Vanilková příchuť z plastových lahví? Možnosti recyklace jsou obrovské

Vanilkový pudink, vanilkový lusk New Africa / Shutterstock.com

Recyklací plastových lahví je možné vyrobit spoustu zajímavých produktů. Nedávno se například vědcům podařilo vytvořit z nich vanilkovou příchuť, která vznikla jako vedlejší produkt celého procesu. Použili k tomu geneticky upravenou bakterii E. Coli, která dokáže kyselinu tereftalovou z PET lahví proměnit ve vanilin.

Přečtěte si také

Virální metoda nakupování 6-1 má ušetřit čas i peníze. Zvládli byste podle ní jíst?

Dříve odpad, dnes nový zdroj

Při běžné recyklaci ztrácí plast až 95 % svojí hodnoty. Díky novým technologiím ale může být všechno jinak. Právě efektivní využití plastového odpadu povede podle odborníků k rychlému rozvoji cirkulární ekonomiky. A díky tomu se výrazně sníží produkce škodlivin, které v současnosti ničí životní prostředí.

„Toto je první příklad použití biologického systému k recyklaci plastového odpadu na cennou průmyslovou chemikálii a má to velmi vzrušující důsledky pro oběhové hospodářství,“ komentuje výsledky experimentu Joanna Sadlerová z univerzity v Edinburghu.

Člověk drží krabici plnou PET lahví Farknot Architect / Shutterstock.com

Proč právě vanilin?

Každý rok spotřebujeme desetitisíce tun vanilinu a poptávka po něm stále stoupá. Kromě potravinářství, kde nahrazuje vanilku, je totiž velmi důležitý i pro kosmetický nebo farmaceutický průmysl. Na výrobu tohoto ochucovadla se využívají vanilkové plody, kterých ale rychle ubývá, a tak až 85 % vanilinu nyní vzniká uměle, z fosilních paliv.

Vědci z univerzity v Edinburghu pod vedením biotechnologa Stephena Wallace tedy hledají ekologičtější alternativu. Důraz přitom kladou na totožné aroma, zdravotní nezávadnost a cenovou dostupnost. Před zahájením výroby ale musí celý proces ještě vylepšit.

Vanilinový cukr se hodí nejen při vánočním pečení

Konkrétní postup

Velkým úspěchem byl už dřívější objev enzymů, které polyethylentereftalát z PET lahví rozkládají na základní látku se strukturou podobnou vanilinu. Konkrétně jde o kyselinu tereftalovou. Tu je nutné zahřát na teplotu 37 °C a s pomocí upravené bakterie E. Coli přeměnit na vanilin. Už nyní se to Wallacovu týmu povedlo ze 79 %, tedy s poměrně malými ztrátami.