Kroupy nejsou jen při bouřce, tuto výživnou potravinu využijete v mnoha receptech

Různé druhy krup Evgeny Karandaev / Shutterstock.com

Máte rádi kaše a polévky? Pak byste měli mít rádi i kroupy. Možná si představujete, jak vás cestou do práce bombardují ledové hydrometeory, ale jedná se rovněž o velmi zdravou surovinu, kterou naši předci velmi dobře znali a používali ji pro přípravu mnoha jídel. Zatímco v mnoha domácnostech jsou kroupy neodmyslitelnou výbavou ve spíži, řada lidí je vůbec nezná, a to je škoda. Představíme si proto, co to kroupy jsou a v jakých pokrmech je využijete.

Přečtěte si také

Nenáročné pokojovky: Tyto květiny nezahubí ani nejhorší pěstitel

Nejsou kroupy jako kroupy

Kroupy nejsou konkrétní plodinou, jak by si někteří mohli myslet. Jde o zrna obilovin, která byla zbavena obalů. Mohou pocházet ze široké škály obilovin a pseudoobilovin, od ovsa až po ječmen, pšenici nebo třeba pohanku.

Kroupy jsou tvořeny celými zrny, takže jde o celozrnnou a velmi zdravou potravinu mimořádně bohatou na živiny. Mají také spojitost s krupicí, která vzniká, když se kroupy namelou. Krupice se podle hrubosti dělí na jemnou, střední nebo hrubou a nutričně je stejně výživná jako kroupy.

Různé druhy krup v dřevěných naběračkách na stole Beyond This / Shutterstock.com

Kvalitní zdroj živin

Zrno má tři hlavní části, kterými jsou otruby, klíček a endosperm. Otruby jsou vnější a nejvýživnější částí zrna, protože mají neuvěřitelně vysoký obsah vlákniny. Klíček je jádrem zrna, zde jsou uloženy vitamíny, minerály, a především polysacharidové tuky, které si tělo neumí samo vyrobit, takže je musí přijímat z potravy. Endosperm je pak škrobové jádro zrna, které se obvykle používá k mletí.

Po jaké příloze sáhnete příště?

Vzhledem k tomu, že všechny části zrna obsahují životně důležité živiny, jsou kroupy neuvěřitelně zdravé. Najdeme zde vysoký obsah bílkovin, vápníku, hořčíku, zinku, selenu, fosforu, železa a různých vitamínů, zejména B a E. Zatímco všechny tři části zrna činí kroupy výživnými, dávají jim také tvrdší a tužší strukturu. Stejně jako u jiných druhů obilovin, i kroupy mají samy o sobě jemnou oříškovou chuť a absorbují chuť pokrmu, do kterého jsou přidány.

Využití

Velké využití mají v polévkách jako zavářka, zejména ve vývarech. Můžete z nich také připravit kaši, kterou lze využít jako základ hlavního jídla. Skvěle chutnají i v salátech a přidávají se rovněž do různých karbanátků. Jsou velmi syté, takže jich stačí malé množství a skvěle nahradí brambory, knedlíky nebo jiné přílohy. Jsou také nezbytnou součástí jitrnic a nemohou chybět u žádné zabijačky. Vidět je můžete samozřejmě i v zabijačkové polévce neboli prdelačce.

K masu i omáčkám přijdou vhod

Pokud vám využití v českých receptech nebude stačit, vhodnou inspirací mohou být třeba recepty z Indie nebo Blízkého východu, kde se s kroupami hojně pracuje. Díky velké rozmanitosti je můžete v pokrmech střídat nebo si vybrat takový druh, který vám bude chutnat nejvíce.

Uvařené kroupy s máslem na černém talíři Marta Maziar / Shutterstock.com

Jak je uvařit?

Vzhledem ke své tuhosti je potřeba kroupy před vařením namočit. Poté se někdy dusí, aby se dobře provařily. Stejně jako u všech obilovin se postup u každé odrůdy mírně liší, takže je dobré podívat se na konkrétní pokyny na balení, abyste se ujistili, že je namáčíte a dusíte správnou dobu. Dají se připravovat na sladký i slaný způsob, a pokud by vám jejich chuť nesedla, můžete je snadno ochutit kořením nebo třeba nakrájenou a osmaženou cibulkou.

Hlavní výhody používání krup

  • Zdroj vlákniny: Jsou bohatým zdrojem vlákniny, která usnadňuje trávení, předchází zácpě a rakovině střev. Vláknina je zodpovědná i za nízký glykemický index krup, způsobuje pomalejší uvolňování energie ze sacharidů a déle trvající sytost. Vysoký obsah vlákniny také snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi.
  • Dodávají mnoho minerálů a vitamínů: Jsou bohatým zdrojem hořčíku, železa, zinku, draslíku a vitamínů skupiny B. Díky tomu mají příznivé účinky na naši koncentraci, předchází podráždění a nespavosti, příznivě ovlivňují stav vlasů, pokožky a nehtů.
  • Zdroj bílkovin: Obsahují velké množství bílkovin, téměř 10 %. Mají nižší nutriční hodnotu než maso a mléčné bílkoviny, proto se často kombinují s masem, mlékem nebo smetanou.
  • Snadná příprava: Dodávají se v mnoha variantách a snadno se připravují. Příprava krup trvá asi 15–20 minut a jejich skladování nevyžaduje žádné zvláštní podmínky.