Péct doma cukroví se letos pěkně prodraží. Nákupem ingrediencí v akci na něm ušetříte až 20 procent

Talíř s rozličným cukrovím Stepanek Photography / Shutterstock.com

Vánoce už jsou za rohem a příprava cukroví na sebe nenechá dlouho čekat. Pokud tedy ještě nemáte nakoupené suroviny, je ten nejvyšší čas. Kolik zaplatíte za ingredience na tradiční rohlíčky a perníčky a jak za ně můžete utratit méně? A nevyplatí se spíše nakoupit hotové cukroví?

Přečtěte si také

I zázvorem se můžete předávkovat. Co vám hrozí?

Za kolik koupíte základní suroviny?

Že se letošní rok nese ve znamení zdražování, zjistil už nejspíše každý. Znát to ovšem bude i o Vánocích, během kterých si připlatíte za většinu surovin, bez kterých se pečení cukroví neobejde. Jak na tom jsou a jak na nich ušetřit?

  • Hladká mouka – akční ceny mouky aktuálně začínají kolem částky 16,90 Kč za kilogram, běžně se pohybují i přes 20 Kč. V minulém roce jste přitom mouku mohli nejlevněji pořídit za 8,90 Kč a cena v akci dvacetikorunu prakticky nepřesáhla.
  • Vejce – za 30 kusů vajec (na kompletní sváteční tabuli jich totiž spotřebujete opravdu hodně) zaplatíte v akci zpravidla kolem 100–145 Kč. Díky slevám tak ušetříte klidně i třetinu ceny, jelikož běžně mohou stát i 180 Kč.
Na cukroví, řízky i poctivý salát

Kupte se slevou Vejce M.

Porovnat slevy

  • Cukr moučka – akční ceny moučkového cukru se v těchto dnech blíží 30 Kč, oproti nákupu mimo akce na něm tak ušetříte zhruba čtvrtinu. Bez akce se jeho cena pohybuje kolem 40 Kč, což je dvojnásobně více než minulý rok.
Dvojice nazdobených perníčků jakubicek / Shutterstock.com

Nakolik vyjde upéct tradiční cukroví?

Kolik druhů letos chystáte a jaké jsou vaše oblíbené? Výběr je široký – od lineckého a slepovaného cukroví, přes pracny či drobné kokosky až po milovaná vosí hnízda. Správný cukrář však aktuálně chystá druhy, kterým prospěje uležení – vanilkové rohlíčky a perníčky. Kolik za ně dáte?

Usnadněte si práci

Vanilkové rohlíčky

Na přípravu vanilkových rohlíčků budete kromě cukru, mouky a vajec potřebovat především máslo a vlašské ořechy. Ze všech jejich surovin je máslo tou nejdražší – za jednu kostku dáte běžně přes 60 Kč, v akci však můžete ušetřit přes deset korun. Taktéž se ho vyplatí nakoupit a uskladnit do zásoby. Ořechy pak koupíte v akci kolem 30 Kč.

Souhrnně letos za přípravu vanilkových rohlíčků dáte přes 100 Kč, nákupem v akci nicméně můžete ušetřit až 20 % z celkové částky. Loni byste se ovšem do částky 100 Kč vešli o dost snáze.

Nakupte si ho do zásoby

Perníčky

K výrobě perníčků budete kromě základních surovin potřebovat především med, jedlou sodu a perníkové koření. Právě med bude nepochybně nejdražší položkou vašeho nákupu, přestože oproti ostatním podražil nejméně. V akci jej běžně pořídíte v rozmezí 120–150 Kč, za předpokladu, že kupujete celé 900g balení.

Za výrobu perníčků dáte v součtu kolem 49 Kč, pokud nakupujete v akci. Bez zlevněných surovin to může být o zhruba 20 % více.

Různé druhy cukroví Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Vychází kupované cukroví lépe?

Pokud se chystáte místo domácího cukroví sáhnout po tom kupovaném, finančně si příliš nepolepšíte, spíše naopak. Podle Svazu pekařů a cukrářů v ČR bude cena kupovaného cukroví i dvakrát tak vysoká než loni. Za půlkilogramovou krabici cukroví dáte běžně alespoň 350 Kč, v závislosti na prodejci však může být i pětkrát tak dražší. U cukroví domácího tedy ušetříte, ale navíc si jej i připravíte přesně dle své chuti – a s láskou!