Horské slunce neboli obličejové solárium: Co to je a jak funguje?

Žena si sluní obličej Ollyy / Shutterstock.com

Chcete si dopřát horké horské slunce z pohodlí domova? Přístroj, který vám to zajistí a který znaly už naše babičky, se jmenuje úplně stejně – a dokonce má velmi podobné účinky. Jemně opaluje, prohřívá, údajně doplní i vitamin D, a ještě vám umožní vychutnat si doma chvíli pro sebe. Víte, že zatočí třeba i s akné?

Přečtěte si také

Firmy, které to zabalily. Kam zmizely cigarety Start, autobusy Karosa, lednice Calex nebo Delvita?

Proč si pořídit horské slunce?

Horské slunce se pomalu, ale jistě dostává zpět na výsluní. Moderní přístroje jsou bezpečné a nahrazují obličejové solárium. Mohou vám navodit pocit odpočinku na sluníčku, ale také sjednotit barevný tón pleti.

Jelikož nahrazují paprsky slunce, podle některých také mohou doplňovat vitamin D, který má prokazatelný vliv na imunitu – což se v současném chladném, sychravém počasí může velmi hodit.

Mrkající opálená žena puhhha / Shutterstock.com

Jak horské slunce funguje?

Přístroj neslouží jen pro vykouzlení bronzového opálení obličeje, při nesprávné aplikaci může kůži dokonce spálit. Výrobek produkuje UV záření, ovšem i před ním je potřeba se chránit, jinak riskujete poškození kůže, zraku či zvýšení rizika rakoviny kůže. Stejně jako do solária nebo na sluníčko je tedy potřeba volit ochranný přípravek s vhodnými filtry a nezbytné ochranné brýle.

Dopřejte své pleti potřebnou péči

Jak přístroj používat? Podle návodu u každého výrobku.

  • Je dobré dodržovat vzdálenost od přístroje, zvolit si vhodnou a komfortní polohu a pak už si jen vychutnat hřejivou chvilku pro sebe.
  • Nemyslete si však, že před horským sluncem budete moci trávit hodinu či dvě – stačí pár minut, podle typu vaší pokožky. Jestliže jste světlý typ, stačí 5 minut. Teprve pokud se na slunci opalujete běžně dohněda, můžete si dopřát až 15 minut. Maximum je 30 minut, což je čas doporučený tmavým typům.
Uvolněte se po náročném dni

Co obličejové solárium umí a jak ho vybrat?

Jaké má tato lampa účinky? Podobně jako slunce mírně vysušuje pokožku, což může mít pozitivní vliv na dermatitidy, lupénku nebo akné. V těchto případech se nicméně vždy poraďte s lékařem. Prohřátí může přispět také k uvolnění dutin při rýmě.

Vybírat můžete podle výkonu či barvy vyzařovaného světla – horská slunce kombinují například modrou barvu, která uklidňuje a snižuje krevní tlak. Některé výrobky disponují také časovačem, dálkovým ovládáním nebo funkcí infralampy. Lišit se mohou cenou, která začíná na 2 000 Kč.

Žena podstupuje péči o pleť obličejovou lampou na klinice Aleksandr Rybalko / Shutterstock.com

Nepleťte si ho s infralampou

Infralampy neprodukují UV záření, ale patří mezi léčebné přístroje využívané pro fototerapii – léčbu světlem. Biolampy pro změnu můžete využít, pokud vás trápí revma, dermatologická onemocnění, rýma či bolesti svalů. Infračervené světlo eliminuje bakterie a viry, ulevuje od bolesti, podporuje dýchací cesty a má protizánětlivé účinky.

Biolampa vyzařuje infračervené vlny, které lidský organismus absorbuje. Při vzniku tepla se uvolňují a odcházejí škodlivé látky a také dochází k rozšíření cév, prokrvení, nakopnutí imunity a uvolnění svalstva. Zároveň pomáhá při hojení ran a jizev, které jsou mnohdy nevzhlednou vadou na kráse.

Kdo by je neměl používat?

  • Infralampě či horskému slunci by se raději měly vyhnout těhotné ženy, stejně tak není jejich používání doporučeno, pokud trpíte onemocněním rakoviny kůže.
  • Sporné je rovněž používání u děti – třeba infralampa vhodná není, protože dětí nemají ty správné schopnosti termoregulace.
  • Nevhodné je rovněž použití s nedoporučenými přípravky – a zatímco v případě UV lampy je dobré pokožku chránit, při prohřátí infralampou neaplikujte přípravek žádný, abyste se nepopálili.

Pokud si pořád nejste jistí, čtěte indikace a manuály výrobce, nebo se poraďte se svým lékařem. A pak už si jen odpočiňte – s hřejivým teplem a třeba i příjemnou hudbou. Je to jen a jen vaše chvilka.