Češi mají plné peněženky neplatných bankovek, jen stokorun je za 22 milionů

Žena drží v rukou stokorunu ZhakYaroslav / Shutterstock.com

Je příjemný pocit mít peněženku plnou bankovek, ale jen tehdy, když jsou platné. Mnoho lidí čeká nepříjemné překvapení u pokladny, když jim zaměstnanec oznámí, že je jejich bankovka neplatná. Přitom stačí věnovat trochu pozornosti tomu, jak peníze vypadají a nechat si je vyměnit za platné. Češi mají v peněženkách stále miliony neplatných bankovek – například u stokorun jde o kusy v celkové hodnotě 22 milionů korun. Kterých se to týká, jak je poznáte a kde si je nechat vyměnit?

Přečtěte si také

Jak nakupovat na čínské platformě Pandabuy: Váš kompletní průvodce

Umíte poznat neplatnou bankovku?

Ukončení platnosti se týká starších vzorů bankovek vydaných mezi lety 1995 a 1999. Největší podíl tvoří neplatné stokoruny, které tvoří jednu třetinu všech stokorun v oběhu. U dvousetkorunových bankovek je to jedna pětina.

Když budete chtít takovou bankovkou zaplatit, obchodníci nejsou ze zákona povinni ji přijmout. Neplatné bankovky nepřijmou dokonce ani vkladové bankomaty.

Neplatnost se týká bankovek v nominální hodnotě 100 Kč, 200 Kč, 500 Kč, 1 000 Kč a 2 000 Kč. V platnosti zůstávají jen ty v hodnotě 5 000 Kč. Typickým znakem, podle kterého je poznáte, jsou úzké stříbrné proužky a také barva proužku, která zůstává i po naklopení stejná.

„Nejnovější vzory bankovek mají proužek širší a zlatavý. Když bankovku nakloníme nebo mírně otočíme, barva se mění z hnědo-fialové na zelenou. Toto se netýká pětitisícovek – ty zůstávají v platnosti všechny,“ řekl Tomáš Hládek, expert ČBA na platební styk a peněžní oběh.

Do kdy můžete neplatné bankovky vyměnit?

Vyplatí se prohlédnout obsah peněženky a zkontrolovat platnost bankovek. Pokud u vás doma existují tajné skrýše, pokladničky, obálky nebo jiná místa, kam jste peníze ukládali, je vhodné je objevit, než bude pozdě. Výměna je rychlá a nenáročná, stačí zajít na jakoukoliv pobočku banky, která disponuje pokladnou, kde vám bankovky vymění za nové.

Čas máte do června 2024, po tomto datu je už běžné banky nepřijmou. ČNB je ovšem bude vyměňovat neomezeně dlouho, takže pokud termín promeškáte, nemusíte se bát, že byste o peníze přišli.