Jak funguje indukční deska a jak vybrat tu nejlepší pro vás?

Žena zapíná indukční desku Africa Studio / Shuttestock.com

Indukční desky stále více zaplňují nabídky elektroobchodů, ale i českých domácností. Mnoho lidí doposud neví, jak tato technologie funguje, jaké má výhody nebo že vůbec existuje. Vzhledem k tomu, že se tyto výhody týkají i bezpečnosti a úspory energie, je vhodné o indukčních deskách vědět více. Seznámíme vás s nimi a poradíme, jak indukční desku nejlépe vybrat.

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Co je to indukce a jak funguje

Jako první je potřeba si neplést sklokeramické varné desky a indukční desky – na první pohled totiž vypadají stejně. Sklokeramická deska funguje stejně jako běžný elektrický vařič, jen se zde zahřeje povrch, který začne sálat teplo.

Indukční varná deska sama o sobě žádné teplo nevydává a při vaření zůstane studená, zahřívá se jen nádoba, kterou na ni položíte. Podmínkou ovšem je, že musí mít magneticky vodivé dno. Na ohřev nemusíte dlouho čekat, dochází k němu okamžitě, a to na přesně nastavenou teplotu.

Po zapnutí sporáku vytvoří kovová cívka uvnitř indukční desky magnetické pole. Nádobí obsahující dostatečné množství magnetického kovu bude generovat elektrický proud, pokud se dostane do kontaktu s tímto polem, a tím přímo ohřeje samotné nádobí a nic jiného. Nedostatek sálavého tepla také pomáhá udržet zbytek varné desky v chladu.

Žena dává hrnec na indukční desku brizmaker / Shutterstock.com

Výhody

  • Indukční desky se zahřívají mimořádně rychle a přenášejí energii do nádoby rychleji než jakýkoli jiný způsob vaření.
  • Při změně teploty se tato změna projeví okamžitě, nikoli postupně, jako je tomu u sklokeramiky.
  • Vzhledem k tomu, že se deska sama o sobě nezahřívá, je bezpečné se jí dotýkat, pokud na ní zrovna nemáte rozpálenou pánev.
  • Většina indukčních varných desek má automatické spínače, které detekují, když na topném tělese nic není – při nepoužívání tak plýtvá méně energie.
  • Plochý povrch indukčních desek vám umožní jejich snadné čištění.
  • Jelikož se povrch desky nezahřívá, je méně pravděpodobné, že se rozlité tekutiny na něm připálí.
Indukční deska za pár korun? Vyzkoušejte ji

Nevýhody

  • Musíte se ujistit, jestli je vaše nádobí vhodné pro indukční vaření. Možná budete muset své hrnce a pánve vyměnit.
  • Při vaření na indukci můžete zaznamenat určitý hluk.
  • Indukční varné desky často vyžadují více práce z hlediska instalace.
  • Vyšší pořizovací náklady.
Čištění indukční desky. ART_Photo_DN / Shutterstock.com

Jak vybrat indukční desku?

Velikost – Na trhu se nabízí nejčastěji indukční desky s 1–4 plotýnkami, pro profesionální kuchyně jsou k dispozici i větší modely. Zvažte, jak velkou desku potřebujete. Pro 1–2 lidi stačí malá se 2 plotýnkami, pro rodinu s dětmi už je lepší se 4.

Flexibilní indukce – U těchto modelů je varná plocha rozprostřena po celé varné desce, což znamená, že k vaření můžete použít téměř jakoukoli část sporáku, ne jen vymezené zóny. Tyto typy desek nabízejí významnou výhodu v tom, že se nemusíte starat o velikost vašeho nádobí.

Přenosné a nepřenosné – Přenosná indukční deska se obvykle vyrábí pouze s jednou nebo dvěma varnými zónami, takže je dostatečně malá, aby se dala snadno přenášet. Navíc je i levnější. Tyto menší jednotky jsou velmi výhodné, pokud chcete vařit venku nebo žijete v místě s minimálním prostorem na kuchyňském pultu. Máte-li dostatek místa, volně stojící indukční varnou desku lze nainstalovat buď přímo do vaší pracovní desky, nebo jako součást celé trouby.

Funkce – Pokud potřebujete různé funkce, zvažte i toto hledisko. Deska může mít funkci časovače, bezpečnostní funkce, automatické vypnutí při rozlití tekutiny, nastavení ohřevu jídla dle teploty a další.

Tip: Zajděte si vybrat indukci za výhodnou cenu do některého řetězce s elektrem, kde vám i poradí, která bude ta nejvhodnější pro vás.

Příprava jídla na malé, přenosné indukční desce Irine and Andrew / Shutterstock.com

Jaké druhy nádobí jsou pro indukční desku potřeba?

Indukce vyžaduje, aby nádobí bylo z magnetického kovu, ale existují i některé další věci, které byste měli zvážit.

  • Ujistěte se, že nádobí přesně odpovídá velikosti varné zóny, protože to výrazně sníží množství energie, kterou vaše varná deska spotřebuje.
  • Zkontrolujte své stávající nádobí umístěním magnetu na jeho základnu. Pokud se magnet na nádobí dobře lepí, mělo by být dobré pro použití na indukci.
  • Vhodné jsou litinové, ocelové, některé smaltované a nerezové pánve s železným dnem nebo jádrem. Sklo, hliník a měď nejsou vhodné.
  • Pokud potřebujete vyměnit všechny své hrnce a pánve, započítejte to do svého rozpočtu a při nákupu hledejte symbol kompatibility s indukcí.
Dopřejte si k obědu pořádný kus masa

Indukce, plyn nebo sklokeramika?

Stále se rozhodujete? Indukční deska má z této trojice nejvyšší pořizovací náklady, které se vám však vrátí v rychlosti a efektivitě. Ve srovnání s plynem je výhodnější, sklokeramika se pak dlouho zahřívá a má dlouhou setrvačnost, takže nad ní opět vyhrává indukce. Jde o nejmodernější a bezkonkurenční způsob vaření.

Plyn i sklokeramika představují navíc bezpečnostní rizika, kterých se mnoho lidí obává. Pokud máte malé děti, nad pořízením indukční desky byste neměli váhat.