Alternativy sójové omáčky: Nahradí ji bezlepkové varianty, kokos, ústřice i ryby

Záběr na nalévání sójové omáčky na lžíci Karpenkov Denis / Shutterstock.com

Potřebujete do receptu sójovou omáčku, ale zrovna nemáte žádnou po ruce? Zkuste omrknout ledničku nebo spíž, zda v ní nenajdete některou z jiných surovin, které výborně poslouží jako náhrada. Jsou vhodné i v případě, že vám sójovka nechutná, případně když ji nejíte kvůli jejímu složení (např. z důvodu alergie na lepek či sóju). Jak v kuchyni tradiční asijskou omáčku nahradit pomocí ančoviček, kokosu nebo sójových alternativ s podobnou umami chutí?

Přečtěte si také

Po zvýšení DPH je pivo dražší ve více než polovině hospod. Hrozí zavírání provozoven?

Tamari

Pokud sójovou omáčku nemůžete kvůli nesnášenlivosti lepku, je tamari nejlepší náhradou. Vyrábí se totiž také fermentací ze sóji a má velmi podobnou barvu a chuť.

Je vhodnější i pro ty, kteří si hlídají příjem soli, protože není tak slaná. A vlivem absence pšenice i bezlepková. Kromě sójové se prodává dokonce i tamari hrachová, pohanková nebo cizrnová.

Používat ji můžete všude tam, kde sójovou. Tamari ji dokonce plně zastoupí i v mističkách pro namáčení sushi nebo jarních a letních závitků, často se používá také v japonských či vietnamských restauracích.

Záběr na namáčení kousku sushi do sójové omáčky Kwangmoozaa / Shutterstock.com

Kokosová amino omáčka

Je oblíbenou alternativou s velmi podobnou barvou, chutí a konzistencí. Získává se fermentací mízy kokosových květů s přidáním mořské soli. Díky tomu má mírně nasládlou chuť (nikoliv však kokosovou, jak by se mohlo vzhledem k jejímu původu zdát), s pikantními a příjemně slanými tóny. Podobně jako tamari navíc nemá tak vysoký obsah sodíku jako sójová omáčka a je rovněž vhodná pro jedince s alergií na sóju.

Kokosová amino omáčka dokáže nahradit sójovou téměř ve všech receptech. Je ideální samostatně jako dip na namáčení, ale také jako surovina do omáček, marinád, do pokrmů z masa, mořských plodů, ryb a zeleniny.

Worcestrová omáčka

Je sójové podobná nejen svou barvou a konzistencí, ale také slano-sladkou umami chutí. Ta se může lišit v závislosti na konkrétní receptuře výrobce, nejčastěji však vzniká díky použití ančoviček, vinného octa, melasy, cukru, směsi koření (chilli, hřebíčku, zázvoru, cibule, česneku), citronové šťávy nebo extraktu ze sójových bobů, někdy se rovněž přidávají švestková povidla či karamel.

Použití je ve stejném dávkování podobné jako u sójové omáčky. Hodí se pro dochucování marinád na maso, steaků, zeleninových a masových pokrmů, nudlí, salátů, dresinků a dipů.

Worcestrová omáčka v lahvi a v misce Goskova Tatiana / Shutterstock.com

Rybí omáčka

Výrazně slaná omáčka vznikající fermentováním ančoviček dokáže sójovou omáčku nahradit, zejména co se "asijské" umami a slané chuti týče. V tomto případě rozhodně ne v poměru 1:1, nicméně pár kapek do polévky, omáčky, marinády nebo zeleninové či masové pánve ideálně zvýrazní chuť pokrmu a dodá mu zajímavou slanost.

Ústřicová omáčka

Vyrábí se z extraktu ústřic vařených v solném roztoku a šťávy z fermentovaných sójových bobů. Je tak vlastně jakousi kombinací rybí a sójové omáčky. Na rozdíl od ní má ale hustší viskózní konzistenci a vlivem přidávání cukru i sladší chuť. Hodí se spíše jako dochucovací složka do teplé a studené kuchyně, je navíc výborná do tradičních asijských pokrmů, které vynikají svou nasládlou chutí (různé omáčky, restovaná jídla, směsi na styl "číny" apod.).

Tmavá a světlá miso pasta v miskách aomas / Shutterstock.com

Tmavá miso pasta

Obdobně jako sójová omáčka se vyrábí fermentací sójových bobů, má však tužší a hutnější konzistenci. S namáčení u ní proto moc nepochodíte a v případě sushi budete muset sáhnout po jiné z alternativ, do teplé kuchyně (omáček, polévek, marinád nebo asijských nudlí a rýžových pokrmů) je ale jako stvořená. Chcete-li dosáhnout tekuté podoby, smíchejte miso s trochou vody a poté používejte v poměru 2:1 (tedy na 1 lžičku sójové omáčky v receptu dejte 2 lžičky zředěné miso pasty).

Zdroje: Realsimple.com, Jimejinak.cz, Bakeitwithlove.com