Recepty z cibule: Křupavá cibulka, francouzská cibulačka nebo marmeláda

Cibulačka v misce ozdobená rozmarýnem a pečivem, vedle bagetka, cibule, rozmarýn a lžíce Alexander Prokopenko / Shutterstock.com

Co všechno můžete připravit z cibule? Možná budete překvapeni. Dopřejte si křupavou cibulku jako ozdobnou přílohu, cibulovou marmeládu k masu i sýrovému prkénku nebo tradiční francouzskou cibulovou polévku.

Přečtěte si také

Výrobci nápojů v plechovkách mění design. Kofola či Rockstar více vsází na eleganci

Smažená cibulka, která křupe

Milujete chuť cibule? A co teprve, když bude dokonale křupavá a budete s ní moci ozdobit jakýkoli pokrm? Skvěle se hodí k asijským nudlovým jídlům nebo třeba k drůbežím játrům. Jak ji připravit? Potřebujete:

Cibuli nakrájejte na jemné proužky. Zaprašte ji zlehka hladkou moukou se solí a smažte na rozpáleném oleji. Stačí chvíle – a máte hotovo. Tato křupavá dobrota se hodí na hrachovou či čočkovou kaši, k masům i k již zmíněným asijským pokrmům.

Kde najdete cibuli v akci?

Francouzská cibulačka

Chutná, rychlá, snadná – ocení ji nejen milovníci cibule či francouzské kuchyně. Potřebujete dostatek cibule a silný vývar. Chybět by neměl ani kvalitní sýr, bagetka či bílý chléb. Budete potřebovat:

Cibulová polévka v misce zi3000 / Shutterstock.com

Postup

Očištěnou cibuli přepulte a nakrájejte na proužky. V hrnci rozehřejte máslo s rostlinným olejem, přidejte cibuli a nasekaný česnek. Promíchaný základ přiklopte a na nízkou teplotu dál pečte do zhnědnutí – cca půl hodinu. Poté bez pokličky duste ještě 20 minut.

Jakmile se cibule začne lepit ke dnu hrnce, je čas zalít směs vývarem. Polévku přiveďte k varu a podle potřeby ji dochuťte solí a pepřem. Nakonec podávejte s opečeným chlebem a nastrouhaným čedarem. Dobrou chuť!

Sladká, nebo pikantní? Obojí!

Je sladká, je pikantní, je cibulová. Řeč je o marmeládě, kterou si zamilujete. Tato směs je vhodná jako dip, pomazánka nebo zkrátka pochutina. Výborná k masům, sýrům i bagetce. Jak na ni? Je to snadné!

Ingredience:

Cibulová marmeláda ve sklenici a červené cibule kolem ní minadezhda / Shutterstock.com

Postup

Rozpalte olej a přidejte na proužky nakrájenou cibuli. Pozvolna ji opékejte zhruba 20 minut. Po uplynutí doby směs cibule osolte, přidejte cukr, tymián, ocet a červené víno. Podle chuti můžete přidat také pepř – cibulovou marmeládu pak nechte vařit dalších 15 minut. A k čemu se hodí? Ke všemu, nač máte chuť. Vynikající cibulová marmeláda překvapí vaše hosty třeba na narozeninové párty.

  • Tip: Na cibulovou marmeládu, smaženou cibulku nebo asijské nudlové pokrmy se připravte s praktickou Keramickou pánví wok, kterou najdete za 399 Kč v prodejnách Albert.