Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Recepty z cibule: Křupavá cibulka, francouzská cibulačka nebo marmeláda

Recepty z cibule: Křupavá cibulka, francouzská cibulačka nebo marmeláda

Co všechno můžete připravit z cibule? Možná budete překvapeni. Dopřejte si křupavou cibulku jako ozdobnou přílohu, cibulovou marmeládu k masu i sýrovému prkénku nebo tradiční francouzskou cibulovou polévku.

Přečtěte si také

Jak pěstovat citron? Stačí namočit pecky a provoníte si celý byt
Jak pěstovat citron? Stačí namočit pecky a provoníte si celý byt

Smažená cibulka, která křupe

Milujete chuť cibule? A co teprve, když bude dokonale křupavá a budete s ní moci ozdobit jakýkoli pokrm? Skvěle se hodí k asijským nudlovým jídlům nebo třeba k drůbežím játrům. Jak ji připravit? Potřebujete:

  • 2 větší cibule
  • rostlinný olej
  • hladkou mouku
  • sůl

Cibuli nakrájejte na jemné proužky. Zaprašte ji zlehka hladkou moukou se solí a smažte na rozpáleném oleji. Stačí chvíle – a máte hotovo. Tato křupavá dobrota se hodí na hrachovou či čočkovou kaši, k masům i k již zmíněným asijským pokrmům.

Francouzská cibulačka s pečivem a sýrem

Francouzská cibulačka

Chutná, rychlá, snadná – ocení ji nejen milovníci cibule či francouzské kuchyně. Potřebujete dostatek cibule a silný vývar. Chybět by neměl ani kvalitní sýr, bagetka či bílý chléb. Budete potřebovat:

  • 1 kg cibule
  • máslo
  • olej
  • česnek
  • 2 l vývaru
  • 200 g čedaru
  • bílý chléb

Očištěnou cibuli přepulte a nakrájejte na proužky. V hrnci rozehřejte máslo s rostlinným olejem, přidejte cibuli a nasekaný česnek. Promíchaný základ přiklopte a na nízkou teplotu dál pečte do zhnědnutí – cca půl hodinu. Poté bez pokličky duste ještě 20 minut. Jakmile se cibule začne lepit ke dnu hrnce, je čas zalít směs vývarem. Polévku přiveďte k varu a podle potřeby ji dochuťte solí a pepřem. Nakonec podávejte s opečeným chlebem a nastrouhaným čedarem. Dobrou chuť!

Sladká, nebo pikantní? Obojí!

Je sladká, je pikantní, je cibulová. Řeč je o marmeládě, kterou si zamilujete. Tato směs je vhodná jako dip, pomazánka nebo zkrátka pochutina. Výborná k masům, sýrům i bagetce. Jak na ni? Je to snadné!

Ingredience:

  • 1 kg červené cibule
  • olivový olej
  • 3 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 2 polévkové lžíce balsamica
  • 200 ml červeného vína
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • pepř

Rozpalte olej a přidejte na proužky nakrájenou cibuli. Pozvolna ji opékejte zhruba 20 minut. Po uplynutí doby směs cibule osolte, přidejte cukr, tymián, ocet a červené víno. Podle chuti můžete přidat také pepř – cibulovou marmeládu pak nechte vařit dalších 15 minut. A k čemu se hodí? Ke všemu, nač máte chuť. Vynikající cibulová marmeláda překvapí vaše hosty třeba na narozeninové párty. 

Tip: Na cibulovou marmeládu, smaženou cibulku nebo asijské nudlové pokrmy se připravte s praktickou hlubokou pánví wok GrandCHEF, kterou najdete za 799 Kč v prodejnách Tescoma až do 31. ledna.