Bylinky ze supermarketu jsou určeny především k přímé spotřebě. Pokud byste je chtěli pěstovat doma delší dobu, je potřeba udělat pár kroků, které jim životnost prodlouží. Někdy dokonce mohou zdobit kuchyňský parapet i několik měsíců.
Při nákupu zeleniny většina z nás již několikrát neodolala a přihodili jsme do košíku i květináč s mátou, bazalkou, pažitkou nebo petrželkou. Pokud jste je do pár dnů od nákupu v kuchyni zužitkovali, udělali jste správně.
Jak ale postupovat, když chcete mít bylinky delší dobu doma po ruce, ale ať se snažíte sebevíc, vždy vám uhynou?
RimDream / Shutterstock.com
„Bylinky v květináči zakoupené v supermarketu jsou skutečně určeny pro jednorázové použití v kuchyni. Tyto rostlinky přežívají v umělém světle a igelitovém obalu, kde se jim přirozeně nedaří. Jestliže byste je chtěli pěstovat dlouhodobě, je třeba rostlinky ihned po nákupu přesadit,“ říká Eva Karlíková z brněnského zahradnictví.
Poté, co přinesete z obchodu květináč s bylinkou domů, sundejte z něj fóliový obal, dejte pod něj podšálek nebo misku a pořádně rostlinku zalijte vodou. Hned jak to bude možné, dopřejte bylině větší květináč nebo truhlík s čerstvým substrátem. Nezapomeňte na drenážní otvory v květináčích, aby přebytečná voda mohla odtékat.
Protože v supermarketu byly bylinky zvyklé na tmavší prostředí, je dobré je pomalu aklimatizovat, a to tak, že než truhlík s přesazenou rostlinou umístíte na přímé světlo na parapetu, necháte rostlinku pár týdnů na tmavším místě na kuchyňské lince nebo stole.
simona pilolla 2 / Shutterstock.com
První dny zalévejte rostlinku tak, aby substrát nikdy nebyl úplně suchý. Po několika dnech můžete zálivku zvýšit podle náročnosti druhu byliny – například máta potřebuje zalévat každý den. V letních měsících můžete přesazené bylinky pěstovat venku. Zapomenout byste neměli ani na přihnojování, nejlépe krystalickým hnojivem s vyšším obsahem dusíku.
Připravte si rychlou a velmi lahodnou bylinkovou pomazánku z lučiny a zakysané smetany, která se bude perfektně doplňovat s čerstvým chlebem nebo jiným oblíbeným pečivem. Bylinky lze použít různé, záleží na vaší chuti.
Většina bylinek patří k trvalkám, správnou péčí jim tedy prodloužíte život. Jen bazalka a majoránka vám vydrží pouhý rok. Dají se ale snadno vypěstovat ze semínek.
Zdroj: kupi.cz