Nový zákon EU o odlesňování může znamenat zákaz dovozu celé škály klíčových produktů a surovin

Dvojice seniorů u prázdných regálů v obchodě Drazen Zigic / Shutterstock.com

Lesy jsou nejdůležitější zbraní proti zhoršujícímu se klimatu. Vyrábí kyslík a absorbují velké množství oxidu uhličitého, bohužel jich však rapidně ubývá, a to kvůli zemědělství a těžbě. Když pole vyčerpá svou sílu nebo roste poptávka po surovinách, vykácí se další lesní plocha. Dalšímu drancování přírody by měl zabránit plán EU, který ale výrazně ovlivní i životy Evropanů – neuvidíme totiž celou řadu produktů, na které jsme byli zvyklí.

Přečtěte si také

Upozornění na kontaminované fazole z Tesca. Obsahují zvýšené množství nebezpečného herbicidu

Produkty spojené s odlesňováním nesmí do Evropy

Ať už půjde o kávu, čokoládu nebo jiné suroviny, všechny budou mít zákaz dovozu do Evropské unie, dokud nedokážou, že nepochází z odlesněných oblastí. Produkty spojené s odlesňováním Evropu zároveň nebudou moct ani opouštět.

Jedná se o převratnou dohodu, která má donutit firmy, aby kvůli svému zisku neničily cenné lesy. OSN zjistila, že kvůli zemědělství se za posledních 30 let vykácela lesní plocha, která je větší než rozloha celé Evropy, celkem 4,2 milionu kilometrů čtverečních. Většina jí padla pro plodiny na krmení zvířat, palmový olej a sóju.

Kácením nemizí jen lesy, ale výrazně se snižuje biodiverzita – přicházíme o mnoho druhů rostlin a zvířat, které na daném místě žijí. Již nyní je situace kritická, populace se ovšem neustále navyšuje a s ní i její poptávka po surovinách. Setrvalý postup by ale znamenal likvidací posledních zbytků lesa.

Odlesňování lesní plochy Rich Carey / Shutterstock.com

Povolení na základě fotografického důkazu

Nový zákon proti odlesňování bude přelomový a velmi přísný. Nebude stačit prohlášení, k prokázání, že komodity nepochází z odlesněných míst, budou potřeba fotografické důkazy. Nepůjde o fotky, které se udělají na poli za pomoci telefonu, ale bude zapotřebí získat certifikát založený na satelitních snímcích a GPS souřadnicích. Bez certifikátu se do Evropy produkty nedostanou.

Kterých produktů se zákon dotkne?

Evropa je závislá na dovozu obrovského množství surovin a zákon zasáhne například dovoz hovězího masa, kakaa, kávy, palmového oleje, kaučuku a dřeva. Netýká se přitom jen surovin jako takových, ale i výrobků, do kterých vstupují, ať už jde o čokoládu, mleté maso, nábytek, kůži nebo papír. Zahrnuta zatím není jen bionafta a kukuřice, které však mohou být přidány později. Dodržování zákona bude kontrolováno, ale počet kontrol bude záviset na zemi produkce.

Bude kakao nedostatkovým zbožím?

Euractiv uvádí, že v nejrizikovějších zemích bude kontrolováno 9 % obchodníků. Četné kontroly mají jednotlivé země dotlačit k tomu, aby změnily svou politiku. Stejně jako v případě jiných plánovaných zákonů, i tento musí ještě schválit Evropský parlament. Očekává se, že by měl vstoupit v platnost v příštím roce. Společnosti budou mít na aplikování potřebných změn jen omezenou dobu. Velké a střední podniky budou mít na přizpůsobení osmnáct měsíců, menší pak dva roky.

Hrst plná kakaových bobů při sklizni Aedka Studio / Shutterstock.com

Způsobí zákon další zdražování?

Jakkoliv se může zdát nový zákon přínosný, může být hotovým neštěstím pro běžné lidi. Cena základních potravin vzrostla meziročně o desítky procent. Pokud vzniknou výrobcům další náklady, mohou pro své produkty upřednostnit jiný trh nebo tyto náklady promítnout do ceny potravin.

Jedná se jen o jeden z celé řady zákonů, které EU připravuje a výrobci se tak budou muset připravit na mnoho změn, které budou pro některé i likvidační. Je nejisté, jak se všechny plánované změny promítnou do života běžných spotřebitelů, ale lze očekávat, že mnoho známých produktů zcela zmizí z regálů nebo u nich uvidíme cenovky, které se nám nemusí zamlouvat.