Kolik ušetříte, když přestanete používat sušičku prádla? A nahradí sušička žehličku?

Pračka a sušička vedle sebe, koš na prádlo, police studiovin / Shutterstock.com

Sušička prádla je dnes poměrně běžnou výbavou domácností, v ČR ji používá více než čtvrtina lidí. Před pěti lety to přitom bylo pouhých 5 %. Tento způsob sušení prádla vám ušetří spoustu času i místa. Využívají ho tedy hlavně obyvatelé menších bytů, rodiče malých dětí nebo majitelé domácích mazlíčků. Má ale i svoje nevýhody, zejména vysokou spotřebu elektřiny.

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Jaká je spotřeba sušičky prádla?

Průměrná česká rodina používá sušičku prádla dvakrát až třikrát týdně. Tak časté sušení se vám ale může prodražit, zejména pokud máte starší model nebo používáte kombinovanou pračku se sušičkou.

Naštěstí existuje hned několik řešení. Buď si můžete pořídit novou, kondenzační sušičku s tepelným čerpadlem, nebo se alespoň částečně vrátit k sušáku.

O tři tipy na správný výběr a používání sušičky se s námi podělila Martina Křižáková, produktová manažerka společnosti Haier Europe, která u nás zastupuje značky Candy, Hoover nebo Haier.

1. Při nákupu vždy volte sušičku v co nejúspornější variantě s technologií tepelného čerpadla. Ty nejlepší na trhu se pohybují ve třídě A+++. Naopak se vyhněte sušičkám v energetické třídě B. Jejich spotřeba je při náplni 9 kg celých 5,2 kWh na cyklus, zatímco u nejúspornější A+++ sušičky na stejný objem je to pouze 1,58 kWh.

2. Dále sušte takové množství prádla, pro které je určen daný program. Zbytečně nepouštějte sušičku, pokud sušíte jen pár kousků, a naopak ji nepřetěžujte. Sušení nebude dokonalé a spotřeba může rapidně stoupat. Využívejte také automatické senzorové programy sušení, kdy sušička sama pozná, kdy je třeba program ukončit. Vyhněte se používání časovaného sušení, tj. nastavování minut sušení. Danou dobu přesně neodhadnete a prádlo bude buď přesušené, nebo nedosušené.

3. Vyždímejte dokonale prádlo před samotným sušením. Čím více vody je odstředěno z prádla při praní, tím rychlejší a levnější bude sušení v sušičce. Pravidelně čistěte filtry v sušičce. Ucpaný filtr kromě jiného zhoršuje proudění vzduchu a prádlo se tak může sušit déle, příp. výsledkem nebude suché, ale zavlhlé a zatuchlé prádlo.

Sušák na prádlo, na kterém se suší prádlo Pixel-Shot / Shutterstock.com

Kolik je roční útrata za chod sušičky prádla?

Náklady na sušičku se výrazně liší, nejen podle frekvence a způsobu používání. Záleží také na typu spotřebiče. Starší sušičky totiž fungují na principu odvětrávání a pro správný chod potřebují velmi vysoké teploty, běžně i 80 až 90 °C. Naproti tomu v moderních kondenzačních sušičkách s tepelným čerpadlem se teplota pohybuje jen okolo 50 °C. A to znamená úsporu až poloviny nákladů.

Náklady na roční provoz (160 cyklů) zhruba odpovídají 2 000 Kč, 1 900 Kč nebo 1 500 Kč, podle toho, jestli máte spotřebič energetické třídy A+, A++, nebo A+++. Nejúspornější sušička ale nemusí být vždy nejvýhodnější. Než se tedy rozhodnete pro konkrétní model, spočítejte si náklady na provoz v průběhu 10 let. Výslednou částku stačí přičíst k pořizovací ceně a hned budete mít jasno.

Sušička prádla PHILCO PDCI 10 D King v koupelně Philco

Hygienicky čisté prádlo bez žehlení

Pračky a sušičky nové generace Philco King s funkcí páry přinášejí do každodenní péče o prádlo nejen vyšší komfort, ale především inovativní technologie, které zajistí důkladné odstranění skvrn, ale také hygienickou čistotu, a zároveň se o vaše oblíbené kousky postarají šetrně a uchovají je dlouhodobě v té nejlepší kondici. Mezi jedny z nejúspornějších sušiček na trhu patří kondenzační sušička s tepelným čerpadlem Philco PDCI10D King, v energetické třídě A+++, je určená pro sušení 10 kg prádla. Tato senzoricky řízená, svého druhu jedna z nejúspornějších sušiček na trhu, je vybavena invertorovým motorem s 10letou zárukou a funkcí pro vyšší sterilitu prádla (PLANEO elektro, 16 990 Kč).

Pohlídejte si slevové akce na žehličky

Nahradí sušička žehličku?

Částečně určitě ano. Pokud zvolíte vhodný program, sušička vám může ušetřit práci i při žehlení. Záleží na konkrétním materiálu. Například džíny nebo bavlněné košile byste měli sušit samostatně a na nižší teplotu. Zároveň potřebují i dostatek volného prostoru, místo maximálních 5 kg prádla tedy raději sušte jen několik kousků.