Zábavní pyrotechnika podražila, někde ji ani nekoupíte. Jak ji vybrat a na co si dát pozor?

Dav lidí sledujících ohňostroj NDAB Creativity / Shutterstock.com

Dovedete si představit oslavy příchodu nového roku bez ohňostroje? Navzdory mnohým odpůrcům si silvestrovská zábavní pyrotechnika v Česku stále drží svoji popularitu a zájem o ni závěrem roku roste. Letos se jí však dotýká všudypřítomné zdražování. Jaké druhy pyrotechniky můžete nakoupit a na co je potřeba dát si pozor? A proč se jí naopak vyhnout?

Přečtěte si také

Jak nakupovat na čínské platformě Pandabuy: Váš kompletní průvodce

O kolik zdražila zábavní pyrotechnika?

Buď ji už máte nakoupenou, anebo se na její výběr chystáte teprve dnes či v den D. Ať tak či tak, pokud k vašemu silvestru zábavní pyrotechnika neodmyslitelně patří, s jistotou se vás letos dotkne i její zdražení.

Podle Asociace českých profesionálních ohňostrojařů podražila letos zábavní pyrotechnika o 15–30 %. Zájem o ni však neklesl, naopak – oproti loňsku je zájem o nákup zábavní pyrotechniky až o 30 % vyšší. Na vině jsou pravděpodobně protipandemická opatření, která loni mnohým zhatila plánované oslavy.

Malé ohňostroje v regálu supermarketu Billy F Blume Jr / Shutterstock.com

Kde pyrotechniku koupíte a na co si dát pozor?

Zábavní pyrotechniku můžete zakoupit jak přes internet, tak i ve většině supermarketů a hypermarketů – v nabídce ji mají například supermarkety Lidl a Penny či hypermarkety Globus, naopak v prodejnách Billa ji letos nenajdete, a to s ohledem na domácí i divoká zvířata. „Během novoročních oslav jsou to právě zvířata, kdo nejvíce kvůli zábavní pyrotechnice strádá. Jako maloobchodní prodejce jsme rozhodli situaci řešit způsobem, který se logicky nabízí, a to vyřazením pyrotechniky z naší nabídky,“ vysvětlil ředitel Billa ČR Liam Casey.

Nebezpečným zvykem Čechů je taktéž nákup pyrotechniky na tržnicích – právě zde však zpravidla hrozí největší riziko. Pyrotechnika může být jednak závadná, ale také nevhodná pro běžné uživatele – výsledkem může být zranění, či dokonce smrt.

Oslavte příchod nového roku

Na co si dát pozor při nákupu pyrotechniky?

  1. Zkontrolujte stav obalu i celého balení pyrotechniky – nekupujte poškozené kusy.
  2. Balení by mělo obsahovat informace o původu pyrotechniky a její kategorii. Potřebná je také informace o době použitelnosti, minimální bezpečné vzdálenosti, druhu a sérii výrobku a návod k použití.
  3. Pro nákup volte vždy osvědčené prodejce. Při samotném odpalování pak postupujte přesně podle návodu – a pokud je to možné, přenechte raději odpálení zkušenějším.
Skupina slavících přátel držících sklenice sektu a prskavky bbernard / Shutterstock.com

Nejběžnější druhy zábavní pyrotechniky

V dnešní době je k dispozici velké množství zábavní pyrotechniky, a to i pro běžné uživatele. Liší se velikostí, barvami, způsobem použití atd. S jakými druhy můžete snadno rozzářit své novoroční oslavy?

  • Prskavky – kouzelný doplněk pro děti i nenáročné. Prskavky volte dle jejich délky – čím jsou delší, tím déle hoří. Zajímavou variantou mohou být barevné neonové prskavky či prskavky v různých tvarech.
  • Dětská pyrotechnika – patří sem zpravidla pyrotechnika třídy F1, která spojuje světlo a zvukové efekty. Jde o „čmeláky“ či „motýly“, rotující kolečka, fontány, zmíněné prskavky a další.
Udělají radost nejen dětem
  • Klasický ohňostroj – klasika na novoroční oslavu. Jednotlivé ohňostroje se liší dobou trvání či počtem střel, velikostí, barvami, ale i směrem výstřelu či dostřelem. K manipulaci s nimi se však hodí mít trochu zkušeností.
  • Tichý ohňostroj – čím dál tím populárnější moderní varianta. Jsou ohleduplné ke zvířatům i citlivějším osobám a zároveň méně náročné pro životní prostředí.
Chlapec držící psa a hořící prskavku SloOna / Shutterstock.com

Proč se novoročnímu ohňostroji vyhnout?

Novoroční ohňostroje jsou v Česku i ve světě stále velmi populární, počet jejich odpůrců nicméně rok od roku narůstá. Těmi největšími jsou zpravidla majitelé a milovníci domácích mazlíčků – právě těm, ale také divokým zvířatům, totiž hlasité výbuchy a výrazné záblesky škodí nejvíce.

Škodlivost je ovšem výrazná i pro lidi a životní prostředí – odborníci z Akademie věd poukazují na to, že ohňostroje vypouští enormní množství toxinů a škodlivých látek, které se po rozptýlení ve vzduchu dostávají jak do okolní přírody, vody a půdy, tak i do lidských plic a krve. Mnohá města už proto omezují jejich používání.