Co se starým pečivem? Připravte si z něj hnojivo pro kytky

Žena zalévá konvičkou orchidej Pixabay

I když se snažíte sebevíc neplýtvat jídlem a nakupovat s rozmyslem, tak stejně občas každému z nás zůstane doma nějaký ten rohlík nebo chléb. Jak zužitkovat staré pečivo, abychom neměli výčitky svědomí? Kromě všem známých rad jako topinky nebo krutony do polévky můžete staré pečivo použít třeba jako hnojivo pod květiny.

Přečtěte si také

Co je to výživový trend Planetariánství? Lidé často ani netuší, že ho vlastně dodržují
Co je to výživový trend Planetariánství? Lidé často ani netuší, že ho vlastně dodržují

Jak skladovat pečivo

Poté, co chléb přinesete z obchodu domů, vytáhněte ho z mikrotenového sáčku a skladujte na tmavém chladnějším místě. Ideální teplota by měla být kolem 18 °C a nezapomeňte ho zabalit do čisté utěrky nebo plátěné tašky.

Pokud doma nemáte spíž, pak rozhodně investujte do kvalitního chlebníku. Dále pak nepodceňujte pravidelnou dezinfekci chlebníku například roztokem octa a vody, protože tak zamezíte případnému plesnivění.

Vyberte si čerstvé pečivo v akci

Vychytané tipy

  • U pečiva, které je ještě teplé nebo vlažné, se doporučuje nechat ho před uskladněním vychladnout.
  • Chléb ani další pečivo nepatří do lednice, rychleji pak stárne.
  • Pokud chcete mít v zásobě nějaký ten rohlík, můžete pečivo zmrazit. Stačí ho dát do igelitového sáčku (chléb nebo veku je dobré nakrájet) a v případě potřeby stačí pečivo ohřát v mikrovlnné troubě nebo nechat volně rozmrazit na kuchyňské lince. Zmrazený chléb vydrží v mrazáku až několik měsíců.
Dvě misky a v něm osmažené krutonky Canva

Co se starým pečivem

Na internetu je celá řada rad, jak zužitkovat staré pečivo. Můžete si z něj udělat topinky, krutonky do polévky nebo chipsy podobné těm, které se prodávají v obchodech jako 7 Days Bake Rolls.

Možná jste ale ještě neslyšeli o hnojivu pro pokojové květiny ze starého pečiva. Chléb či rohlíky obsahují kvasnice, které se skládají z biologicky aktivních stopových prvků, kyseliny listové a paraaminobenzoové, z vitamínů skupiny B, vitamínů D, H, zinku, fosforu a hořčíku, draslíku a dusíku. Všechny tyto složky působí velmi příznivě na růst pokojových květin.

Hnojivo z chleba a rohlíků

Jak si takové domácí hnojivo vyrobit? Starý chléb, rohlíky anebo jakékoliv jiné pečivo z kynutého těsta nakrájejte na kostičky a nechejte ztvrdnout. Připravte si nádobu s uzávěrem o objemu minimálně jeden litr. Do sklenice nalejte jeden litr převařené vody a počkejte, až teplota vody spadne na příjemnou pokojovou teplotu. Do nádoby k vodě přidejte ztvrdlý chléb zhruba 30 g a sklenici uzavřete.

Hnojivo nechte zhruba 24 hodin uložené na tmavém a chladném místě. Uleželý roztok přeceďte přes sítko nebo silonovou punčochu. Nádobu s chlebovým roztokem skladujte v lednici a před každým použitím roztok vždy zřeďte v poměru 1:5. Tímto roztokem prospějete zejména orchidejím.