné. Počet online objednávek na den je omezen

Mikroplasty v hrnku 

Kanadští vědci udělali pokus: Vysypali obsah čajových sáčků pěti různých značek a prázdné sáčky pak zalili horkou vodou. Jejich záměrem bylo zjistit, kolik se do vody uvolní mikroplastů. Výsledky jsou více než znepokojivé. Zatímco balená voda obsahuje maximálně desítky mikroplastů na jeden litr, v čaji jich byly miliardy. Na vině je nejspíš vysoká teplota vody, kterou se čaje zalévají. Jen si zkuste představit, kolik mikroplastů vám plave v hrnku a kolik jich každý den vypijete! 

O tom, jaký mají mikroplasty vliv na organismus, zatím vědci jen diskutují. Jistě lze tvrdit, že nejde o nic pozitivního. Nejmenší částečky prostupují stěnou střev do krve a tou se dostávají do celého těla. Smutné je, že se jim nemůžeme vyhnout úplně. Určité množství přijímáme s každým nápojem i potravinou. Jejich množství však můžeme jednoduše snížit, a to tak, že se budeme vyhýbat porcovaným čajům v sáčcích z plastu.

Chcete se o kanadském výzkumu dozvědět podrobnější informace? Zhlédněte video z pořadu A dost:

Sypaný čaj je zdravější

První porcované čaje spatřily světlo světa na počátku minulého století. Úplně první sáčky se šily z hedvábí. Od té doby se materiál proměnil. V dnešní době řada výrobců využívá právě plasty, nedá se to však generalizovat, stále existují i čajové sáčky z nezávadných a plně kompostovatelných materiálů. Za nezávadností materiálů si stojí například značky Sonnentor nebo Rituals. Najít další takové je ale jako hledat jehlu v kupce sena.

Chcete mít jistotu, že pijete zdravotně nezávadný čaj? Pijte ten sypaný. Nevzniká zde žádný zbytečný odpad, neobsahuje mikroplasty, a především bývá mnohem kvalitnější, chutnější a zdravější. Do sáčkových čajů se totiž často používají méně kvalitní lístky, aby se pak balení mohlo prodávat za co nejnižší cenu.

Nejrozšířenější jsou sypané čaje značky Oxalis, vyšší kvalitu slibují také čaje zakoupené v síti Dobrých čajoven. Oblíbené jsou rovněž výrobky Ahmad Tea, Twinings, Dr. Popov či Allnature.

Vychutnejte si sypaný čaj

Jak připravovat sypaný čaj? 

Odrazuje vás od sypaného čaje jeho komplikovaná příprava? Ve skutečnosti se nejedná o tak složitou záležitost, jak si myslíte. Možností, jak sypané čaje připravovat, je několik: 

  • Kupte si tzv. čajítko neboli čajové vajíčko. Sypaný čaj vložíte dovnitř, následný postup se pak nijak neliší od přípravy čaje porcovaného. Praví čajoví gurmáni ovšem tento postup nepodporují, neboť čajové lístky potřebují prostor, aby se mohly rozvinout a vydat ze sebe tu nejlepší chuť. 
  • Použijte sítko. Čajové lístky dejte přímo do hrnku a zalijte. Po vylouhování čaj přelijte přes sítko do druhého hrnku. Nejlepší je bambusové sítko. 
  • Vybavte se čajovým nádobím. Čajové konvičky mívají v hubičce sítko, skrz které projde pouze minimální množství lístků. Mezi milovníky čajů jsou oblíbené také zhongy či gaiwany. Jedná se o šálky vybavené pokličkou, která slouží po vylouhování k cezení. Přelévání čaje do hrníčku se dá s trochou nadsázky přirovnat ke slévání vody po vaření brambor. 

Vyberte si metodu, která vám přijde nejjednodušší a vychutnejte si zdravý čaj bez mikroplastů a dalších škodlivých látek. 

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz