Nastartujte imunitu po zimě: Vyzkoušejte ženšen nebo ostropestřec

Žena drží vitamín a usmívá se puhhha / Shutterstock.com

Předjaří je ideální doba na detoxikaci organismu. Čisticí proces je ale vhodné vyvažovat přidáváním vitamínů a minerálů. Následující doplňky stravy jsou přesně k tomu určené – a v tomto období, kdy na nás začíná dopadat už i jarní únava, navíc pomohou rozproudit energii. Zapomínat bychom navíc neměli ani na svou imunitu, která je vlivem chřipkové epidemie neustále v ohrožení.

Přečtěte si také

Svíčková je klenot české kuchyně. Spousta lidí do ní však dává přísadu která ji naprosto znehodnotí

1. Ostropestřec

Jestliže se rozhodnete udělat detoxikaci těla, každý výživový poradce vám doporučí začít u očisty jater – a právě k tomu slouží ostropestřec mariánský.

Jeho účinky pozitivně ovlivňují metabolismus jaterních buněk a celkové pročištění organismu, proto je vhodné užívat jej i preventivně. Dále je pak vhodný při léčbě sleziny, žlučníku, ledvin a kožních onemocnění (lupénka, ekzém, pigmentové skvrny…).

Čím tělu prospívá:

  • Přispívá ke správné funkci trávení a jater.
  • Podporuje přirozenou obranyschopnost a činnost srdce.
  • Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.
  • Pomáhá od depresí a problémů se žlučníkem.

A jaké všechny prospěšné látky v něm nalezneme? Jsou to například vitamíny C a K, organické kyseliny a fytosteroly, vláknina, bílkoviny a cukry, minerální soli, flavonoidy či histamin.

Ženšen Jinning Li / Shutterstock.com

2. Ženšen

S přicházejícím jarem se spousta z nás potýká s nadměrnou únavou. Kromě úpravy jídelníčku a pitného režimu nám specialisté doporučují užívání ženšenu – často nazývaného „všehoj ženšenový“.

Tato bylina je člověku známá po staletí a pro organismus má mnoho přínosů. Ženšen je tradiční součástí čínské medicíny a lidového léčitelství, jeho účinky tak působí nejen na naše tělo, ale i duši. Užívá se zejména jeho kořen, který je mohutný a až 20 centimetrů dlouhý. Suší se a následně drtí, nebo paří v nálevu.

Ženšen pravý pomáhá:

  • Udržovat bdělost a potlačovat únavu.
  • Posilovat vitalitu organismu a imunitního systému.
  • Podporovat kognitivní funkce, paměť a krevní oběh.
  • Navodit psychickou stabilitu a pocit pohody.

3. Probiotika

Nadměrné pití kávy, alkoholu, kouření a konzumace potravy s vysokým obsahem soli vedou k překyselení organismu. Se zmírněním této „kyselosti“ nám pomohou probiotika (laktobacily), což jsou živé mikroorganismy, které se přirozeně vyskytují ve střevech. Jsou tedy důležitou součástí imunitního a trávicího systému. Naše tělo je potřebuje doplnit také při dlouhodobějším užívání antibiotik.

Jsou prospěšná především pro:

  • Udržování správné činnosti imunitního systému.
  • Snížení míry únavy a vyčerpání.
  • Normální činnost nervové soustavy, která ovládá fungování všech orgánů v těle.

Na trhu jsou dostupná probiotika ve formě kapslí, tablet nebo kapek vhodných i pro kojence.

Valašská kyselica
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Valašská kyselica

Valašská kyselica je tradiční zelná polévka pocházející z východní Moravy. Kromě bílého zelí v ní najdeme klobásu, brambory nebo třeba slaninu. Jde o vydatné jídlo, které dokáže zasytit na dlouhou dobu.

Valašská kyselica

4. Vitamín D

Lidské tělo vitamín D získává přirozeně ze slunečního záření – ne nadarmo se mu přezdívá „sluneční vitamín“. Během zimních měsíců jej ovšem máme méně, a to kvůli omezenému pohybu na slunci. Schopnost vytvářet vitamín D v pokožce také klesá s věkem a denní příjem ze stravy pokrývá jen 10–20 % naší denní potřeby. Doporučuje se užívat v průběhu celého roku.

Jeho hlavní účinky:

  • Přispívá k udržení zdravého stavu kostí a zubů.
  • Napomáhá k normální funkci imunitního systému.
  • Podporuje udržení činnosti svalů.
  • Přispívá k normální hladině vápníku v krvi.
Potraviny bohaté na vitamín D Tatjana Baibakova / Shutterstock.com

5. Omega-3

Omega 3 jsou polynenasycené mastné kyseliny – látky, které si lidské tělo nedokáže vytvořit samo a musí je přijímat v potravě. Říká se jim také esenciální mastné kyseliny.

Hlavním zdrojem omega 3 je rybí tuk (mořské ryby s větším obsahem tuku, jako je losos, makrela či sardinky), najdeme je však i v rostlinné stravě – lněné semínko, lněný olej, konopné semínko a konopný olej, chia semínka.

V čem jsou tělu prospěšné:

  • Napomáhají k dobré činnosti mozku.
  • Přispívají k udržení normálního stavu zraku.
  • Podporují správné fungování srdce.
  • Přispívají k udržení normálního krevního tlaku.

Nezapomínejte na pohyb a zdravou stravu

Užívání výživových doplňků a vitamínů je pro naše tělo bezesporu prospěšné. Je však nutné myslet na to, že ani jeden z výše zmíněných produktů není „samospásný“ a je potřeba brát je skutečně pouze coby podporu našeho zdraví. Bez zdravé stravy a přiměřeného pohybu nám naše tělo bohužel dobře sloužit nebude.

Zdroje: webmd.com, medicalnewstoday.com, nccih.nih.gov, mayoclinic.org, healthline.com