Francie chce zakázat účtenky, kvůli inflaci to ale odkládá

Muž předává ženě účtenku YAKOBCHUK VIACHESLAV / Shutterstock.com

Jsou účtenky dobré, nebo špatné? Když se v Česku zaváděla elektronická evidence tržeb, počítalo se s povinností vzít si účtenku. Dnes je ale na prvním místě ekologie a vzhledem k množství nákupů se každý den vyprodukují enormní masy papíru pouze kvůli účtenkám. EET už je zrušené a zákazník si účtenku nejen brát nemusí, ale většinou je dotázán, jestli o ni má zájem. V řadě evropských zemí, třeba ve Francii, se navíc plánuje úplné zrušení papírových účtenek.

Přečtěte si také

Velké otřesy v Unileveru: Co přinese oddělení zmrzlinové divize a rušení tisíců pracovních míst?

Je zájem o zrušení účtenek?

Pro některé jsou účtenky jen zbytečným cárem papíru, který vyhodí u nejbližšího koše, pro jiné jde o důležitý doklad, podle kterého mohou sledovat své výdaje a spotřebu potravin a produktů.

Ve Francii měl od 1. ledna 2023 vstoupit v platnost zákon, který obecně zakazuje automatický tisk papírových účtenek. Opatření má omezit plýtvání, každý rok se tam totiž vytiskne přes 30 miliard účtenek, které je obtížné sbírat a recyklovat.

Obchodníci by zrušením účtenek ušetřili, protože se papír zdražuje, ale pro zákazníky by bylo těžší sledovat útratu. A jelikož je ve Francii rekordní inflace, na nátlak spotřebitelů byl zákon odložen o 3 měsíce a vstoupí v platnost až 1. dubna.

Ministryně obchodu Olivia Grégoire prohlásila: „Zpětná vazba od distributorů a spotřebitelských sdružení naznačuje, že účtenka zůstává pro mnoho Francouzů důležitým prvkem při kontrole cen zakoupených produktů tváří v tvář inflaci.“

Muž si prohlíží účtenku v obchodě Denys Kurbatov / Shutterstock.com

Velké změny pro spotřebitele i obchodníky

Francouzští spotřebitelé od Nového roku účtenky nedostanou automaticky, ale musí o ně požádat. Opatření se netýká pouze pokladních dokladů, automaticky se již nebudou tisknout ani stvrzenky z bankovních karet, z bankomatu, poukázky a akční či slevové jízdenky.

Jde jen o jeden z celé řady zákonů, které je zde snahou zavést – mezi další patří třeba vyžadování, aby obchody zavíraly dveře, když je zapnuté topení nebo klimatizace. Když se připočtou další zákony týkající se ekologie, obchodníky čeká řada velkých změn, na které se musí náležitě připravit.

Budou i v Česku účtenky minulostí?

Vzhledem k tvrdým ekologickým opatřením EU lze v blízké budoucnosti očekávat konec účtenek i u nás. Většina řetězců se už dnes zákazníků ptá, jestli je požadují – kromě plné účtenky je navíc nabízena i její zkrácená varianta.

Velké řetězce nabízí i elektronické verze účtenek, které mohou získat zákazníci disponující příslušnou aplikací, kterou obchod využívá. Digitalizace účtenek se velmi rychle rozšiřuje a ty papírové možná nakonec zmizí tak rychle, že to ani nepostřehneme.

„Elektronická verze je naprosto v souladu s prevencí vzniku odpadu a to i s ohledem, že termopapír, na který se tiskne, není vhodný ani k recyklaci po vytřídění do papíru,“ uvedla k argumentům pro zrušení papírových účtenek Soňa Jonášová, zakladatelka Institutu cirkulární ekonomiky.

Mějte své finance pod kontrolou – nakupujte ve slevách

Když ovšem papírové účtenky zmizí a možnost kontroly bude pouze elektronická, zvýší se tím závislost na mobilních technologiích a smůlu budou mít ti, kteří vyrazí nakupovat bez telefonu. Jak na mizející papírové účtenky nahlížíte vy? Jste rádi, když si na nich můžete zkontrolovat nákup, anebo vítáte jejich konec?