Jak vybrat pekárnu na chleba

Domácí pekárna a upečené pečivo Africa Studio / Shuttestock.com

Upéct si svůj vlastní voňavý chléb s křupavou kůrkou – po tom občas zatouží mnoho amatérských kuchtíků. Jenže pečení chleba klasickým způsobem vyžaduje poměrně dost času i práce. Pokud si však na pomoc vezmete domácí pekárnu, stane se tato činnost hračkou. Jakou ale zvolit, když jich je na trhu takové množství?

Přečtěte si také

Slavnostní polévka našich prababiček: Je jako vývar, patří do ní droby a zahušťuje se jíškou

Chléb přesně podle vaší chuti

Na začátku je třeba říct, že chléb z pekárny se bude vždycky malinko lišit od toho kupovaného, případně pečeného tradičně v troubě. Místo klasického oválného či kulatého bochníku vám totiž vyprodukuje chleba obdélníkového nebo čtvercového tvaru, který bude mít kůrku pouze na vrchu, zatímco po stranách zůstane světlejší.

To ovšem rozhodně neznamená, že je tento chléb horší. Naopak. Pečení v domácí pekárně má celou řadu výhod. Můžete si totiž připravit produkt zcela podle svých představ a z kvalitních surovin. U kupovaných chlebů tuto jistotu nemáte – dokonce se může jednat o rozmrazené polotovary. Chléb z domácí pekárny také vydrží déle čerstvý.

Pekárna navíc odvede většinu práce za vás, vy do ní pouze nasypete patřičné ingredience. Můžete zakoupit i speciální chlebovou směs, s jejíž pomocí budete mít přípravu nejjednodušší. Zrovna tak ale klidně sáhněte po některém z mnoha receptů nebo vsaďte na vlastní fantazii a improvizujte. Pekárna vám suroviny promíchá, uhněte těsto a chleba upeče.

Žena krájí chléb z domácí pekárny glebchik / Shutterstock.com

Jak vybrat tu pravou?

Pokud se vám představa domácí pekárny zalíbila, je načase přistoupit k výběru. Zvažte především několik základních parametrů.

Velikost

Co se velikosti týče, nemáme ani tak na mysli rozměry celé pekárny, ale především kapacitu pečicí formy. Běžně dostupné modely dokážou upéct chléb o velikosti zhruba od 500 do 1 600 gramů. Rozhodněte se tedy podle počtu lidí v domácnosti. U většiny pekáren existuje praktická možnost volby velikosti bochníku. Nemusíte tedy vždy využívat celou kapacitu a v případě potřeby můžete chleba upéct i menší.

Tento chleba v akci vystačí pro celou rodinu

Materiál

Druhým parametrem, který je potřeba brát v úvahu, je materiál pečicí formy. Tím bývá standardně teflon, keramika nebo nerez.

  • Teflon je asi nejběžnější, jeho výhodou je snadná údržba i nižší cena. Chléb se navíc z teflonové formy snadno vyklápí. Nevýhodou je, že se tento materiál může lehce poškrábat.
  • Keramika je odolnější a bude tak mít i delší životnost. Trochu si za ni ovšem připlatíte.
  • Nerez nabízí rovněž vynikající odolnost i dlouhou životnost. Hrozí u něj však, že se chléb bude připékat.
Ingredience na chléb – mouka, vejce a máslo Halk-44 / Shutterstock.com

Programy

Ačkoli název pekárny evokuje především přípravu chleba, můžete ji využít i na jiné dobroty. V některých modelech si upečete i rohlíky, sušenky, nejrůznější moučníky nebo třeba pizzu. Jiné disponují speciálním programem na přípravu bezlepkového pečiva, který ocení především lidé s intolerancí.

Nemusíte se však omezovat jen na pečivo – jsou pekárny, které zvládnou připravit třeba domácí jogurt nebo marmeládu. Zvažte tedy, na co všechno budete chtít přístroj využívat, a podle toho vybírejte.

Bez mouky se při pečení jistě neobejdete

Speciální funkce

Co se týče nabízených funkcí, většina přístrojů disponuje takzvaným odloženým startem. Můžete si tedy nastavit, aby se chléb začal péct nad ránem, a vy jste měli hned po probuzení čerstvou snídani. Ale pozor – některé pekárny mohou být hlučnější, takže pokud máte kuchyni blízko ložnice, nemusí být tato volba úplně příjemná.

Další funkce umožňují nastavení a udržení konkrétní teploty, různé stupně propečení kůrky nebo třeba automatické vypnutí, což je důležitý prvek zajišťující bezpečnost v případě, že byste na přístroj zapomněli.

Tmavý, celozrnný chléb z domácí pekárny Sea Wave / Shutterstock.com

Údržba

V neposlední řadě myslete na to, aby se pekárna dobře čistila. Nechcete přeci čas ušetřený při pečení ztratit následným drhnutím špinavé formy. Jestliže máte myčku, poohlédněte se nejlépe po takové pekárně, jejíž části se v ní dají bezpečně umýt.