Jak se v zimě starat o psa či kočku?

Pes v oblečku a páníček stojící v zimě na sněhu eva_blanco / Shutterstock.com

Zima, nízké teploty a jedna plískanice za druhou. Takové počasí nesvědčí ani našim čtyřnohým miláčkům. Co přesně potřebují, nám ale nepoví – musíme si s tím poradit sami. Přečtěte si proto, jakou péči jim v tomto období dopřát a jak se o ně správně postarat. Nechcete to přece podcenit.

Přečtěte si také

VIDEO: Recept na dokonale vláčného beránka s jablky a ořechy

Bezpečí, komfort a správná zimní péče. Ať už máte kočku nebo psa, máme pro vás hned několik zásad pro zimní péči. Čím se v těchto měsících do příchodu jara řídit?

1. Přesuňte psa či kočku do domu

Chlad se netýká jen lidí – tento pocit může sužovat i zvířata. Přestože se psi a kočky často pohybují venku i v zimě, měli by mít také teplé vnitřní zázemí, obzvláště, pokud mrzne – a je úplně jedno, zda jim umožníte pobyt v domě, nebo jim připravíte pelíšek v garáži či izolované boudě.

Prostě a jednoduše – i mazlíčci si zaslouží hřejivé a pohodlné místečko. Koutek, kde přečkají chladné záchvěvy zimního počasí.

  • Pozor! Pokud jsou mazlíčci celoročně venku, domů je neberte, abyste jim nezpůsobili teplotní šok – bouda, chodba či garáž postačí.
Spící kočka v pelíšku před zasněženým oknem Shutterstock.com

2. Oblečky pro psy i kočky

Zatímco některá plemena psů snesou i ty nejnižší zimní teploty, jiné šlechtěné rasy jsou na chlad náchylnější, nejčastěji pak malá psí plemena. Pokud k nim patří i váš chlupatý miláček, nebojte se ho vyzbrojit teplým psím oblečkem. Svršky chrání nejen před větrem, ale i chladem a promoknutím. Bundy jsou navíc vhodné nejen pro psy, ale i pro kočky.

A co je důležité při výběru oblečku? Kromě správné velikosti i postupné navykání – obleček by pro zvíře neměl být stresovým faktorem. Pomůže hrst pamlsků a postupný, pomalý trénink.

Namotivujte svého mazlíčka

3. Zateplete pelech

Připravit psům či kočkám hřejivý a kvalitní pelech či matraci je dnes zcela běžné. Pozor si však v zimě dejte na topná tělesa – přestože lidem připadají jako běžná součást bydlení, zvířata by se o přímotop nebo jiné topidlo mohla popálit. I na to je potřeba myslet, když mazlíčky vpustíte do domu.

Dvojice psů v oblečcích otsphoto / Shutterstock.com

4. Doplňky stravy

Starší mazlíčky je dobré v zimě pravidelně kontrolovat. Nebojte se zimní návštěvy veterináře, který zkontroluje nejen stav kloubů a srsti, ale i celkovou kondici zvířete. V zimě není tolik důležité podávat antiparazitika, na co je však dobré myslet, jsou doplňky stravy.

  • Pes by měl v zimě dostávat potraviny bohaté na minerály, bílkoviny a tuky.
  • Podobně jako u lidí, i mazlíčkům můžete doplnit vitaminy a minerály také náhradní formou.
  • A co se rozhodně neztratí? Lososový olej, který chrání srst i imunitu pejska či kočičky.
Myslete i na své zdraví

Tip: V zimním období mohou trpět tlapky zvířat – kontrolujte proto jejich stav a v případě suchých a popraskaných míst, za které bývá zodpovědná posypová sůl a mráz, vyberte vhodné mazání. K péči jsou vhodné krémy s kolagenem, které zakoupíte ve zverimexech.