Co se starým pečivem? Připravte si z něj hnojivo pro kytky

Žena zalévá konvičkou orchidej Mariia Boiko / Shutterstock.com

I když se snažíme sebevíc neplýtvat jídlem a nakupovat s rozmyslem, stejně občas každému z nás zůstane doma nějaký ten rohlík nebo chléb. Jak zužitkovat staré pečivo, abychom neměli výčitky svědomí? Kromě všem známých rad jako topinky nebo krutony do polévky můžete staré pečivo použít třeba jako hnojivo pro květiny.

Přečtěte si také

Je nejvyšší čas postarat se o muškáty. Víte, jak na to, aby vám dělaly radost brzy a dlouho?

Jak skladovat pečivo?

Poté, co chléb přinesete z obchodu domů, vytáhněte ho z mikrotenového sáčku a skladujte na tmavém chladnějším místě. Ideální teplota by měla být kolem 18 °C. Nezapomeňte ho zabalit do čisté utěrky nebo plátěné tašky.

Pokud doma nemáte spíž, pak rozhodně investujte do kvalitního chlebníku. Dále pak nepodceňujte pravidelnou dezinfekci chlebníku například roztokem octa a vody, protože tak zamezíte případnému plesnivění.

Vyberte si čerstvé pečivo v akci

Jak mít pečivo co nejlepší?

  • U pečiva, které je ještě teplé nebo vlažné, se doporučuje nechat ho před uskladněním vychladnout.
  • Chléb ani další pečivo nepatří do lednice, rychleji pak stárne.
  • Pokud chcete mít v zásobě nějaký ten rohlík, můžete pečivo zmrazit. Stačí ho dát do igelitového sáčku (chléb nebo veku je dobré nakrájet) a v případě potřeby ohřát v mikrovlnné troubě nebo nechat volně rozmrazit na kuchyňské lince. Zmrazený chléb vydrží v mrazáku až několik měsíců.
Mísa krutonů Brent Hofacker / Shutterstock.com

Co se starým pečivem?

Na internetu je celá řada rad, jak zužitkovat staré pečivo. Můžete si z něj udělat topinky, krutonky do polévky nebo kořeněné chipsy.

Možná jste ale ještě neslyšeli o hnojivu pro pokojové květiny ze starého pečiva. Chléb či rohlíky obsahují kvasnice, které se skládají z biologicky aktivních stopových prvků, kyseliny listové a paraaminobenzoové, z vitamínů skupiny B, vitamínů D, H, zinku, fosforu a hořčíku, draslíku a dusíku. Všechny tyto složky působí velmi příznivě na růst pokojových květin.

Jak vyrobit hnojivo ze starého pečiva?

Jak si takové domácí hnojivo vyrobit? Starý chléb, rohlíky nebo jakékoliv jiné pečivo z kynutého těsta nakrájejte na kostičky a nechejte ztvrdnout. Připravte si nádobu s uzávěrem o objemu minimálně jeden litr, nalijte do ní litr převařené vody a počkejte, až její teplota spadne na pokojovou teplotu. Poté do ní přidejte ztvrdlý chléb (zhruba 30 g) a sklenici uzavřete.

Hnojivo nechte zhruba 24 hodin uložené na tmavém a chladném místě. Uleželý roztok následně přeceďte přes sítko nebo silonovou punčochu. Nádobu s chlebovým roztokem skladujte v lednici a před každým použitím roztok vždy zřeďte v poměru 1 : 5. Prospějete jím všem pokojovým rostlinám, zejména zejména orchidejím.