Co je to kamut? Prapůvodní druh pšenice dobývá moderní kuchyni

Hromádka zrn kamutu, dřevěná lžíce Katrinshine / Shutterstock.com

Kuskus, bulgur nebo quinoa patří k cizokrajným přílohám, které ale v českých kuchyních už tak trochu zdomácněly. Víme, jak chutnají, jak je připravit a k čemu se nejlépe hodí. Co ale když se řekne kamut? Ačkoli se jedná o prastarou obilovinu, konkrétněji o prapůvodní druh pšenice, známý příliš není. S moderním pěstováním pšenice khorasan, jak se jinak kamutu také říká, se začalo až v 80. letech 20. století.

Přečtěte si také

Vyplatí se kočkám kupovat drahé granule? Prozradíme, jak poznat ty opravdu kvalitní

Kamut se vyznačuje příjemnou sladkou chutí s nádechem oříšků a větší tvrdostí, proto je nutné ho před vařením namočit, stejně jako luštěniny. I po uvaření jsou zrna kamutu na skus poměrně tvrdá v porovnání třeba s rýží nebo kuskusem. Skvěle se hodí pro přípravu příloh s orientálním nádechem.

Ještě aby ne, když pravděpodobně pochází z východní Persie a zmínky jsou také o tom, že byl kamut pěstován i ve starověkém Egyptě před více než 4 000 lety, tam byl zřejmě dovezen Římany. Stopy kamutu vedou také k Noemově arše, do níž ho Noe údajně vzal, aby tuto obilovinu zachránil pro budoucí generace.

Zrna kamutu obklopují nápis „kamut“ Katrinshine / Shutterstock.com

Dnešní „nedotčenou“ podobu – tedy bez šlechtění, křížení či genetických úprav si kamut zachoval právě díky tomu, že byl téměř zapomenut a po velmi dlouhou dobu ho pěstovali jen drobní zemědělci v Turecku a Egyptě.

S moderním pěstováním této obiloviny, a tím i rozšířením do celého světa, se začalo v 80. letech minulého století. Tehdy byla uvedena na trh pod značkou Kamut®. Tato značka obilovinu chrání před jakýmikoli zásahy. Za zmínku také stojí, že je kamut vždy pěstován v podmínkách certifikovaného ekologického zemědělství, a k dostání je tak výhradně v bio kvalitě.

Základní informace o kamutu

  • o 20–40 % více bílkovin než klasická pšenice.
  • Obsahuje vysoké množství nenasycených mastných kyselin.
  • Je bohatý na vitaminy A, E, K, B1 a B2.
  • Je zásobárnou selenu, zinku, hořčíku, fosforu, železa, vápníku, mědi, manganu.

Výzkum provedený International Food Allergy Association (Mezinárodní asociací pro potravinové alergie) ukázal, že většina lidí trpících alergií na pšenici nevykazuje alergii na kamut. Se zaváděním kamutu do jídelníčku je ale i tak u alergiků nutné postupovat obezřetně a ideálně po poradě s lékařem. Kamut lze sehnat v obchodech s běžnou výživou a obvykle se prodává ve formě celých zrn i jako mouka.

Kamut v misce a kolem zelenina (rajčata, česnek, paprika, cuketa) Katrinshine / Shutterstock.com

Kamut v kuchyni

Jelikož je kamut obilovina, v kuchyni je ideální jako slaná příloha v mnoha chuťových obměnách, můžete ho ale také použít místo klasických nudlí či drobení jako vložku do polévek. Připravit jej lze i nasladko jako kaši, případně se z kamutové mouky dají upéct třeba houstičky nebo koláč. A stejně jako například z rýže či ovesných vloček lze i z kamutu připravit rostlinné mléko.

Základní příprava pšenice kamut je velmi snadná. Vzhledem k její tvrdosti je nutné zrnka ideálně přes noc namočit do vody. Tu poté slít, kamut propláchnout a vařit v osolené vodě v poměru 1 díl kamutu na 2 díly vody zhruba 25–30 minut. Že je hotový, poznáte, když zrnka začnou praskat.

Kamut si skvěle vychutnáte v kombinaci s luštěninami

Kamut jako příloha

Vzhledem k jeho máslové a lehce nasládlé chuti lze kamut konzumovat i samostatně jako přílohu k masu a omáčkám, třeba místo rýže. Připravený jen dle základního receptu.

