4 recepty na domácí vánoční likéry, které skvěle chutnají a pod stromečkem udělají radost

Záběr na skleničku s likérem, v pozadí šišky, svíčka, sušený pomeranč a skořice Purrfect_photo / Shutterstock.com

Ne nadarmo se říká, že vlastnoručně vyrobené dárky potěší vždy nejvíc, zvláště, když je v nich navíc i nějaká ta kapka alkoholu a sladce chutnají po Vánocích. Zkuste své blízké letos překvapit lahví domácího likéru. Máme pro vás hned 4 skvělé a jednoduché recepty. Upíjení povoleno!

Přečtěte si také

Kysané zelí: Lék na nachlazení i kocovinu. Jak ho připravit?
Kysané zelí: Lék na nachlazení i kocovinu. Jak ho připravit?

U všech receptů níže platí, že množství alkoholu můžete podle vlastních preferencí upravovat, stejně tak na vás necháme volbu značky destilátů.

Ať už se ale rozhodnete pro klasický symbol českých Vánoc „tuzemák“, nebo sáhnete po nějaké dražší lihovině, po domácím likéru se určitě jen zapráší.

Jednoduchý vánoční kořeněný likér

Na cca 1 litr budete potřebovat:

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 300 ml brandy nebo tuzemského rumu
  • 300 g karamelového kondenzovaného mléka
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • špetku skořice
  • 1 lžíci rozpustné kávy

Postup: V nádobě smíchejte kondenzované mléko, alkohol, smetanu, koření a vanilkový extrakt, přidejte rozpuštěnou 1 lžíci kávy v 1 lžíci horké vody a vše společně dohladka prošlehejte. Skladujte v chladu. Nejlépe chutná podávaný na ledu.

Na Vánoce se doma rozhodně neztratí!

Likér z Ledových kaštanů

Na cca 1 litr budete potřebovat:

  • 500 ml tuzemského rumu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 plechovku kondenzovaného mléka
  • 3 tyčinky Ledové kaštany
  • cca 40 g hořké čokolády

Postup: Smetanu ke šlehání nalijte do hrnce, nalámejte do ní kaštany a čokoládu a za stálého míchání přiveďte k varu. Poté ihned odstavte z plotny, aby se směs nezačala připalovat. Vzniklou hmotu dále míchejte, dokud nezchladne. Následně do ní přidejte kondenzované mléko, míchejte dohladka a nakonec přidejte rum. Rozlijte do lahví a skladujte v chladu.

Tři sklenice s alkoholickými likéry – oranžovým, bílým a červeným Goskova Tatiana / Shutterstock.com

Brusinkovo-pomerančový likér

Na cca 0,7 l budete potřebovat:

  • 700 ml vodky
  • 2 bio pomeranče
  • 500 g zlatých rozinek
  • 300 g sušených brusinek
  • 400 g třtinového cukru
  • 2 lžičky směsi koření (vyrobené z mleté skořice, mletého sušeného zázvoru, koriandru, strouhaného muškátového květu a hřebíčku)

Postup: Pomeranče důkladně omyjte, oloupejte a odšťavněte. Do uzavíratelné sklenice nalijte šťávu a kůru z nich, přidejte rozinky, nasekané sušené brusinky, směs koření, třtinový cukr a zalijte vodkou. Láhev uzavřete a protřepejte, dokud se cukr nerozpustí. Umístěte na chladné a tmavé místo a nechte alespoň 2 týdny louhovat. Poté přeceďte a likér přelijte do pěkných dárkových lahví.

Mandlový likér

Na cca 1,5 l budete potřebovat:

  • 2 plechovky kondenzovaného mléka (pokud chcete likér méně sladký, můžete dát pouze jednu)
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 500 ml tuzemáku (chcete-li ho dát méně, použijte o to více mléka)
  • 1 balíček mandlového pudinku
  • 1 lžičku mandlového aroma
  • cca 30 g cukru
Kam zajít pro levné kondenzované mléko?

Postup: Nejprve si připravte zkaramelizované kondenzované mléko – asi 2 hodiny (30 minut v tlakovém hrnci) vařte neotevřené plechovky pozvolna ve vodě. Poté nechte jejich obsah vychladnout. Tento krok můžete přeskočit, lze použít i nepovařené slazené kondenzované mléko nebo přímo zakoupit Salko s karamelovou příchutí.

Následně připravte pudink podle návodu na obalu, po uvaření jej nechte za stálého míchání zcela zchladnout, poté vmíchejte kondenzované mléko, rum a mandlové aroma. Vše důkladně promixujte, hotový likér nalijte do lahví a skladujte v ledničce.

Sklenice a lahvička s domácím likérem a přísadami Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

Likér jako vánoční dárek? Pár tipů na závěr

  • Pokud chcete voňavými a sladkými likéry podarovat o Vánocích své blízké, doporučujeme s jejich přípravou začít právě nyní.
  • Nezapomeňte, že pokud vyrábíte likéry jako dárek, je vhodné vždy sáhnout po co nejkvalitnějších surovinách, které nápojům nejen propůjčí tu nejlepší chuť, ale zároveň je co nejdéle udrží čerstvé a chutné, se správnou konzistencí.
  • Samozřejmostí je i co nejhezčí láhev, kterou lze navíc pro dozdobení obmotat pěknou stužkou nebo papírovým provázkem, na který můžete ještě připnout nějakou tu dekoraci. Hezky bude vypadat i ozdobná etiketa, na kterou napíšete věnování nebo upozorníte na to, že likér je vlastnoruční výroby.