Jak posílit imunitu před chřipkou? Dopřávejte si kvašenou zeleninu

Kvašená zelenina v zavařovací sklenici Nina Firsova / Shutterstock.com

Kvašená zelenina je zdravá, ale v obchodech často bývá „obohacena“ o konzervanty, které jsou v jejím případě úplně zbytečné. Nejlepší bude vždy jenom ta domácí.

Přečtěte si také

Vlastník oblíbeného tržiště Temu se veze na úspěšné vlně. Loni ztrojnásobil své tržby a zdvojnásobil zisk

Jaký je rozdíl mezi pickles a klasickou nakládanou zeleninou?

To, co je v láku ve skleničce, ještě nemusí být zdravé. Nepleťte si kvašenou zeleninu (anglicky známou jako pickles) s tradiční sterilovanou zeleninou, jako jsou například okurky, které možná každé léto zavařujete v octovém láku, případně je koupíte v obchodě.

Při tomto způsobu uchování zeleniny nejsou přítomny bakterie mléčného kvašení, a tudíž takový výrobek nemá blahodárné účinky na zdraví jako právě fermentovaná zelenina.

Kvašená zelenina chutná a voní úplně jinak, je tedy možné, že si na ni budete muset zpočátku zvyknout.

Kde koupit kvašenou zeleninu?

Určitě ji pořídíte na některých farmářských trzích a v obchodech se zdravou výživou. Samozřejmě, že se třeba kysané zelí dá koupit i v běžném supermarketu, ale takový produkt už může obsahovat konzervanty, které v kvašené zelenině být nemusí. A právě proto je lepší vyrobit si pickles doma. Je to velice jednoduché, i když to neznamená, že při tom nemáte co pokazit. Paradoxně toho můžete zkazit dost, ale s trochou cviku to zvládnete.

Ke kvašení zeleniny nepotřebujete žádné speciální pomůcky, všechno se dá zvládnout s nádobami, které máme běžně doma. I když s hrncem na to přímo určeným (kvašák, zelák či kvasný hrnec) byste měli po starostech.

Žena nakládá zeleninu do sklenic casanisa / Shutterstock.com

Kterou zeleninu fermentovat?

Zelenina vhodná ke kvašení by měla být tvrdší (zelí, kedlubna, ředkev, mrkev, celer, květák apod.), ať místo pickles nemáte zkvašenou zeleninovou kaši. Úplní začátečníci začínají s tím nejobvyklejším – hlávkovým zelím.

Jak začít s fermentací zeleniny?

Ale nebojte se, principy kvašení si zvládne osvojit každý, poté již můžete experimentovat s různými druhy zeleniny i koření (česnek, kopr, křen, chilli atd.). Nicméně základem při kvašení je sůl, případně kmín. Bez soli by to nešlo, ta totiž uvolní šťávu ze zeleniny, což při kvašení potřebujeme, navíc zamezí množení nežádoucích látek.

Co když se kvašená zelenina zkazí?

Kvašená zelenina se může během fermentace zkazit vlivem špatné teploty, nesprávného množství soli, může zplesnivět anebo překvasit. Ale nebojte se, že byste to podle zápachu a chuti nepoznali.

V případě, že se vám pickles zkazí, neuvažujte nad jeho záchranou a zeleninu raději vyhoďte. Zachránit stejně nijak nepůjde. Jediné, co se dá v tomto okamžiku dělat, je zkusit to znovu.