Jak na úklid domácnosti po svátcích?

Žena stojí uprostřed místnosti, tváří se vyděšeně, drží vysavač, na podlaze jsou skvrny, lahev a zabalený dárek Prostock-studio / Shutterstock.com

Stojíte uprostřed obýváku a nevíte, kde začít s úklidem? Jestli na vaší sedačce, koberci nebo ubrusu září skvrna od zbytků majonézy či novoročního červeného vína, nepropadejte panice. I když jste ji objevili až dnes, s našimi radami se jí rychle zbavíte a stopy po neštěstí budou ty tam.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Jak odstranit mastnotu?

Majonézové chlebíčky, bramborový salát a mísa uzenin – ty často najdeme na prostřeném stole ještě dlouho po Vánocích. Stačí ovšem trocha nepozornosti a zbytky slavnostního pohoštění mohou nadělat veliké problémy.

Zůstalo mastné jídlo i na svátečním ubruse po babičce? Spolehněte se na starý dobrý saponát, který zbaví mastnoty nejen nádobí, ale i látku. Naneste ho na skvrnu, potřete houbičkou a nechte chvíli působit. Následně ubrus opláchněte vodou nebo jej vyperte.

Přežehlete to!

Další osvědčenou metodou, jak se zbavit mastnoty nebo třeba kapek vosku ze svíčky, je jejich přežehlení. Možná jste taktéž slyšeli, že se skvrny dobře chytají třeba na klasický piják. Místo něj vám nicméně stejně dobře poslouží i papírový ubrousek nebo noviny. Mastné místo jimi podložte a přejeďte horkou žehličkou. Zdá se vám, že skvrna drží dál? Překryjte ji dalším papírem a vytvořte obdobu sendviče. Opět přežehlete a uvidíte, že mastnota už neodolá.

Červené víno rozlité na stolku a na koberci, sklenice New Africa / Shutterstock.com

Jak odstranit skvrny od vína?

Co by to bylo za svátky bez vína? Sklenka červeného k oslavám prostě patří! Tím spíš se však stává, že víno v nestřeženém okamžiku dopadne na sedačku, ubrus nebo koberec. Pokud jste situaci zažehnali hned a skvrnu posolili, máte část práce za sebou. Co když jste ji ale našli až nyní? I na takovou situaci existuje rada.

Speciální přípravky přijdou vhod

Čisticí pasta ze sody a octa

Připravte si půl sklenky octa, jedlou sodu a půl sklenky studené vody. Pozor, horká voda by mohla skvrnu v textilii akorát zafixovat! Všechny ingredience smíchejte, aby vznikla krémová pasta, kterou pak potřete znečištěné místo a čistou utěrkou ji jemně vtlačujte do textilie.

Nechte pěnu pár minut působit a potom krátkými tahy utěrkou opět odstraňte. Místo pak přelijte směsí studené vody a octa a dál jemně přetírejte. A skvrna od vína jako by na pohovce nikdy nebyla!

  • Tip: Nechce se vám doma nic míchat a chcete mít šikovného pomocníka stále při ruce? Kupte si třeba práškový odstraňovač skvrn Vanish či Ariel, které fungují stejně dobře.
  • Není od věci mít doma též speciální čističe koberců a čalounění, které se prodávají ve sprejích. Vytvoří hustou pěnu, která pronikne hluboko do vláken, a skvrnu tak lépe odstraní.
  • Jestli ale textilie a čalounění utrpěly opravdu velkou škodu, zvažte jejich profesionální čištění extrakční metodou. Taková renovace sedačky nebo koberce je velmi účinná a vyčistí i nečistoty, na které jste vy sami krátcí.
Člověk v gumových rukavicích odstraňuje skvrnu z koberce pomocí houbičky a spreje Andrey_Popov / Shutterstock.com

Jak vyvětrat kouř?

Zapálil si někdo ve vašem obýváku cigaretu a závěsy i sedačka jsou teď cítit kouřem? Můžete samozřejmě nechat týden otevřená okna a čekat, až zápach vyvane. Jestli však nechcete chytit angínu hned na začátku roku, zvolte praktičtější řešení.

Nechte svou domácnost provonět svěžestí

Vodka to jistí

Nemáte náhodou ve skříni trochu vodky? Nalijte ji do nádoby s rozprašovačem a postříkejte s ní textilie. Alkohol totiž působí podobně jako třeba dezinfekční gel na ruce – zabíjí bakterie, které zápach způsobují. Vodka navíc nezanechává žádnou vůni. Po vodkové spršce lze použít speciální osvěžovač textilií nebo klasický osvěžovač vzduchu.

Zápach odstraní i jedlá soda

Cigaretového kouře nasáklého do sedačky nebo koberce se dobře zbavíte i pomocí jedlé sody. Tu posypte na povrch, nechte pár hodin působit a poté ji důkladně vysajte vysavačem.