Detox organismu: Pomohou vám zhubnout spalovače tuků a detoxikační čaje?

Žena ve sportovním oblečení má kolem pasu krejčovský metr, v rukou drží sklenici čaje goffkein.pro / Shutterstock.com

Dali jste si jedno z nejčastějších novoročních předsevzetí, a to zhubnout? Nebo se jen po vánočním dovolenkovém režimu chcete dostat zpátky do formy? Zvlášť teď v lednu jsme vystaveni palbě reklam na dietní přípravky – dokážou vám v hubnutí opravdu pomoci, nebo za ně jen vyhazujete peníze?

Přečtěte si také

Sirup ze sedmikrásek má vysoce protizánětlivé účinky. Recept a postup krok za krokem na jeho výrobu

Detoxikační čaje a tabletky

Na konci svátečního období vyhazujete uschlý vánoční stromeček, zametáte jehličí a vyvětráváte byt. Podobnou očistu byste měli dopřát i svému organismu – to hlásají reklamy na detoxikační čaje a tabletky.

Ty slibují něco, co by se líbilo nám všem – když je budete pít, vyčistí tělo od všech škodlivin, a vy tím pádem zhubnete.

Pohlídejte si přípravky v akci vhodné právě pro vás

Složení těchto čajů zní často slibně – zelený čaj, skořice nebo třeba hořčičné semínko dokážou skutečně zrychlit metabolismus, a tudíž hubnutí podporují. Abyste ale požadovaných výsledků dosáhli, museli byste denně přijmout výrazně vyšší dávky těchto bylin, než je ukryto v balení.

Detoxikační čaje mají navíc velmi často projímavé účinky, které krátkodobě mohou zajistit plošší břicho tím, že budete častěji na toaletě. Jejich dlouhodobé užívání však ohrožuje vaše střeva a játra, což je jistě úplný opak toho, co jste původně chtěli.

Zelený čaj v průhledném hrnku, krejčovský metr Africa Studio / Shutterstock.com

Zimní detox organismu

Naše tělo je na nežádoucí látky velmi dobře připravené již samo o sobě – hlavními „čističkami“ jsou játra a ledviny, které se umí škodlivin dobře zbavit. Pokud však mají přece jen moc práce s tím, čím své tělo živíme, dají nám vědět. Pálení žáhy, zácpa, kožní problémy nebo záněty – to jsou varovné signály, že tělo potřebuje s očistou pomoci.

Na detox se hodí třeba červená řepa

Detox organismu by ovšem měl přicházet pravidelně a po celý rok. Za odlehčovací dny nebo jednodenní půst každý týden vám tělo opravdu poděkuje. Přirozeně jej též můžete detoxikovat drceným lněným semínkem nebo třeba šťávou z červené řepy. Zařaďte do svého režimu i bezmasé dny, čímž ulehčíte organismu i peněžence.

Tip: V obchodech koupíte balené 100% ovocné i zeleninové šťávy, které neobsahují žádný cukr navíc. Udělejte si jich zásobu a zkuste je dva dny popíjet – uvidíte, jaké výsledky ve zdraví získáte.

Spalovače tuků

Pokud počítáte kalorie nebo se spoléháte na jednoduchou matematiku, víte, že pro hubnutí je nutné zvýšit výdej a snížit příjem kalorií. Jedině tehdy, když vznikne deficit, můžete zhubnout. Pokud jste se teprve nedávno seznámili s pojmem spalovač tuků a slibujete si od něj, že za vás bez námahy zničí kalorie z nezdravé stravy, zklameme vás.

Ani spalovač tuků není zázrak. Pracuje totiž na základě termogeneze, urychlení metabolismu a lipolýzy, která pomáhá využít tukové buňky. To vše ale funguje jedině při opravdovém pohybu. Spalovače tuků vám díky kofeinu, guaraně nebo synefrinu dodají při sportu energii a nabudí v těle stres, na který organismus reaguje tvorbou tepelné energie. A aby tělo tuto energii vytvořilo, použije uložený tuk. Hurá!

Muž v obývacím pokoji dělá sedy lehy a vedle sebe má činky Dmytrenko Vlad / Shutterstock.com

Rizika spalovačů tuků

Pokud jste ochotni na sobě pracovat a nebojíte se pravidelného pohybu, spalovače tuků vás odmění lepšími výsledky. Jak ale vybrat ten pravý? Zvažte, jste-li začínající, rekreační, nebo profesionální sportovec. Chcete se zbavit tuku, potlačit chuť na sladké, nebo zvýšit energii pro sportovní výkony? Různé spalovače totiž mají různé účinky a toho se též při výběru držte.

K úspěšnému hubnutí je důležitý i pohyb!

Vždy taktéž dodržujte doporučené množství a nepřekračujte jej s vidinou lepších výsledků – vysoká dávka kofeinu může vašemu tělu spíš uškodit! A protože navíc povzbuzuje organismus, nedoporučuje se jej užívat později večer nebo před spaním. Jednoduše řečeno, než si spalovač koupíte, důkladně se o něm informujte a zvažte, je-li právě pro vás.

Pokud však máte nemocné srdce, případně vysoký krevní tlak, zapomeňte na spalovače úplně. Tyto stimulanty jej totiž mohou zvyšovat!