Vánoční průvodce: jak vybrat ten pravý dárek pro děti a jaké jsou letošní hity?

Holčička tiskne k sobě dárek před rozsvíceným vánočním stromkem Minnikova Mariia / Shutterstock.com

Přestože Vánoce jsou především svátky klidu a míru, kdy se sejde celá rodina, malé děti se na ně těší hlavně z jednoho prostého důvodu – pod stromečkem je čekají vánoční dárky. Které dítě by nemilovalo zvuk trhajícího se dárkového papíru, když nedočkavě rozbaluje tajemnou krabičku. Vybrat ten pravý vánoční dárek ale občas může být pěkný oříšek. Poradíme vám, jaké jsou trendy letošních Vánoc, abyste rozhodně nešlápli vedle.

Přečtěte si také

Velikonoční dny: Znáte jejich význam a s nimi spojené pověry?

Hračky pro zábavu i poučení

Letošní rok utekl jako voda a opět se přiblížily Vánoce a čas vybírání dárků pro naše nejbližší. Pokud jde o nejmenší členy rodiny, většinu dárků tvoří hračky. Ty by měly podporovat nejen dětskou představivost, ale též zvídavost a touhu učit se. Dnešní doba z velké části podléhá trendu Montessori, který v sobě tyto principy spojuje. Přinášíme vám tipy na vánoční dárky, které pod stromečkem vykouzlí upřímnou dětskou radost, a zároveň vašemu dítku něco dají.

S čím rozhodně nešlápnete vedle v jakémkoliv věku?

Dbejte na kvalitu a praktičnost

Přestože své dítě hluboce milujete, ani u nákupu vánočních dárků pro něj nezapomeňte na střídmost. Doby, kdy každé dítě dostalo pod stromeček desítky drobností, z nichž některé se rozbily mnohdy i tentýž večer, jsou už dávno pryč.

Nákupům vládne trend minimalismu, díky němuž své dítě naučíte nejen skromnosti, ale zároveň mu pomůžete rozvíjet fantazii. S menším množstvím hraček je totiž každé dítko motivováno k promyšlenější hře a širšímu využití hraček, které už doma má. Až tedy letos vyrazíte pro první vánoční dárky pro prťata, držte se hesla „méně je někdy více“ a raději investujte do menšího množství kvalitních hraček, které dětem vydrží.

Dřevěné hračky

O letošních Vánocích se v hračkářstvích pravděpodobně setkáte též s větším množstvím hraček vyrobených ze dřeva. Obliba tohoto materiálu se opět zvyšuje, a to nejen díky jeho vysoké odolnosti, ale také omyvatelnosti a nezávadnosti.

Dřevěná abeceda s čísly

Vzdělávání hrou, které baví holky i kluky, to je dřevěná abeceda s čísly. Naučte děti rozeznávat barvy, písmena, číslice, a také počítat od jedné do deseti! To všechno zvládnete s touto dřevěnou vzdělávací hračkou, která u dětí zároveň podporuje rozvoj zručnosti a logického myšlení. K dostání v e-shopu Dárky za 349 Kč.

Dřevěná abeceda s čísly Darky.cz

Hračky na ven hrají prim

V uplynulých letech se vlivem pandemie většina aktivit přesunula dovnitř, a to včetně dětských her. Školy i školky byly zavřené, bazény a sportoviště také, a proto naše ratolesti trávily své dny zavřené doma. Možná i proto budou opět hlavním hitem letošních Vánoc dárky pro venkovní aktivity. Ať už jde o skluzavku nebo pískoviště, které pořídíte na zahradu předškolákům, fotbalový míč pro kluka školou povinného nebo hokejovou výstroj pro budoucí sportovní hvězdu, široký výběr hraček na ven najdete třeba v jakémkoliv hračkářství, jejichž slevové letáky najdete na Kupi.cz. Tam si vyberete mezi venkovními dárky na léto i zimu.

Vsaďte na osvědčenou klasiku

Jsou věci, které nikdy nevyjdou z módy. Co se týče vánočních dárků, mezi nestárnoucí klasiky patří rozhodně stavebnice, které jsou pro trénink dětské motoriky a trpělivosti k nezaplacení. Pro batolata a předškolní děti jsou ideální velké puzzle nebo skládačky tvarů či zvířátek. Široký výběr přináší třeba řetězec hračkářství Pompo, který myslí na malé kluky i holky.

Starší děti už vyžadují sofistikovanější skládačky. Těm největším stoprocentně uděláte radost stavebnicí Lego, kterých existuje ohromné množství druhů. K dostání jsou například v království hraček Bambule – z nabídky filmových, seriálových, komiksových či sběratelských kostiček si vybere opravdu každý.