Ke grilovaným masům lze připravit kamut jako přílohu nebo salát. Uvařený kamut zakápnete olivovým olejem a přidáte k němu nějakou luštěninu (cizrnu, fazole nebo čočku) a nakrájenou čerstvou zeleninu dle vlastní chuti a fantazie (papriku, salátovou okurku, olivy, rajčata). Hotový salát pak jen dochutíte solí, pepřem, případně citronovou šťávou.

Lívance z kamutové mouky s banánem, jahodami, borůvkami a čokoládou Lois GoBe / Shutterstock.com

Kamut nasladko

Sladká chuť přímo vyzývá k přípravě sladkých jídel. Lívance z kamutové kaše jsou perfektním ranním povzbuzením a taková snídaňová kaše z kamutu, tak ta vám vykouzlí na tváři úsměv a zasytí vás až do oběda.

Na jednu porci budete potřebovat:

  • 50 g namletého kamutu
  • 250 ml vody
  • med nebo sirup dle vašich preferencí na doslazení
  • 100 g jogurtu nebo tvarohu
  • čerstvé nebo mražené ovoce, oříšky, oříškové máslo nebo čokoláda na ozdobu
Na lívance je ideální tvaroh –⁠ skočte pro něj, dokud je v akci

Večer si ve food processoru, mlýnku nebo mixéru namelte kamutová zrna. V rendlíku je zalijte vodou a nechte přes noc nabobtnat. Díky tomuto kroku bude pšenice i lépe stravitelná a získáte z kaše více živin.

Ráno jen obsah rendlíku přiveďte k varu a nechte asi 1–2 minuty probublat. Pokud máte pocit, že je konzistence hustá, můžete naředit mlékem či vodou. Do hotové kaše vmíchejte med nebo sirup, na chvilku přiklopte pokličkou a nechte odstát. Hotovou kaši naservírujte do misky, dejte na ni jogurt nebo tvaroh (zajistíte si dostatek bílkovin) a ozdobte tím, co máte rádi.

Kamutová houska s uzeným lososem, kapary a rajčetem, kaparová pomazánka kuvona / Shutterstock.com

Kamutové pěčivo

V receptech můžete běžnou pšeničnou celozrnnou mouku nahradit moukou kamutovou, a získáte tak skvělou alternativu běžného pečiva. Upéct můžete chleba, housky, ale i koláče nebo buchty.

Kamutové housky

Pokud nedáte dopustit na domácí, pěkně vypečené housky, zkuste jednu malou změnu. Místo klasické pšeničné mouky použijte tu kamutovou. Pečivo získá další chuťový rozměr a o něco tmavší vzhled, než jste zvyklí.

  • 450 g kamutové mouky
  • 220 g bílého jogurtu nebo zakysané smetany
  • 40 ml slunečnicového/řepkového oleje
  • 300 ml vlažného mléka
  • sáček sušeného droždí
  • lžička cukru
  • lžička soli
  • kmín, sezamová semínka nebo mák na posypání
Kvásek snadno, rychle a hlavně levně

Nejprve si připravte ze 100 ml vlažného mléka, lžičky cukru a sušeného droždí kvásek (asi 5 minut ho nechte na teplém místě vzejít). Mezitím smíchejte mouku se solí, jogurtem, olejem a zbytkem vlažného mléka. Poté ke směsi přidejte i vzešlý kvásek a zpracujte lehce lepivé těsto (pokud máte kuchyňského robota, nechte ho na těstě pracovat asi 10 minut). Vzniklé těsto přendejte do olejem vytřené mísy a nechte asi hodinu kynout.

Na pomoučené ploše z něj pak připravte asi 12 stejně velkých houstiček. Potřete je mlékem nebo vodou, posypte semínky nebo mákem a nechte ještě chvilku nakynout. Pečte na 250 °C asi 20 minut (horkovzduch 220 °C). Pokud vám trouba nepeče rovnoměrně, zhruba v polovině pečení obraťte plech s houstičkami tak, aby ty, které byly v zadní části trouby, nyní byly vepředu. Houstičky chutnají skvěle naslano i nasladko.