Jak se vyhnout předvánočním davům v obchodech? Vyzkoušejte jednoduchý trik

Davy lidí čekající ve frontách u pokladen v supermarketu MikeDotta / Shutterstock.com

Necháváte nákup vánočních zásob na poslední chvíli, nebo se vám nedaří zajít do obchodu včas? V obou případech vás nejspíše čeká prodírání se zástupy nakupujících, kteří jsou na tom stejně. Pomoct vám přitom může jednoduchý trik, a to nejen o Vánocích. Víte, jak se vyhnout nakupování v té největší špičce?

Přečtěte si také

5 tipů na víkendový oběd: Co uvařit v sobotu a v neděli?

Jak se vyhnout davům v obchodech?

S blížícími se svátky praskají supermarkety a hypermarkety ve švech a nákup spojený s neustálou tlačenicí i nekonečnou frontou u pokladen dovede pěkně zkazit sváteční náladu.

Řešení je přitom prosté – stačí vyrazit na nákup v době, kdy je obchod nejméně vytížený. A abyste netápali a šli na jistotu, přesnou vytíženost vybraného obchodu si můžete snadno zjistit. Pomůže vám k tomu vyhledávač Google, potažmo jeho funkce Mapy.

Po zadání vámi vybraného obchodu (u menších měst stačí lokalita, u větších je potřeba i konkrétní adresa či alespoň ulice) najdete mezi informacemi o obchodu taktéž přehledný graf zobrazující „oblíbené časy“ v obchodě neboli časy, kdy jej zákazníci navštěvují nejvíce.

Lidská ruka drží mobilní telefon v pozadí notebook Canva / Kupi

Kdy je nejlepší čas na nákup?

Návštěvnost jednotlivých obchodů se odvíjí především od lokality, v níž se nacházejí, a také od daného období. Před svátky očekávejte větší návštěvnost, uprostřed týdne naopak může být nižší. Co se časů týče, nejvýhodnější na nákup jsou zpravidla:

  • 6–8 hodin ráno – zákazníci buďto spí, anebo spěchají do práce. Kromě seniorů vás tak při nákupu nikdo rušit nebude.
  • 19–22 hodin večer – většina lidí si vyřídí nákup hned po práci, čili později odpoledne. Pokud tedy netoužíte po čerstvém pečivu (které již nemusí být k sehnání), pozdě večerní nákup je pro vás tou pravou volbou.
  • 13–14 hodin – komu by se chtělo na velký nákup po obědě nebo uprostřed práce? V obchodech sice narazíte na více lidí než ráno či večer, i tak ale budou prázdnější než ve špičce.
Nezapomněli jste na něco?

Kupte se slevou Vejce M.

Porovnat slevy

Využijte vánoční slevy před svátky

Nezapomněli jste si udělat sváteční zásoby? Pokud máte ve skříni a lednici ještě místo, vánoční nákup byste měli zvážit – 24. 12. mají totiž obchodníci každoročně velké slevy, jelikož potřebují doprodat sortiment, který bude následující dva dny svátků ležet ve skladech. Kromě zapomnětlivců vás navíc v obchodech na Štědrý den nemusí nikdo rušit. Lidé totiž budou raději doma, než aby vyráželi na velký nákup. Využijte tedy slev a prázdných uliček.

Nebuďte o svátcích jen na cukroví a zbytcích

Po Štědrém dnu budou mít obchody dva dny zavřeno, ujistěte se tedy, že budete mít co jíst a z čeho vařit.

  • Hodit se může čerstvé pečivo na snídaně či zahnání hladu, šunka a sýr či pomazánky.
  • Ze základních surovin nezapomeňte na olej, mouku a cukr se solí, případně na vejce či mléko.
  • Seznam všeho potřebného se vyplatí připravit si dopředu – využijte k tomu nákupní seznam na Kupi.cz, v němž najdete i jednotlivé slevy.
Šťastná rodina nakupuje v supermarketu Dmitry Kalinovsky / Shutterstock.com

Jaká je vánoční otevírací doba v obchodech?

Pokud se rozhodnete vyrazit na štědrodenní lov produktů v akci, zkontrolujte si otevírací dobu ve vybraných řetězcích – většina z nich zavírá nejpozději ve 12:00, mnohé ale neotevřou vůbec. Jejich velký přehled najdete v našem článku:

Jaké produkty vyrazíte nakoupit v akcích vy? A podaří se vám vyhnout se davům a stresu? Nakupujte v klidu a chytře nejen o Vánocích.