Živý, anebo umělý? Jaký stromek vybrat a na kolik vás letos vyjde?

Detail vánočního stromku s červenými ozdobami Pasko Maksim / Shutterstock.com

Máte ve sklepě schovaný umělý vánoční stromeček, nebo každý rok vyrážíte pro ten živý, čerstvý? Poradíme vám, jaký stromeček se vyplatí koupit a kolik si na něj nachystat peněz. Z jakých variant lze vybírat a kolik si letos za symbol Vánoc připlatíte?

Přečtěte si také

BILLA zavádí ve svých prodejnách novinku: Tříkilové tašky plné ovoce a zeleniny za 49 korun

Stromky zdražily o deset procent

Vánoce bez stromečku nejsou ty pravé Vánoce. Ať už dáváte přednost jeho umělé variantě, nebo s oblibou vyjíždíte pro ten živý, v domácnosti by neměl chybět.

Pokud máte schovaný umělý stromek, který používáte každý rok, s útratou za něj si starosti dělat nemusíte. Jestli však i letos vyrážíte pro živý strom, oproti loňsku si připlatíte. Podle pěstitelů vánoční stromky zdraží o zhruba 10 %, na vině jsou rostoucí náklady na energie, dopravu a hnojiva. Zdražení se nicméně dotkne také stromků umělých.

Jste připraveni na Vánoce?

Jedle, smrk nebo borovice?

Mezi Čechy se největšímu zájmu soustavně těší jedle kavkazská, která tvoří zhruba 80 % z prodaných stromků. Oproti ostatním druhům má měkčí jehličí a je také hustší. Zhruba dvě třetiny jedlí pochází z dovozu, mimo samotného Kavkazu třeba z Dánska, Holandska, ale také z Polska.

Oblíbený je také smrk pichlavý, smrk ztepilý a borovice. Na smrcích ušetříte, jejich nevýhodou je ale pichlavější jehličí. Za borovici si oproti nim připlatíte, nicméně vám vydrží déle.

  • Za jedli kavkazskou ve výšce 150–200 cm zaplatíte letos zhruba 690 až 990 Kč.
  • Borovice stejné výšky pořídíte za cenu kolem 400 až 550 Kč.
  • Smrk ztepilý vás dle odhadů vyjde na 300–400 Kč, za smrk pichlavý dáte zhruba o 50 Kč více.
Živé vánoční stromky připravené k prodeji Happy Hirtzel / Shutterstock.com

Kde vánoční stromek koupit?

Pokud vás láká živý stromek, nejlepším místem pro jeho nákup jsou tradiční stánky, které s blížícími se svátky naleznete na čím dál tím více místech. Často na ně narazíte třeba na náměstích, u supermarketů či u nákupních středisek. Zkusit ovšem můžete i zahradnická centra či velké hobby markety.

Jestliže se spokojíte s tím umělým, ale sháníte letos nový kus, v nabídce jej zpravidla mají téměř všechny supermarkety a hypermarkety, případně i online obchody, jako je třeba Mall či Alza.

  • Neobjíždějte nákupní střediska zbytečně – nahlédněte na Kupi.cz a vyberte si, pro který stromek se vám vyplatí zajet. Kde mají nejširší výběr a nejlepší ceny?
Pořiďte si ho v předstihu před vánočním shonem

Umělý, anebo živý?

S umělým stromkem vás rozhodně čeká méně práce – stačí jej vybalit, nazdobit a po konci Vánoc opět sklidit do krabice. S tím živým se jednoznačně nadřete více – jednak musíte každý rok pořídit nový, ale taktéž vyžaduje dostatek vody, úklid opadaných jehliček a po svátcích jej musíte odnést k likvidaci.

Na druhou stranu je však rozhodně malebnější, i proto ho nejspíš většina Čechů preferuje. Podle Sdružení pěstitelů vánočních stromků se u nás každoročně spotřebuje asi 1,3 až 1,5 milionu živých vánočních stromečků. Bude mezi nimi letos i ten váš?