Kolik letos utratíte za Vánoce? Češi se chystají šetřit, svátky běžně vyjdou i na deset tisíc

Žena ve svetru sedí mezi vánoční výzdobou a dárky a počítá peníze na kalkulačce Ostanina Anna / Shutterstock.com

Vánoční dárky, suroviny na pečení cukroví, sváteční pohoštění, výzdoba. Prosinec je měsícem utrácení, vánoční svátky totiž nejsou levná záležitost. Většina Čechů za ně utratí kolem deseti tisíc, částky se nicméně liší. Jaký je letos váš rozpočet na Vánoce – a zvládnete ho dodržet?

Přečtěte si také

Jídlo jako bota britského generála: Hovězí Wellington podle receptu Jamieho Olivera budete zbožňovat

Češi letos chtějí na Vánocích šetřit

Vánoce by měly být svátkem klidu a pohody, všeobecnému nákupnímu shonu je však těžké se vyhnout. Od vánočních dárků, přes dostatek surovin na pečení i vaření až po sváteční výzdobu – nákupy k Vánocům zkrátka patří.

Tím spíše se do nich promítne všudypřítomné zdražování, na které Češi reagují – podle listopadového průzkumu agentury Ipsos chtějí letos dvě pětiny Čechů utratit za Vánoce méně než před rokem, navýšit svůj rozpočet naopak plánuje pouze zhruba desetina dotázaných. Nejvíce peněz padne klasicky na nákup dárků.

Vánoční dárky na otevřeném notebooku Voloshyna Anna / Shutterstock.com

Kolik stojí Vánoce? Očekávaný průměr je 13 tisíc korun

Za všechno, co se s přípravou vánočních svátků pojí, plánují letos Češi podle průzkumu v průměru utratit zhruba 13 500 Kč. Více než polovina z toho (průměrně 7 500 Kč) připadá na dárky, zbytek se dělí mezi jídlo (3 400 Kč) a výzdobu (2 700 Kč). Navzdory snaze ušetřit se přitom jedná o celkovou částku o zhruba tisícikorunu vyšší než loni.

Přibližně 74 % nakupujících by se rádo vešlo pod částku 10 000 Kč, zbylých 16 % pak plánuje utratit mezi 10 000 a 15 000 Kč. Více utrácet se chystají především lidé ve věku 36–44 let, kteří jsou jednak velmi aktivní, ale taktéž se často jedná o rodiče, kteří budou nakupovat dárky pro své potomky.

Pro dárky nemusíte chodit daleko

Dárek, anebo peníze?

Snaha šetřit se může odrazit i na výběru vánočních dárků – například elektroniku nakupovalo před dvěma lety pro své nejbližší 34 % lidí, letos jich po ní sáhne zhruba polovina. Vyplývá to z výzkumu agentury STEM/MARK. Nejvyšší popularitu si stále drží darování knížek, kosmetiky a drobných předmětů, zhruba třetina Čechů se nicméně chystá darovat i hotovost, případně zážitkové poukázky.

Žena ve vánočním svetru s kreditní kartou u notebooku Zivica Kerkez / Shutterstock.com

Jak ušetřit na přípravě svátků?

Slevové akce jsou pro nákup výhodné po celý rok, před Vánoci to však platí dvojnásob. Vrcholem nákupu dárků je tradičně slevový svátek Black Friday, který v průměru nabízí slevy kolem 19 %, rozdíl mezi jednotlivými obchody ovšem může být mnohem vyšší. Možností je pak i využít obdobný svátek Cyber Monday, který následuje v pondělí po prvním zmíněném.

Co se pak vaření a pečení týče, během celého prosince se supermarkety i hypermarkety silně zaměřují na potřebné suroviny. Ať už máte zálusk na mouku, Heru či Salko na pečení, majonézy na salát či olej na smažení, vyplatí se vybrat si ty produkty, které vychází nejlevněji. Na Kupi.cz přehledně zjistíte, kde zrovna nabízí potřebné ingredience za nejnižší ceny. Naplánujte si svůj nákup dopředu a zvládněte Vánoce s nadhledem.