Namísto stresu adventní pohoda: Rozfázujte si svůj úklid i čas

Mop, rukavice, hadr, kbelík a další prostředky na úklid, v pozadí vánoční stromek Andrew Angelov / Shutterstock.com

Začal adventní čas, který má být plný předvánoční pohody, ačkoli opak bývá pravdou. Jak se v tomto období vyhnout stresu a naopak si vychutnat přípravu letošních svátků? Zkuste to chytře – rozfázujte si úklid i přípravy, aby vám každá činnost dělala radost. Nakonec vám zbude hromada času, který můžete strávit s nejbližšími.

Přečtěte si také

Pět nejčastějších chyb, které děláme, když se snažíme zhubnout. Vysadit pečivo a jíst light potraviny vám váhu nesníží

Nebuďte otrokem své domácnosti

Inspirace není nikdy dost – obzvláště když jde o poněkud chaotický adventní čas. Také máte pocit, že do Vánoc nic nestíháte a že vás nečeká nic jiného než úklid celé domácnosti a příprava všech těch dárků a dobrot?

Zapomeňte na chvíli na strašáka jménem stres: nádech, výdech – jde to i jinak! Tady je návod na klidnější předvánoční období.

Pořiďte si samostatného pomocníka se slevou

Zóny vám usnadní práci

Častou chybou je touha uklidit celou domácnost během krátkého období. Uvědomte si, že brzy přijde jarní úklid a že se nemusíte rozkrájet, aby váš domov byl na Vánoce jako ze škatulky. Stačí vyzkoušet zónový úklid – každý den věnujte 20 minut té části domova, která to nejvíc potřebuje. Děsivá představa náročného vánočního úklidu zmizí, aniž byste přišli o výsledky – uklizenou domácnost, připravenou na Vánoce!

Úklid, který voní

Denkmit přípravek na mytí nádobí Iced Coconut si doslova zamilujete. Tento dermatologicky testovaný balzám na mytí nádobí s příjemnou kokosovou vůní je skvělým pomocníkem do každé kuchyně. Účinně odstraňuje mastnotu a nečistoty z nádobí, ale zůstává šetrný k pokožce rukou (dostupné online na www.dm.cz za 24,90 Kč).

dm drogerie

Chytrá domácnost

Úklid vám usnadní robotický pomocník – a to nejen o Vánocích. Chcete někomu udělat radost? Robotický vysavač je úžasným doplňkem do vytížené domácnosti. Dokáže pracovat samostatně a zbaví podlahu všech běžných nečistot. Mezi nejlepší na trhu patří robotické vysavače SENCOR, které vynikají svým designem a funkcemi. SENCOR RV 9150WH má dokonalou laserovou navigaci LiDAR pro orientaci v prostoru, UV-C dezinfekční světlo a 3 intenzity mopování. Jeho snadná obsluha v aplikaci Sencor HOME nebo dálkovým ovladačem vás doslova nadchne (PLANEO Elektro, 9 999 Kč).

Robotický vysavač vysává kolem květináče SENCOR

Uvědomte si své priority

Častou příčinou předvánočního stresu je neschopnost rozlišovat priority. Mnohdy máme pocit, že stihnout a zvládnout musíme úplně vše – ideálně dokonale. Co když nemusíme? Určete si tři hlavní úkoly, priority, které před Vánoci stihnout chcete. To ostatní můžete, ale nemusíte stihnout.

V domácnosti, kde se bydlí, to nikdy nebude vypadat dokonale a sterilně. Jakmile si uvědomíte, že nemusíte věnovat pozornost všemu, přijde lehkost. Udělejte si raději čas na své blízké a koníčky, díky kterým si udržíte skvělou náladu až do Vánoc.

Pokud můžete, delegujte

Máte všechny přípravy na starost vy? Otázkou je proč. Co když můžete část úkolů a předvánočních akcí delegovat na blízké? A jestli blízké při ruce nemáte, objednejte si hodinového manžela, úklidovou firmu nebo zkrátka paní na úklid. Najděte si výhodnou nabídku a zbavte se třeba té nejneoblíbenější činnosti. Není to náhodou mytí oken? Nebo čištění zanesených spár? Zapojte rodinu nebo externí pomocníky. Budete mít hotovo raz dva!

Otevřený kroužkový sešit s nápisem To Do List, kolem jsou vánoční ozdoby, dárky a horká čokoláda s marshmallow Julia Sudnitskaya / Shutterstock.com

Připravte si chytrý „to do list“

Kdo je připraven, není překvapen. Chcete-li se s ohledem na náš návod vrhnout do předvánočních příprav, které už jste jistě úspěšně nastartovali, sepište si jednoduchý plán. Víte, co v takovém plánu nesmí chybět? Přece odměny! Mozek totiž miluje odměňování, a bude tak snáze spolupracovat.

Čím se odměníte za vánoční výzdobu a zónový úklid? Co třeba právě příjemným relaxem s rodinou? Jistě si zasloužíte masáž, společný wellness nebo třeba jen pohádkový večer. Tak nezapomeňte – advent má být plný pohody, ne hektického chaosu!

Zútulněte si domov krásnou výzdobou

Tip: Potřebujete doplnit vánoční výzdobu? Máte pocit, že vašemu domovu ještě něco chybí? Tak hurá na to – nahlédněte do akčních letáků Kik, Pepco, Tescoma, Orion a Kitos. Najdete nejen krásné vánoční dekorace, ale také atraktivní sváteční sety pro výjimečné stolování. Ať jsou celé vaše letošní Vánoce výjimečné!