Skvrny na koberci, nábytku či oblečení po silvestru: Jak vyčistit červené víno, mastnotu a popel?

Žena uklízí po večírku New Africa / Shutterstock.com

Pořádáte silvestrovskou oslavu? Pak vás pravděpodobně čeká i novoroční úklid. Párty se většinou neobejdou bez trochy toho nepořádku, v horších případech nebývají výjimkou ani skvrny od mastného jídla, červeného vína či popela. Pokud se objeví na koberci, čalounění nebo svátečním oblečení, je potřeba jednat rychle a škody začít napravovat co nejdříve. Pokud nemáte po ruce speciální čisticí prostředek, máme pro vás pár tipů, jak k úklidu využít běžné věci, které máte doma.

Přečtěte si také

Oblíbený dezert všech Čechů: Recept na luxusní kremrole podle Josefa Maršálka

Jak odstranit mastnotu?

Brambůrky, smažená jídla, pizza, olej nebo pomazánky. Mastného jídla se během oslav najde více než dost, mnohdy nedopatřením i na místech, kde si ho nepřejeme.

Samozřejmě i v tomto případě platí, že je nejlepší jednat ihned. Vyčistit se ovšem dají i ty skvrny, které objevíte až ráno. Hodit se vám kromě papírových utěrek bude i pár věcí, které se běžně najdou v každé domácnosti.

Nepodceňte úklid domácnosti
  • Jedlá soda, mouka nebo kukuřičný škrob: u čerstvých skvrn mají dobré savé schopnosti. Ať už se jedná o koberec, pohovku nebo oblečení, mastnou skvrnu zasypte a nechte 10–15 minut působit. Poté škrob nebo sodu vysajte či jinak odstraňte. Stejným způsobem lze použít prášek do pečiva, dětský pudr nebo drcenou křídu. V obchodech se také dá koupit tzv. prášek na suché čištění koberců.
  • Prostředek na nádobí: nakapejte jej na zasažené místo, napěňte a nechte působit. Poté otřete navlhčeným hadříkem (použijte teplou až horkou vodu, studená podporuje tuhnutí tuku) a proces několikrát zopakujte.
  • Ocet, kyselina citronová: mají obdobné odmašťující účinky. Kyselou tekutinu nalijte na skvrnu, chvíli počkejte a poté vysušte papírovými utěrkami. Několikrát opakujte a poté otřete. Ocet dobře působí i na mastné skvrny na dřevěném nábytku.
  • Žehlička: poradí si s mastnotou podobně jako s ukápnutým voskem. Na a pod postižené místo dejte papírový ubrousek, noviny nebo savý papír a ten poté několikrát přejeďte mírně rozpálenou žehličkou, dokud skvrna nezmizí.
Žena sahá po skleničce vína rozlité na koberci sirtravelalot / Shutterstock.com

Jak vyčistit červené víno?

Červené víno je známý nepřítel všech koberců, gaučů i šatů a košilí. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak při jeho rozlití tkaninu zachránit, nebo alespoň co nejvíce minimalizovat škody. Pokud je to možné, rozlité víno začněte čistit, dokud je čerstvé (rozhodně ho ale nedrhněte, aby se barva ještě více nezažrala do látky). Vezměte si na pomoc kuchyňské utěrky a jednu z následujících surovin:

  • Sůl: ještě mokrou skvrnu zasypte velkým množstvím soli a jemně vmasírujte do tkaniny, po zhruba 10 minutách sůl odstraňte nebo vysajte. Látku dále dočistěte studenou vodou, ideálně perlivou minerálkou (bez příchutě), která špínu snáze uvolní z vláken. Navlhčený hadřík nebo houbičku opakovaně máchejte v čisté, studené vodě (minerálce) a průběžně sušte papírovými utěrkami.
  • Citron: zasažené místo potírejte rozkrojeným citronem a sušte utěrkami, nakonec nechte citronovou šťávu alespoň 10 minut působit a poté vyperte běžným způsobem. Pokud se jedná o čalounění, dočistěte navlhčeným hadříkem nebo houbičkou; použijte stejný postup jako po čistění solí a sodovkou (viz výše).
  • Bílé víno: ač se to může zdát divné, bílé víno může pomoci neutralizovat červenou barvu a tekutinu rozředit, aby šla snáze vsáknout do papírových utěrek. Někdo zase nedá při čištění červeného vína dopustit na teplé mléko.

