Za kupované cukroví si letos připlatíme: Důvodem jsou vysoké ceny surovin i energií

Různé druhy cukroví vyskládané na tácu natkinzu / Shutterstock.com

Bez tradičního cukroví si většina z nás neumí Vánoce představit. Průměrná spotřeba v České republice činí jeden kilogram na osobu. Stále častěji ale nemáme čas péct doma a nakupujeme od cukrářů již hotové výrobky. Oproti loňsku si výrazně připlatíme, cena se zvýšila o desítky procent. Zájem přesto neklesá, spíše naopak.

Přečtěte si také

Košík.cz mění barvu: Logo, e-shop, auta i kurýry postupně převlékne do nezaměnitelné fialové barvy

Do ceny se promítají náklady na suroviny, obaly i energie

Podle aktuálních průzkumů nás bude kupované cukroví stát o 14 až 30 % více než loni. Výrobci konstatují, že takové zvýšení cen bylo nevyhnutelné, protože cukr a mouku letos nakupují za dvojnásobek. A za tuky zaplatí přibližně o 40 % více.

„Zdražili jsme až o 32 procent, ale nemyslím, že lidé budou kupovat méně cukroví. Zatím máme větší množství objednávek než loni,“ říká Richard Kabát, majitel Pekárny Kabát.

Při nákupu cukroví se vyplatí sledovat akce

Malým pekárnám navíc způsobuje problémy vysoká cena energií. Spousta z nich má ceny plynu nasmlouvané pouze do konce roku a jen velmi těžko hledá nového dodavatele. Některé pekárny se rozhodly pro přechod na lehké topné oleje, jako to udělala například Jizerská pekárna. Jiné spoléhají na zastropování cen vládou. Musí ale ročně spotřebovat do 4 200 MWh, což splňuje jen zhruba pětina. Na podporu od státu jako velkoodběratelé nedosáhnou.

Různé druhy cukroví na talířku Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Jaké cukroví je nejoblíbenější? Vedou vanilkové rohlíčky a linecké

Navzdory zdražení mají cukráři napilno a sotva stíhají uspokojit poptávku. Většina z nich už má plné tři čtvrtiny kapacity. Nejvíce jdou na odbyt vanilkové rohlíčky a linecké. Dále jsou velmi oblíbené pařížské rohlíčky, ořechy plněné karamelovým krémem nebo nepečená vosí hnízda. Je tedy vidět, že čeští zákazníci v tomto ohledu preferují tradice a novinky příliš nevyhledávají.

Zajímavé je, že vanilkové rohlíčky stojí téměř stejně jako minulý rok, zatímco kokosky zdražily o více než 30 %. Cena balení o velikosti 150 g tedy z 59 Kč stoupla na 78 Kč. V řetězcích stále seženeme cukroví levněji, ale i tam bychom měli počítat se zdražením okolo 20 %.

Vánoce v Globusu budou vonět

Pekaři a cukráři hypermarketů Globus mají plno práce, což k předvánoční výrobě patří, v plánu totiž mají do vánočních svátků vyrobit 10 tun máslových vánočních těst a 8 tun vánočního máslového cukroví, což je stejně bohatá nabídka jako předchozí roky. Podle slov tiskové mluvčí řetězce Anety Turnovské letos dokonce plánují připravit 180 tisíc nadýchaných vánoček plných másla, s rozinkami a mandlemi nebo bez nich, což je o 20 tisíc víc než loni. Kvalita je u nás na prvním místě, nikdy z ní neslevíme. Například pro máslové cukroví v 600g balení, které vyrábíme již několik let, se zákazníci pravidelně každý rok vracejí,“ říká Pavel Meduna, vedoucí výroby patnácti pekařství a cukrářství Globus. Dodal také, že zákazníci stále častěji využívají také možnost objednat si například větší množství cukroví dopředu.

Co vyjde levněji: Kupované versus domácí cukroví

Kilogram domácího cukroví vás vyjde skoro pětkrát levněji. Pekárny toto množství už běžně nabízejí za 900 Kč, ale se surovinami z běžných řetězců se s přehledem vejdete do 200 Kč. Ještě více pak můžete ušetřit nákupem ve slevě.

Obávat se nemusíte ani vyšší platby za energie. Pokud nepečete dvacet druhů několik dní v kuse, připočtěte k celkové ceně maximálně 10 Kč. Horší je to s formičkami, pekáči, mixérem a dalším kuchyňským vybavením, bez kterého se při pečení neobejdete. Celková cena by vás mohla nemile překvapit, proto i zde raději počkejte na slevy.