Zbývá vám pečivo? Nevyhazujte ho, dá se ještě využít

Různé druhy chlebů, housek a baget Moving Moment / Shutterstock.com

Pečivo patří mezi nejzákladnější potraviny. Většina z nás si ho dopřává k snídani, ke svačině či k večeři. Nakupujeme ho často, protože nejlepší je samozřejmě čerstvé. Někdy se ale stane, že množství zkrátka neodhadneme a pečivo nám zbyde. Vyhodit ho by ovšem byla věčná škoda. Co se z něj dá připravit, i když už není nejměkčí?

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Od obyčejných topinek až po francouzský toast

Pokud vám přebývá chleba, který už pomalu ztrácí svoji čerstvost, rozhodně jej nevyhazujte. Není nic snazšího než si z něj připravit topinky.

Ty nejobyčejnější zvládnete během chvilky, ať už na pánvičce, nebo v topinkovači. Osmažte chléb z obou stran, posolte, potřete česnekem a můžete podávat. Nejlepší jsou samozřejmě jako příloha – k tataráku nebo třeba k masové směsi – sníst je však můžete i jen tak, místo suchého chleba.

Oblíbenou variací na obyčejnou topinku je potom chleba ve vajíčku. Jednoduše rozšlehejte vejce, krajíce v něm obalte a poté smažte na pánvičce dozlatova. Nahoru můžete přidat cibulku, nakládanou okurku a určitě nic nezkazíte, když jednotlivé krajíce potřete hořčicí.

Vajíčka v lednici nesmí chybět

Méně běžnou pochoutkou, která se dá ze staršího pečiva vykouzlit, je takzvaný francouzský toast. Nejlépe vám k němu poslouží toastový chleba, ale dá se připravit třeba i z veky. Plátky pečiva obalte v těstíčku, které opět připravíte z rozšlehaného vejce. Tentokrát do něj však přidejte i pár deci mléka.

A pokud se rozhodnete pro oblíbenou sladkou variantu, přidejte k oběma surovinám ještě trochu mleté skořice, vanilkový cukr podle chuti a špetku muškátového oříšku. Osmažte ideálně na másle a servírujte s ovocem a moučkovým cukrem. Francouzský toast nicméně můžete připravit i ve slané verzi – těstíčko v tomto případě vytvoříte z vajec, mléka, soli, pepře a vámi zvolených bylinek.

Francouzský toast s malinami a borůvkami Nitr / Shutterstock.com

Pomocník při přípravě polévek

Pečivo, které má své nejlepší dny za sebou, můžete jednoznačně využít do polévek. Skvěle se totiž hodí na přípravu oblíbených krutonů. Na ty přijde vhod prakticky jakýkoli druh – rohlíky, chléb, housky nebo bagety. Stačí je nakrájet na kostičky a osmažit na pánvi – na sádle, případně na oleji. Kromě polévek najdou krutony své uplatnění i v salátech.

Ze staršího chleba se ale dá uvařit i celá polévka. Jmenuje se příznačně chlebová a je typická svojí nakyslou chutí. Pro naše předky bývala levným pokrmem – cibulka osmahnutá na sádle a kousky chleba uvařené ve vodě představovaly základ. Přidat si do ní nicméně můžete i další suroviny – kořenovou zeleninu, houby, vajíčko nebo smetanu pro zjemnění. Místo vody se dá použít i hovězí vývar.

Talíř s řízky a bylinkami grafvision / Shutterstock.com

Něco z české klasiky

Starší pečivo se rozhodně neztratí ani v pokrmech typických pro českou kuchyni. Patří sem například oblíbené knedlíky – ty domácí jsou mnohem lepší než kupované, takže pokud máte bílého pečiva nazbyt, neváhejte a vrhněte se do přípravy. Kromě klasických houskových můžete zkusit i ty karlovarské.

Dalším typicky českým jídlem je žemlovka, která potěší především milovníky sladkého. Kromě tvrdších housek namočených v mléce jsou základem samozřejmě jablka, přidat můžete také tvaroh nebo lahodný sníh ušlehaný z bílků.

Pusťte se do pečení

Při přípravě guláše pro změnu využijete starší chléb, konkrétně jeho střídku, kterou lze skvěle použít pro zahuštění místo mouky. Kousky chleba zbavené kůrky jednoduše nadrobte do téměř hotového guláše a krátce povařte.

Strouhanka je jistota

Pokud vám pečivo ztvrdne úplně, žádný pokrm z něj už neuvaříte. Ani v tomto případě však není důvod jej vyhazovat – připravte z něj strouhanku, kterou v budoucnosti využijete při smažení řízků, květáku nebo třeba sýra.