Jak vybrat saunu? Nebojte se spotřeby, některé „sežerou“ tolik, co žehlička

Žena se saunu ve finské sauně Leszek Glasner / Shutterstock.com

Propadli jste saunování, ale nechcete si dopřát váš oblíbený druh relaxace ve veřejných wellness centrech? Nebo vás odrazuje cena vstupného? Pořiďte si domů vlastní saunu a užívejte si tepla, kdykoliv se vám zachce. Některé si můžete dokonce dát i do bytu. Jak se v jednotlivých druzích saun vyznat, jaký je mezi nimi rozdíl a jak prospívají našemu zdraví?

Přečtěte si také

Řepa, kurkuma i cibulové slupky: Nabarvěte velikonoční vejce přírodním způsobem

Zájem o domácí sauny roste o stovky procent

Příčinou aktuálního trendu může být situace spojená koronavirovou pandemií. Dlouhodobé uzavření fitness center, bazénů a wellness donutilo Čechy hledat cesty, jak si doma vynahradit oblíbené služby.

Jak vyplynulo z nedávných dat Zboží.cz, zájem o sauny stoupl v posledních letech o 535 %. U infrasaun, o které nebyl v minulosti takřka žádný zájem, lze pozorovat meziroční nárůst o 279 %. A jaký je mezi zmíněnými saunami rozdíl?

Nezapomeňte na to nejdůležitější

Kupte se slevou Ručník.

Porovnat slevy

Finská sauna

Co je finská sauna? V klasické finské sauně vytváří teplo saunová kamna. Vzduch v tomto typu bývá velice suchý a teplota uvnitř se může pohybovat mezi 60–110 °C. Vysoké teploty vytváří blahodárné prostředí, ve kterém se člověku rozšiřují cévy a zvyšuje tepová frekvence a tím dochází k pocení, detoxikaci, uvolnění dýchacích cest, uvolnění svalového napětí i k posílení imunity. Na druhou stranu, pobyt ve finské sauně nemusí být vhodný pro osoby trpící vysokým tlakem.

Finské sauny se nejčastěji dávají na zahradu – v podobě dřevné kabiny nebo sudu. Lze je ovšem umístit také do domu nebo na prostornou terasu. Pouze je nutné počítat s náročnější stavební instalací a je také potřeba mít zajištěný odvětrávací systém.

Vnitřek sauny s oknem Kitreel / Shutterstock.com

Infrasauna

Co je infrasauna? Na rozdíl od finské sauny se v infrasauně neohřívá vzduch, ale léčivé infračervené paprsky prohřívají přímo lidské tělo. Uvnitř kabiny bývá teplota kolem 30–60 °C. Infrasauna je proto ideální pro všechny, kteří ze zdravotních důvodů i vlastních preferencí neholdují vysokým saunovým teplotám. Pravidelný pobyt v infrakabině přispívá k uvolnění svalů, čištění pokožky, hojení ran a posiluje také imunitu i kardiovaskulární systém.

Největší prodejce infrasaun v ČR je společnost Marimex. Kde máte jistotu, že nakupujete u odborníků a přímo od výrobce za skvělé ceny.

Ideální sauna do bytu

Infrasauny jsou také jediné, které se dají libovolně umístit do interiéru a vejdou se i do bytu. Jejich montáž je snadná, k instalaci není potřeba žádné odvětrávání, stačí přirozená cirkulace vzduchu. Nemusíte se bát ani vysoké energetické náročnosti. Infrasauna se zapojuje do klasické zásuvky (příkon 230 V) a náklady na její provoz jsou stejné jako provoz žehličky.

Menší interiérové infrasauny (tzn. pro jednu nebo dvě osoby) běžně pořídíte za několik desítek tisíc korun, na trhu ale existují i takové, u kterých se hravě vejdete do 20 000 Kč.

Žena v ručníku vychází ze sauny Voyagerix / Shutterstock.com

Kombinovaná sauna

Pro všechny, kteří se mezi výše zmíněnými typy rozdílných saun nedokážou rozhodnout, existuje ideální řešení: kombinovaná sauna. Ta obsahuje jak klasická saunová kamna, tak infrazářiče. Jedná se o vhodný kompromis pro celou rodinu – mohou ji podle svých potřeb využívat jak ti, kteří milují horký, suchý vzduch, tak ti, kteří se raději nechávají příjemně prohřát infračervenými paprsky (např. děti nebo starší osoby).

Některé kombinované sauny dokonce nabízí také výparníky, které kabinu dokážou přeměnit na parní saunu. Jejich nevýhodou je ovšem vyšší pořizovací cena a podobně jako u finské sauny také složitější instalace.

Ať máte pohodlíčko

Biosauna a parní sauna

Biosauna v sobě zase kombinuje finskou saunu a parní lázeň. Díky tomuto spojení nabízí mírnější vnitřní teplotu kolem 60 °C a vzduch s vlhkostí 30–60 %, který lze navíc provonět vonnými silicemi a užívat si blahodárné aromaterapie. Biosauny mohou občas navštěvovat také lidé s vysokým tlakem a jsou vhodné pro děti a starší osoby. Samotné parní sauny mívají nižší vnitřní teplotu, a naopak jejich vlhkost může dosahovat až 100 %.