Legendární Botas končí, na vině jsou drahé energie i vysoké výrobní náklady

Dva páry tenisek visící na stěně Ground Picture / Shutterstock.com

Známá česká značka Botas přerušila výrobu v továrně ve Skutči a možná skončí úplně. Firmě se po obnovení produkce nedařilo tak, jak by bylo potřeba. Sice získala nové zákazníky i mezi mladými lidmi a minulý rok uzavřela s milionovými zisky, ale důvodem byl hlavně odprodej nemovitostí. Samotná výroba už není tak výdělečná a ani slavná historie nepomáhá. Jedinou nadějí je tedy přesun výroby.

Přečtěte si také

Recept na velikonoční nádivku s uzeným masem a kopřivami, kterou zvládne upéct každý

Slavná minulost

Příběh značky Botas se začal psát už v roce 1949, kdy vznikl obuvnický podnik Botana. Nový název Botas byl inspirován sídlem firmy, které je ve Skutči u Chrudimi. A dnes je pro spoustu lidí synonymem sportovní obuvi.

Velké úspěchy slavil Botas v šedesátých letech. Tehdy se boty ve velkém vyvážely do zemí bývalého východního bloku a nosili je i ti nejlepší čeští sportovci včetně Emila Zátopka nebo Jiřího Rašky.

Po změně strategie se firma soustředila na spolupráci s největšími světovými výrobci, například značkou Puma nebo Salomon. Časem ale začala být výroba v České republice drahá a Botas se vrátil k vlastní produkci, i když v mnohem menší míře.

Tenisky na výrobním pásu v továrně panpote / Shutterstock.com

V jednání je přesun výroby

Nyní bohužel hrozí, že značka zanikne úplně. Poté, co musela přerušit export do Ruska, přišly vysoké účty za energie a rostou i náklady na výrobu. Stoupají jak nároky kvalifikovaných zaměstnanců, tak ceny materiálů. Závod ve Skutči tedy firma dočasně uzavřela a část ze svých 70 zaměstnanců už propustila. Pokud nenajde v rámci České republiky a Slovenska jiné místo pro výrobu, bude hledat kupce.

„Teď to analyzujeme zleva zprava. Buďto se bude vyrábět jinde, nebo značku prodám. Zájemce ale zatím nemám, nikde jsem to neříkal,“ řekl majitel firmy František Nestával pro Seznam Zprávy.

Podobný osud jako Pietro Filipi?

Pravděpodobně nepůjde o jedinou českou firmu, které krize způsobí problémy. Už v minulých letech potkal podobný osud oděvní společnost Pietro Filipi. Po krachu ji nakonec loni v listopadu získala Kara Trutnov. Její vedení má s modernizací byznysového modelu velké zkušenosti. Věří tedy, že se tradičního českého výrobce módy podaří znovu oživit.