Z prodeje se stahuje černý pepř. Nelze vyloučit, že produkt obsahuje nebezpečné bakterie

Černý pepř a mlýnek dm drogerie / Canva

Jeden z významných řetězců preventivně stahuje z prodeje bio pepř celý černý. Nelze vyloučit, že produkt obsahuje bakterie rodu salmonela. Tato skutečnost byla zjištěna při vlastních kontrolách prodejce. Konzumace potravin kontaminovaných salmonelou může způsobit zažívací problémy a horečku.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Pravidelná chůze chrání organismus před bolestmi zad i vyšším krevním tlakem. Měříte si kroky?

Na stránkách společnosti dm drogerie markt bylo včera zveřejněno prohlášení o preventivním stažení výrobku z prodeje dmBio pepř celý černý.

O jaký konkrétní typ se jedná?

„Stažení se týká produktu dmBio pepř černý celý 70 g, s uvedeným datem minimální trvanlivosti 9/2025 a 11/2025. Informace o datu minimální trvanlivosti je uvedena na zadní straně obalu produktu. Nelze vyloučit, že produkt obsahuje bakterie rodu salmonela,“ uvedla drogerie.

Řetězec dále připomíná, že mezi příznaky kontaminace patří průjem, bolesti břicha, příležitostné zvracení či mírná horečka. Potíže zpravidla odezní po pár dnech, pokud se u vás však vyskytnou a budou přetrvávat nebo budou příliš intenzivní, neprodleně kontaktujte lékaře.

Můžete zboží vrátit?

Zákazníky, kteří výše uvedený produkt zakoupili, vyzývá prodejce, aby jej nekonzumovali a vrátili v kterékoli prodejně dm se zárukou vrácení peněz. Peníze budou zákazníkům vráceny bez předložení účtenky i v případě vrácení již otevřených výrobků.

„Kvalita nabízených výrobků má pro nás vysokou prioritu, proto velice litujeme vzniklé situace a zákazníkům se za tuto nepříjemnost omlouváme,“ píše závěrem v tiskové zprávě zástupce komunikace dm drogerie Jiří Peroutka.

Z prodeje se stahují také uzené šproty Nekton

Obchodní řetězce Billa a Globus na základě laboratorních testů stahují z prodeje uzené šproty Nekton. Ty obsahovaly nadměrné množství látek benzo(a)pyrenu a PAH4 (suma benzo(a)pyrenu, chrysenu, benzo(b)fluoranthenu a benzo(a)anthracenu). Látka benzo(a)pyren se často vyskytuje v grilovaných a smažených potravinách, má však prokázané rakovinotvorné účinky.

O jaký produkt se konkrétně jedná?

Nekton UZENÉ ŠPROTY výběrové v rostlinném oleji 160 g (DMT: 17. 01. 2025) – prodávající: NEKTON – Vrňata s.r.o., K lesu 758/49, 142 00 Praha 4, Česká republika.

Výrobek raději nekonzumujte a vraťte jej do kterékoli prodejny Billa nebo Globus, a to i bez účtenky.