Jak vybrat vánoční osvětlení a na co si dát při nákupu pozor?

Rodina u vánoční stromečku je omotaná světýlky Impact Photography / Shutterstock.com

Vánoce se velmi rychle blíží, je tedy nejvyšší čas začít se připravovat. Možná ještě nemusíte péct cukroví, ale pokud se chcete vyhnout předvánočnímu shonu, měli byste krom dárků začít shánět i sváteční dekorace. Jakékoliv zahrávání si s elektřinou však přináší rizika, a tak se mějte na pozoru především při výběru vánočního osvětlení. Podívejte se, co vám může hrozit a jak se vyvarovat všech nástrah.

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Každé světýlko má svoje místo

Doby, kdy se lidé o Vánocích spokojili se svíčkou a pojídali houbového kubu, už jsou dávno pryč. A i když mnohým může jednoduchost starých časů chybět, z hlediska bezpečnosti jsme na tom dnes určitě už mnohem lépe. Svíčka sice romanticky plápolá, stačí ale malý pohyb a rázem se z osychajícího stromečku a balicího papíru stane nezastavitelná výheň uprostřed vašeho domova. Naštěstí dnes už existuje celá řada bezpečných LED svíček a řetězů, které vám tu vánoční atmosféru navodí úplně stejně a bez zbytečných rizik.

Už víte, kam si zajdete pro světélka v akci?

Nepodceňujte výběr vánočního osvětlení

Mnoho rodin se snaží docílit toho, aby jejich dům zářil nejjasněji v celé ulici, té nejzaručenější cesty v podobě rozsáhlého požáru by se ale raději vyhnuly. Pokud se tedy rozhodnete ozdobit nejenom interiér, ale i vnějšek domu, ujistěte se, že nakupujete osvětlení vhodné k tomuto účelu.

Světýlka určená k používání uvnitř domu si neporadí s mrazivými teplotami či řádícími živly. V nejlepším případě přestanou fungovat, v tom nejhorším mohou způsobit katastrofu.

Šťastné dítě věší venku vánoční osvětlení Yuganov Konstantin / Shutterstock.com

Jak vybrat světelný řetěz

Během vánoční sezóny lze nakoupit světýlka prakticky v každém obchodě či na tržišti. Může být lákavé sáhnout po výhodných nabídkách, ale na prvním místě by vždy měla být jejich bezpečnost. Mnohokrát bylo při kontrolách zjištěno, že světýlka na trzích z velké části nesplňují ani základní bezpečnostní podmínky.

Zajímejte se o stupeň krytí

Nejrychlejším způsobem, jak zjistit, jestli jsou kupované světlené řetězy vhodné i k použití ve vlhkých prostorech (tedy do deště či sněhu venku), je najít na obalu stupeň krytí. Ten se skrývá pod zkratkou IP a pro venkovní osvětlení by neměl být nižší než IP 44.

Dvě čísla za zkratkou IP označují dva různé typy ochrany. První vám poví, jak moc jsou světla chráněna před vniknutím cizích předmětů a druhé poskytuje informaci o odolnosti proti vodě. U IP 44 víme, že je světlo chráněno před vniknutím pevných cizích těles o průměru 1 mm a větších a odolné proti vodě stříkající ze všech směrů.

Nakupujte chytře

Hitem posledních let je LED osvětlení. V obchodě se vám může zdát jeho cena trochu přehnaná, ve skutečnosti však nákupem LED světýlek dlouhodobě ušetříte. LED žárovky jsou mnohem šetrnější ve spotřebě energie a také mají mnohem delší životnost.

Nákupem o něco dražšího výrobku se tedy vyvarujete příliš velkému účtu za elektřinu a bez problémů vám vydrží mnoho let po sobě. Výrobci LED osvětlení se navíc začínají předhánět v množství efektů, které dokážou se světýlky vytvořit. Za celkově méně peněz tak ozdobíte interiér i venkovní prostory mnohem zajímavěji.

Jednou z nejlepších značek na trhu, která se specializuje na vánoční světýlka je firma Retlux, jejich výrobky můžete nakoupit i ve velkých hobby marketech. Kromě klasických světelných řetězů mají v nabídce i takové, které lze ovládat mobilním telefonem. Jednoduše si světýlka Smart WiFi spárujete s mobilem a přes wi-fi nastavíte barvu osvětlení, aniž byste opouštěli pohodlí gauče (Retlux, 1 299 Kč).

Retlux

Chvilka nepozornosti vás může přijít draho

Pokud se snažíte trumfnout souseda a jeho ohromující výzdobu, budete jistě chtít mít světla zapnutá nepřetržitě. Pokud se ovšem nikdo nenachází v domě delší dobu, je vždy lepší je vypnout. Osvětlení bez dozoru se může bleskově porouchat a bez okamžité reakce může dojít i k neštěstí. Zářící světla tedy neopouštějte a pravidelně kontrolujte jejich stav. Chcete přece zažít krásné a klidné Vánoce.