Jaké potraviny nastartují zpomalený metabolismus?

Zdravé jídlo: ovoce, zelenina, semena, superpotraviny, cereálie, listová zelenina na šedém betonovém pozadí Natalia Lisovskaya / Shutterstock.com

Zpomalený metabolismus jde ruku v ruce s věkem, zimním obdobím, věčnými dietami a hladověním, nedostatkem sportu či jinak neaktivním životem. Pokud toužíte po snížení hmotnosti nebo chcete změnit dosavadní životní styl, není nic jednoduššího než se zaměřit na zdravé stravování, dostatek pohybu, kvalitní spánek a dostatek vitamínů a minerálů, které vám doplní superpotraviny. Jaké potraviny tedy zařadit do jídelníčku a nastartovat metabolismus?

Přečtěte si také

Jak nakupovat na čínské platformě Pandabuy: Váš kompletní průvodce

Ananas

Ananas obsahuje vitamín C, thiamin, mangan. Zásadní látkou pro rychlý metabolismus je bromelain, což je trávicí enzym, který pomáhá rozbourávat molekuly bílkovin a snižuje zánětlivost. Zdravé zažívání je totiž základ.

Avokádo

Živinami nabité ovoce, která je bohaté na zdravé tuky. Avokádo pomáhá snižovat cholesterol, obsahuje velké množství železa, hořčíku a vitamínů. Dalším jeho bonusem je vysoký obsah vlákniny.

Nenechte si ujít avokádo v akci

Kupte se slevou Avokádo.

Porovnat slevy

Astaxanthin z červené řasy

Jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů, který má blahodárné účinky na lidské zdraví. Bojuje s volnými radikály, snižuje oxidaci buněk, posiluje imunitu a pomáhá zlepšovat krevní oběh, což pomáhá také rychlému metabolismu.

Kofein

Kofein je skvělý na povzbuzení našeho organismu, díky kterému se zrychluje i metabolismus. Slouží také jako prevence proti vzniku Alzheimerovi choroby a srdečním onemocněním.

Chilli papričky, koření a omáčka Sea Wave / Shutterstock.com

Koření a chilli papričky

Z koření sáhněte po chilli papričkách, které obsahují látku zvanou kapsaicin. Organismus dokáže skvěle zahřát, rozproudit krev a díky tomu se zrychlí i metabolismus. Dalším skvělým pomocníkem v kuchyni je například skořice nebo kajenský pepř.

Luštěniny

Luštěniny jsou superpotravinou, která metabolismus nastartuje pomocí vysokého obsahu bílkovin a železa. Některé druhy luštěnin mají dokonce větší obsah bílkovin než hovězí maso. Jsou také bohatým zdrojem minerálních látek, jako je železo, vápník, draslík a hořčík. Díky vysokému obsahu vlákniny pomůžou redukovat ukládání tuků v těle.

Ořechy

Ořechy jsou nutričně velmi bohaté plody, které obsahují bílkoviny, minerály a nenasycené tuky. Ty snižují riziko srdečních chorob a cukrovky. Svým obsahem vitamínů B1, C, E a niacinu (vitamín B3) pomáhají při metabolismu sacharidů a tuků.

Zelený čaj

Zelený čaj je známý spalovač tuků. Obsahuje látku zvanou EGCG neboli Epigallocatechin galát, která pomáhá spalovat tuky až po dobu dvou hodin. Dalším skvělou alternativou je matcha, druh zeleného čaje. Jde o prášek umletý z čerstvých čajových lístků, který obsahuje více antioxidantů, díky kterým metabolismus šlape na plné obrátky.