A co skvrny od ostatních nápojů?

Sůl a minerálku můžete stejným způsobem použít také na rozlité kakao nebo kávu. Ocet a citronová šťáva jsou zase účinné i na čerstvé skvrny od ovocných džusů a čajů. Pokud skvrny na látce už zaschly, zkuste raději použít líh.

Stopy po rozlité cole a podobných kolových nápojích vyčistíte perlivou sodou, zředěným octem, roztokem vody a 3% peroxidu vodíku (v poměru 3 : 1), silnou mýdlovou či jarovou vodou nebo čistým glycerinem.

Šest lidí sedí u stolu a drží prskavky Ground Picture / Shutterstock.com

Jak vyčistit cigaretový popel?

Pokud se „zadaří“ a popel z cigaret, krbu nebo uhlíků ulpí na nežádoucích místech, jako první se pokuste jeho zbytky nasucho vyklepat, vysát nebo opatrně odstranit pomocí kartáčku. Kdybyste hned ze začátku použili vodu, popel by se rozpil, vsákl hlouběji do vláken látky a natropil ještě více škody.

Do mokrého čistění se pusťte až ve chvíli, kdy bude potřeba očistit zbytky zabarvení. Nejlepší je vytvořit na skvrně hustou pěnu, která částečky popela účinně vymyje – postačí hustý mýdlový či saponátový roztok. Pěnu z textilie otírejte vlhkou utěrkou a postup několikrát zopakujte.

Čisticí přípravky v akci přijdou vhod

Jak po večírku vyčistit kuchyni?

Pokud došlo na přípravu různých jídel a drinků i během párty a vaše kuchyně vypadá jako po výbuchu, také v tomto případě se můžete spolehnout na účinnou trojici: ocet, sůl a jedlá soda. S jejich pomocí vyčistíte a odmastíte sporák, troubu, mikrovlnku, případné připáleniny, dřez i všechny povrchy. Na čištění trouby nebo připáleného nádobí si můžete vzít také colu.

Muž a žena uklízí v pokoji, kde je nepořádek a vánoční stromeček New Africa / Shutterstock.com

Čisticí prostředky

Spoustu práce s úklidem po párty si můžete usnadnit včasnou přípravou. Kromě jídla, alkoholu a nealka nezapomeňte doma doplnit zásoby pytlů na odpadky, kuchyňských utěrek, houbiček a hadříků. A samozřejmě také výše zmíněných surovin, které jsou skvělou první pomocí při vzniklém znečištění.

  • Určitě se také vyplatí mít doma některý z čisticích prostředků, který se dá koupit. Aktuálně si můžete až do 3. 1. 2023 skočit do drogerie Rossmann pro levnější Čistič univerzální Soda Power Sidolux (44,90 Kč/1 l) nebo do Makra pro Čistič univerzální Ajax (50,70 Kč/1 l).
  • V obou výše zmíněných obchodech mají také do 3. ledna v akci Dezinfekční univerzální čistič ve spreji Sanytol. Rossmann za 69,90 Kč a Makro za 60,38/500 ml.
  • V Rossmanu mají také v akci Čistič ve spreji bez chloru Savo za 79,90 Kč / 700 ml nebo Odstraňovač skvrn Feel Eco za 169,00 Kč / 450 ml. A v Kauflandu pořídíte do 2. ledna Odstraňovač skvrn gelový Vanish Oxi Action v akci za 219,90 Kč / 0,75 l.