Máte rádi kaše a polévky? Pak byste měli mít rádi i kroupy. Možná si představujete, jak vás cestou do práce bombardují ledové hydrometeory, ale jedná se rovněž o velmi zdravou surovinu, kterou naši předci velmi dobře znali a používali ji pro přípravu mnoha jídel. Zatímco v mnoha domácnostech jsou kroupy neodmyslitelnou výbavou ve spíži, řada lidí je vůbec nezná, a to je škoda. Představíme si proto, co to kroupy jsou a v jakých pokrmech je využijete.
Kroupy nejsou konkrétní plodinou, jak by si někteří mohli myslet. Jde o zrna obilovin, která byla zbavena obalů. Mohou pocházet ze široké škály obilovin a pseudoobilovin, od ovsa až po ječmen, pšenici nebo třeba pohanku.
Kroupy jsou tvořeny celými zrny, takže jde o celozrnnou a velmi zdravou potravinu mimořádně bohatou na živiny. Mají také spojitost s krupicí, která vzniká, když se kroupy namelou. Krupice se podle hrubosti dělí na jemnou, střední nebo hrubou a nutričně je stejně výživná jako kroupy.
Beyond This / Shutterstock.com
Zrno má tři hlavní části, kterými jsou otruby, klíček a endosperm. Otruby jsou vnější a nejvýživnější částí zrna, protože mají neuvěřitelně vysoký obsah vlákniny. Klíček je jádrem zrna, zde jsou uloženy vitamíny, minerály, a především polysacharidové tuky, které si tělo neumí samo vyrobit, takže je musí přijímat z potravy. Endosperm je pak škrobové jádro zrna, které se obvykle používá k mletí.
Kupte se slevou Těstoviny semolinové Adriana.
Vzhledem k tomu, že všechny části zrna obsahují životně důležité živiny, jsou kroupy neuvěřitelně zdravé. Najdeme zde vysoký obsah bílkovin, vápníku, hořčíku, zinku, selenu, fosforu, železa a různých vitamínů, zejména B a E. Zatímco všechny tři části zrna činí kroupy výživnými, dávají jim také tvrdší a tužší strukturu. Stejně jako u jiných druhů obilovin, i kroupy mají samy o sobě jemnou oříškovou chuť a absorbují chuť pokrmu, do kterého jsou přidány.
Velké využití mají v polévkách jako zavářka, zejména ve vývarech. Můžete z nich také připravit kaši, kterou lze využít jako základ hlavního jídla. Skvěle chutnají i v salátech a přidávají se rovněž do různých karbanátků. Jsou velmi syté, takže jich stačí malé množství a skvěle nahradí brambory, knedlíky nebo jiné přílohy. Jsou také nezbytnou součástí jitrnic a nemohou chybět u žádné zabijačky. Vidět je můžete samozřejmě i v zabijačkové polévce neboli prdelačce.
Kupte se slevou Vepřová plec bez kosti.
Pokud vám využití v českých receptech nebude stačit, vhodnou inspirací mohou být třeba recepty z Indie nebo Blízkého východu, kde se s kroupami hojně pracuje. Díky velké rozmanitosti je můžete v pokrmech střídat nebo si vybrat takový druh, který vám bude chutnat nejvíce.
Marta Maziar / Shutterstock.com
Vzhledem ke své tuhosti je potřeba kroupy před vařením namočit. Poté se někdy dusí, aby se dobře provařily. Stejně jako u všech obilovin se postup u každé odrůdy mírně liší, takže je dobré podívat se na konkrétní pokyny na balení, abyste se ujistili, že je namáčíte a dusíte správnou dobu. Dají se připravovat na sladký i slaný způsob, a pokud by vám jejich chuť nesedla, můžete je snadno ochutit kořením nebo třeba nakrájenou a osmaženou cibulkou.