Konec nikotinových sáčků v dětských rukách. Poslanci schválili zákaz jejich prodeje nezletilým

Nikotinové sáčky Piskova Photo / Shutterstock.com

Až doposud si mohly nikotinové sáčky koupit v jakékoli trafice i malé děti. To by nyní měla změnit novela, kterou v prvním kole projednávání v minulém týdnu schválila Poslanecká sněmovna. Normu, kterou podpořil i kabinet, dostane nyní k projednání Senát. Pokud ji schválí, pro prodej nikotinových sáčků budou platit stejné regulace jako pro tabákové výrobky a elektronické cigarety. Vyhláškou navíc Ministerstvo zdravotnictví omezí též obsah nikotinu ve výrobcích a upraví vzhled obalů, aby nebyly tak lákavé pro děti.

Přečtěte si také

Znáte výhody vyvýšených záhonů? Méně plevele, slimáků i bolavých zad! Řekneme vám, jak na to

Konec prodeje nikotinových sáčků dětem

Poslanci minulý týden téměř jednohlasně schválili novelu zakazující prodej nikotinových sáčků dětem. Ty budou od července dostupné pouze osobám starším 18 let a budou pro ně platit stejně regulace jako pro tabákové výrobky.

Zákaz prodeje má přitom podle předlohy platit nejen pro klasické obchody, ale i e-shopy a automaty. Prodejci by po schválení měli mít tři měsíce na to, aby změny aplikovali. Novela má nabrat účinnost v červenci tohoto roku, odložení účinnosti je dle hlavní hygieničky nutné vzhledem ke schválení vyhlášky Evropskou komisí.

Nikotinové sáčky na barevném pozadí Piskova Photo / Shutterstock.com

V případě porušení hrozí sankce

Zcela zakázán by měl být prodej ve zdravotnických zařízeních, školách či akcích pro děti. V případě porušení zákazu by fyzickým osobám hrozila dle závažnosti přestupku pokuta až 150 000 Kč, firmám pak sankce až jeden milion Kč a dvouletý zákaz činnosti.

Cesta k tvrdým drogám

Ačkoli jde o návykovou látku, nikotinový sáček se stal fenoménem mladé generace. Dle autorů novely patřili předloni lidé ve věku 15 až 24 let dokonce mezi jejich nejčastější konzumenty. Dle odborníků je přitom nikotin silně návykový a nepříznivě ovlivňuje reprodukční orgány, srdce, plíce i vývoj mozku u mladistvých.

Přestože sáčky jsou méně škodlivé než klasické cigarety, nejsou zcela bez rizika. Dle odborníků narušují sliznici ústní dutiny a zažívacího ústrojí včetně jícnu a žaludku. Podle poslanců navíc nelze ignorovat riziko vzniku závislosti na jiných měkkých, či dokonce tvrdých drogách.

Cigareta, tabák a vzorec nikotinu Danijela Maksimovic / Shutterstock.com

Až 20 miligramů nikotinu v jednom sáčku

Klasická cigareta obsahuje zhruba 8–10 mg nikotinu, elektronické cigarety mohou obsahovat až 20 mg, a to i jednorázová verze. Co se týče nikotinových sáčků, ty často obsahují až 20 mg nikotinu, na trhu jsou ale dostupné i sáčky s vyšším množstvím. Objem nikotinu, který se vstřebá do krve, závisí přitom hlavně na způsobu použití.

Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku 1. Lékařské fakulty UK a VFN navíc upozorňuje na rychlejší vstřebávání nikotinu ze sáčků. „Jsou u nich častější případy předávkování nikotinem, protože se vstřebává rychle přes ústní sliznici.“

Do nového roku s novým předsevzetím

Snížení obsahu nikotinu

Ve spojitosti s konzumací nikotinových sáčků dětmi evidují lékaři již 18 případů předávkování, z nichž dva případy skončily dokonce bezvědomím. I proto je hlavním pilířem novely snížení obsahu nikotinu v jednom sáčku na 12 mg. „Na trhu existují i výrobky s vyšším obsahem, způsobují nejvyšší riziko, a ty by měly z trhu zmizet,“ uvedl na tiskové konferenci prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza a vyjádřil se též ke vzhledu obalů. „Nebude to už baleno jako bonbon nebo žvýkačka, což je snaha omezit atraktivitu pro ty nejmenší.“