Liči: Exotické ovoce s neodolatelnou sladkou chutí. Jak ho pěstovat doma v květináči

Miska s plody liči Brent Hofacker / Shutterstock.com

Malé ovoce s tvrdou slupkou a sladkou chutí, které je plné živin a vitaminů. Možná jste ho doposud v obchodech přehlíželi. Podle nás ale rozhodně stojí za vyzkoušení! Liči má vynikající sladkou chuť, díky které se používá do hlavních jídel, dezertů, marmelád a sirupů. Možná si ho zamilujete, možná už nikdy více neochutnáte. Proč byste měli tomuto exotickému ovoci dát šanci?

Přečtěte si také

Klimaticky neutrální nebo eco friendly: Pojmy, které matou české spotřebitele

Co je to liči?

Liči je malé oválné ovoce. Má červenou, tvrdou slupku, která je hrubá, téměř až pichlavá. Po jejím oloupání (jde to velmi lehce) se dostanete k bílé až jemně nažloutlé dužině, která na první ochutnání zaujme svou šťavnatostí. Uprostřed plodu je pak hnědé, nejedlé semeno.

Toto exotické ovoce se pěstuje především v Číně, Indii, Vietnamu, Taiwanu a dalších subtropických oblastech. Zde se i hojně využívá v kuchyni, ať už při přípravě hlavních jídel nebo dezertů.

Když neseženete liči, zkuste jiné exotické ovoce v akci

Kupte se slevou Kaki.

Porovnat slevy

Vitamíny a účinky

Liči je nejen velmi chutné, ale také zdravé. Obsahuje velké množství antioxidantů, vitamíny C, D, E, fosfor, hořčík, draslík, sodík a vápník. Také posiluje imunitu a překvapivě dokáže normalizovat hladinu cukru v krvi a snižovat vysoký tlak. Kromě toho, že vám doplní potřebné vitaminy, dokáže rychle pomoci při náhlém onemocnění. Pomáhá léčit kašel, bolesti žaludku a v případě zažívacích potíží se z něj doporučuje připravit čaj.

Kde koupit liči?

U nás je liči k dostání především na podzim a zimě, kdy seženete 1 kg okolo 150 Kč, v akci pak kilo vyjde cca na 100 Kč. Při výběru jednotlivých plodů si dejte pozor na jejich barvu a měkkost. Ideálně by měly být načervenalé, a ne příliš měkké. K dostání je rovněž liči nakládané v konzervě.

Naklíčené pecky liči na talířku Woodpond / Shutterstock.com

Pěstování liči

Liči se pěstuje v subtropických oblastech celého světa. Strom měří více než 10 metrů a může se dožívat několika set let. Možná vás při konzumaci tohoto ovoce napadlo, zda by semeno šlo zasadit. Bohužel vás však zklameme – vypěstování velkého stromu, který by plodil ovoce, je u nás nemožné.

Jak zasadit liči?

Může vám ale vyrůst malá rostlinka, která ozvláštní váš interiér. Zasadit liči není nic složitého – semeno očistěte od zbytku dužniny, zasaďte naležato do směsi rašeliny a písku cca 1 cm hluboko a udržujte vlhkost a teplotu kolem 20 °C. Semena by měla vyklíčit asi za měsíc. Liči se pěstuje ve velmi výživné a propustné vodě. Přezimuje při teplotě 10 °C a přihnojuje se od února do září přibližně jednou za čtrnáct dní. Na přihnojení můžete zakoupit běžná tekutá hnojiva pro pokojové rostliny, například AGRO CS či FORESTINA Kapka. Půl litru můžete sehnat v akci za 69 Kč.