Vločky nejsou jen ovesné, naučte se připravit i ty rýžové, teffové nebo amarantové

Různé druhy vloček a obilovin v miskách Goskova Tatiana / Shutterstock.com

Když se řekne „vločky“, většina z nás si okamžitě představí ty ovesné. Ještě aby ne, je to snídaňová klasika, na kterou nedá mnoho lidí dopustit. Připravujeme z nich sladké i slané kaše, lívance, domácí müsli či granolu nebo je používáme k zahuštění omáček či přípravu ovesného mléka. Nejsou ale nenahraditelné. Na trhu existuje mnoho dalších druhů vloček, které ty ovesné dokážou jednoduše zastoupit.

Přečtěte si také

Vši berou školy a školky útokem. Jejich výskyt není závislý na hygieně, takže se týká i vašich děti

Obilné vločky, jak jejich název napovídá, se vyrábějí z obilovin. Nejčastěji z ovsa, ale v obchodech se můžeme setkat i s těmi z ječmene, pšenice, špaldy, žita či rýže.

Ačkoli je nejlepší podoba, v jaké tyto plodiny konzumovat, ta původní – tedy celé zrno, které se nejen dobře skladuje, ale také obsahuje všechny živiny –, vločky jsou dobrou volbou pro zpestření jídelníčku. Jedná se vlastně jen o rozlisované zrno, které v sobě uchovává většinu živin a je rychlejší i variabilnější na přípravu.

Pohankové vločky na dřevěné lžíci Valentin Balan / Shutterstock.com

Vločky se ale také mohou vyrábět z plodin obilovinám podobným, jako je pohanka, amarant, teff či quinoa, nebo i z plodin jiných, jako jsou třeba luštěniny.

Výroba vloček je poměrně jednoduchou záležitostí. Zrna se musí očistit, některá i oloupat či obrousit. Poté se napaří, aby změkla a mohla být slisována mezi dvěma válci, které je rozmáčknou na vločky. Ty se pak suší a balí. Jednotlivé druhy vloček se liší nejen způsobem výroby, ale také obsahem živin, chutí, konzistencí i rychlostí jejich přípravy.

Pohankové vločky

Mají typickou vůni i chuť pohanky a oproti měkkým ovesným vločkám jsou křupavější. Jsou nutričně hodnotné, lehce stravitelné a díky obsahu rutinu mají i příznivý vliv na cévní systém. Rutin totiž zvyšuje pružnost cévních kapilár a reguluje vysoký krevní tlak. Jeho obsah se ale vytrácí dlouhým varem.

Z pohankových vloček lze připravit chutnou hustou kaši, ve které zůstávají drobné kousky. Skvěle se ale také hodí jako křupavý element do směsi snídaňového müsli nebo pro přípravu domácích cereálních tyčinek.

Jáhlové vločky a mleté proso natali_ploskaya / Shutterstock.com

Jáhlové vločky

Vyrábějí se z oloupaných zrn prosa, jsou lehce stravitelné a vyznačují se vysokým obsahem draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu a zinku. Jsou ideální na kaše, ale také do polévek, k zahuštění omáček či pro přípravu palačinek nebo různých placiček. Chuť jáhlových vloček je poměrně výrazná s lehce olejnatou vůní.

Vločky všeho druhu kupte v akci

Rýžové vločky

Vyrábějí se lisováním především celozrnné rýže. Vločky jsou pak za syrového stavu velmi tvrdé, bez výrazné chuti. Vůně je ale typicky rýžová.

Hodí se na kaše, jako zavářka do polévky a díky vyššímu obsahu škrobu také pro zahuštění omáček. Při přípravě je nutné je déle povařit, aby se vytratila moučná chuť. Kaše udělaná z rýžových vloček je ale v porovnání s klasickým postupem přípravy mléčné rýže opravdu rychlovka. Za 10 minut můžete mít na stole plnohodnotnou, chutnou snídani.

Kaše z rýžových vloček s lesním ovocem uladzimir zgurski / Shutterstock.com

Ječné vločky

Ječmen bezpluchý, ze kterého se ječné vločky převážně vyrábějí, je nazýván lékařem civilizačních chorob. Pomáhá při snižování cholesterolu, podporuje funkci jater i žlučníku, reguluje hladinu tuku v krvi a obsahuje vitamin B6 a draslík. Ječné vločky jsou co do velikosti jedny z největších, mají poměrně nevýraznou chuť. Po uvaření stále drží svůj tvar a nevytváří kaši.

Žitné vločky

Jsou velmi podobné vločkám ječným. Mají také větší tvar a jsou pevné. Mají ale výraznější chuť i vůni. Podporují trávení a správnou funkci střev. Ideálně se hodí pro přípravu domácího müsli či granoly.

Quinoové vločky

Merlík čilský neboli quinoa se v posledních letech stává oblíbenou surovinou v moderní kuchyni. Obsahuje mnoho esenciálních mastných kyselin, řadu minerálů a vitaminů. Často tak bývá označován jako superpotravina. Quinoa i vločky z ní mají typickou lehce nahořklou oříškovou chuť i vůni. Vločky jsou velmi malé a křupavé. Lze je konzumovat i v syrovém stavu, jen tak je nasypat do müsli nebo i samotné do jogurtu. Pokud se zalijí horkou vodou či mlékem, vznikne jemná kaše.

Amarantová kaše s ořechy StockImageFactory.com / Shutterstock.com

Amarantové vločky

Amarant je méně známou potravinou než quinoa, ale také už je na něj možné narazit v mnoha obchodech, a to především v těch se zdravou výživou. Vločky z amarantu jsou drobné, velmi lehce změknou a po namočení získají kašovitou konzistenci. Lépe chutnají zalité mlékem než jen vodou. Jejich chuť je lehce oříšková.

Teffové vločky

Teffu se jinak říká také trpasličí proso, a to pro jeho velmi malá zrníčka. Vločky z něj lisované jsou tak nejmenšími vločkami, které se dají koupit, vizuálně připomínají otruby. Mají jemnou chuť a silně oříškovou vůni. Kaše z nich připravená je velmi jemná.