Ušetřete za koření a naučte se ho pěstovat doma na parapetu

Čtyři druhy bylinek v květináčích Canva

Každý zkušený kuchař ví, že nejlepší koření je čerstvé. Kořenky by neměly chybět v žádné kuchyni, ale skvělou volbou je také koření, které si sami vypěstujete. Pokud nemáte zahrádku, postačí vám k tomu okenní parapet. Neznamená to jen ušetřené peníze za nákup koření, ale také zajímavější a intenzivnější chuť vašich jídel. Přidanou hodnotou je, že víte, že se jedná o nezávadné koření vypěstované bez chemie.

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Jaké koření vybrat?

Důležitý je výběr koření. Bylo by zbytečné pěstovat takové koření, které nepoužijete. Vhodné je tedy zvolit druhy, které máte rádi.

Vybírejte bylinky, které nerostou příliš do šířky a výšky, protože takovým se v květináčích dobře daří. Pažitka, oregano, bazalka, levandule, petržel, máta, rozmarýn a tymián jsou dobrou volbou.

Na domácí pěstování je ideální třeba rozmarýn

Předpěstované, nebo ze semen?

V mnoha obchodech pořídíte předpěstované bylinky, které jsou ideálním startem. Počítejte ale s vyšší investicí. Pěstování ze semen je vždy levnější, ale chce to trpělivost, než vám rostlinky vyrostou. V takovém případě se řiďte instrukcemi na obalu. Obvykle je nejlepší volbou umístit jednotlivá semínka několik centimetrů od sebe, lehce je přikrýt substrátem, zavlažit a zakrýt igelitovým sáčkem, aby rychleji vyklíčila. Igelit odstraňte v momentě, kdy semena vyklíčí.

Následně květináč občas otočte, aby vám rostliny rostly rovně a netáhly se za sluncem. Obzvláště ze začátku dbejte na to, aby byla půda neustále vlhká. Může to trvat i několik týdnů, než rostliny vyrostou do potřebné velikosti, ale z výsledku budete mít mnohem větší radost, než když si pořídíte předpěstované bylinky.

Bylinky na parapetu Canva

Truhlík, nebo malý květináč?

Pokud rostlinu umístíte do příliš malého květináče, nečekejte, že se jí bude dařit. Kořenový systém potřebuje prostor k růstu. Truhlík nabízí mnohem více místa, ale řiďte se také velikostí parapetu. Pokud máte malý parapet, zvolte menší květináče. Ideální je čtvercový nebo obdélníkový tvar, abyste využili maximum prostoru. Používaná nádoba by měla mít vespodu drenážní otvory, aby mohla přebytečná voda odtékat.

Pěstovat zvlášť, nebo najednou?

Některé rostliny by neměly být vedle sebe, protože by si bránily v růstu. Máta a koriandr by se nikdy neměly sázet s jinými bylinami, protože rychle rostou a mají tendenci zabírat zbytek květináče. Naopak bazalku, petržel, tymián, rozmarýn, estragon a pažitku můžete klidně pěstovat v jednom truhlíku.

  • Tip: V obchodech můžete pořídit bylinkové systémy na doma pro více rostlin, díky nimž vaše bylinky budou mít optimální přísun světla i vody. Interiérové zahradničení si tak usnadníte na maximum. PARKSIDE® Systém pro pěstování rostlin s LED osvětlením koupíte na e-shopu supermarketu Lidl za 999 Kč. Na stránkách Alzy seženete chytrou zahrádku Click and Grow za 1 872 Kč. Chytrý květináč Bentech nabízí Mall.cz za 1 490 Kč.
Chytrá zahrada Click and Grow, ve které roste bazalka, člověk připravuje pizzu Click and Grow

Umístění

Vaše rostlinky by měly být na slunném místě. Nemusí být celý den na slunci, ale zvolte místo, kde budou mít přímý sluneční svit alespoň 6 hodin denně. Čím více sluníčka, tím rychleji vám porostou. Pokud mají málo slunce, mohou vám pomoci pěstební světla.

Zalévání

Zde postačí vizuální kontrola – pokud je zemina příliš suchá, rostlinky zalijte, aby vám neuschly. Můžete půdu také trochu rozhrnout, abyste zjistili, jestli je vlhká. Dejte však pozor, aby v misce pod květináčem nezůstávala voda, příliš vlhkosti by způsobilo, že vám rostlinky shnijí nebo se objeví plíseň.

Je důležité pořídit si nový substrát – a to v akci

Hnojení

Co se týče samotné hlíny, pořiďte si nový substrát. Pokud použijete hlínu ze zahrady, může obsahovat škůdce nebo různé choroby, které se přenesou na vaše koření. Rostlinky byste měli hnojit zhruba jednou za měsíc, ideální volbou je organické hnojivo nebo kompost.

Sklízení

Rostliny nesklízejte, dokud nejsou dostatečně velké. Následně je můžete seříznout nebo ostříhat nůžkami, ideálně 5–7 centimetrů od špičky. Tím se často podpoří i jejich další růst. Kdybyste je však ustřihli příliš nízko, rostlinu byste tím mohli zahubit.

U některých bylinek, jako je petržel a koriandr, můžete však odříznout i celé stonky. Postupně vysledujete, jak dlouho jednotlivým bylinám trvá, než znovu dorostou. Tuto dobu můžete urychlit dostatečným sluncem, zaléváním a hnojením.