DHL nezvládá nával objednávek a pronajímá si na pomoc roboty

Člověk s notebookem dohlížející na roboty ve skladu Blue Planet Studio / Shutterstock.com

Jen málokdo může označit předvánoční období za čas klidu a pohody. Lidé se snaží dohnat pracovní resty, udělat velký úklid, ozdobit si domov, koupit stromeček a především dárky. V žádném jiném období se dopravci nezapotí tak jako před svátky. Zatímco přes rok se pyšní rychlým doručením, s blížící se zimou musí termíny prodlužovat a najímat dočasnou pracovní sílu, která jim s náporem objednávek pomůže. Zdá se, že lidským brigádníkům budou stále více konkurovat ti mechaničtí. A co hůře, v budoucnu je mohou zcela nahradit.

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Nahradí zaměstnance roboti?

Rozvoj robotiky vždy znamenal ukázku toho, jakého technologického pokroku lidstvo dosáhlo. Nyní však roboti patří mezi nenáviděné zloděje pracovních míst, kteří zvyšují nezaměstnanost mezi lidmi ve stále větším množství oborů.

Bohužel neexistují zákony, které by firmám omezovaly jejich použití. O výraznou redukci pracovních míst se postaraly zejména v oblasti logistiky. Skladování, rozvoz, evidence skladu, vyřizování objednávek, výdej zboží, to vše jsou činnosti, které jsou hojně zastupovány roboty.

Pořiďte si svého vlastního robota se slevou

Roboti úzce pracují se softwarem založeným na umělé inteligenci, takže už nejsou potřeba lidé, kteří by je ovládali a dávali jim příkazy. Sezónní nábor pracovníků do skladů a na rozvoz už v budoucnu nemusí být samozřejmostí, protože pro stále více firem je výhodnější si na tyto činnosti zajistit roboty, kteří se nikdy neunaví, neonemocní, nepotřebují dovolenou a není třeba za ně platit odvody.

Robotická ruka připravující zásilku Gorodenkoff / Shutterstock.com

DHL vsadilo na dočasné roboty

DHL Express patří mezi největší a nejznámější mezinárodní přepravce. Stejně jako se dočasně najímají sezónní pracovníci, tato společnost se rozhodla, že si bude najímat dočasné roboty. Jelikož počet zakázek po svátcích opět spadne na běžný průměr, nevyplatí se jí kupovat vlastní roboty, proto raději vsadí na ty vypůjčené. Pronájem robotů je dosud nevídané odvětví, které se bude v následujících letech rychle rozvíjet.

Roboty má zajištěné od společnosti Locus Robotics, která vznikla teprve před sedmi lety, ale již nyní zajišťuje sezónní roboty více než třetině z 90 firem, se kterými spolupracuje. Podle DHL bude nasazen velký počet robotů zvaných „surge bots“ zaměřených na vyzvedávání a plnění objednávek. DHL očekává, že do konce roku bude ve svých zařízeních využívat asi 2 000 robotů.

Roboti od Locus Robotics v DHL Locus Robotics

Které firmy využívají roboty?

DHL není zdaleka jediná společnost využívající roboty, spíše se snaží držet krok s konkurencí. Nejznámějším a největším zaměstnavatelem robotů je Amazon, ve kterém bude brzy velmi vzácné narazit na pracovníka z masa a kostí. Známá je i společnost Pitney Bowes Inc., která se zabývá zpracováním pošty a balíků a která plánuje nasadit 68 robotických systémů od firmy Ambi Robotics.

Roboti jsou využíváni i u nás – o pozdvižení se postarala zejména společnost Rohlík, která má ve svém arzenálu více než 200 robotů.

Vyplatí se využívání robotů?

Podle odhadů společnosti Gartner Inc. pro výzkum informačních technologií se používá více než 20 000 logistických robotů všeho druhu. Jde přitom pouze o oblast logistiky – pokud by se zahrnuly i další obory, číslo by bylo mnohonásobně vyšší.

Podle společnosti Research and Markets byl globální trh robotiky v roce 2020 oceněn na zhruba 2,6 miliardy dolarů. Díky růstu 22,94 % za rok by se přitom jeho hodnota měla zvýšit do roku 2027 až na 10,97 miliardy dolarů. Počáteční investice do robotů jsou velmi vysoké, ale mají rychlou návratnost. A vysoce konkurenční prostředí vytváří tlak i na další firmy, aby se robotické technologie chopily.