Lžička rybího tuku byla dříve strašákem všech dětí. I v dnešní době trpí naše vnitrozemská populace na jeho nedostatek a je proto důležité jej přijímat nejen přirozeně z potravy, ale i formou doplňků stravy. Obsažené omega-3 nenasycené mastné kyseliny totiž mají celou řadu příznivých účinků a na náš organismus i krásu mají doslova zázračné účinky. A byla by škoda se o ně ochudit. V jakých formách ideálně rybí tuk zařadit do jídelníčku?
Ačkoliv rybí tuk obsahuje spoustu cenných látek, ve středu pozornosti jsou především už zmíněné omega-3 nenasycené mastné kyseliny, konkrétně dvě z nich: kyselina eikosapenteová (EPA) a kyselina dokosahesanová (DHA). Patří do skupiny tzv. esenciálních, což znamená, že si je naše tělo nedokáže samo vytvářet, a proto jsme zcela závislí na jejich příjmu ze stravy. Nejbohatší jsou na tyto kyseliny mořské ryby, i mezi nimi jsou ovšem značné rozdíly.
V nižších dávkách najdeme omega-3 i v dalších druzích ryb, dále v ořeších a semínkách, vejcích nebo avokádu.
Tatjana Baibakova / Shutterstock.com
Galina Zhigalova / Shutterstock.com
Podle světové zdravotnické organizace (WHO) bychom měli týdně sníst alespoň dvě porce mořských ryb (viz výše). Vzhledem k jejich vysoké ceně ale na talířích v Česku mnohdy chybí úplně. Proto je dobré spolehnout se na výživové suplemety.
Rybí tuk se nejčastěji užívá ve formě zlatavých želatinových tobolek, které na rozdíl od tekutého oleje nemají žádnou pachuť ani zápach a stačí je každý den během jídla nebo po něm zapít. Denně se doporučuje přijmout zhruba 250 až 2000 mg, proto při výběru sledujte obsah rybího tuku v doporučené denní dávce. Při nákupu větších a výhodnějších balení vás měsíční porce tobolek vyjde v přepočtu zhruba na 100 korun.
Zdroj: Stobklub.cz, VItalia.cz, Prozeny.cz