Jak doma pěstovat levanduli? Jednoduchý návod, jak na to

Detail kvetoucí levandule nnattalli / Shutterstock.com

Levandule vám nejen zkrášlí a provoní domov, využití pro ni najdete také v kosmetice či kuchyni. Má pozitivní účinky na zdraví a ochrání vám i ostatní rostliny před nechtěným hmyzem. Poradíme vám, jak levanduli pěstovat v domácích podmínkách a jak využít všechny její benefity.

Přečtěte si také

Na co všechno se dá použít obyčejná kopřiva? Hodí se do polévky i k výrobě zdravého sirupu

Jak pěstovat levanduli?

Existují desítky odrůd levandule a setkat se můžeme nejen s fialovými, ale také modrými, bílými či růžovými květy. U nás se nejčastěji setkáte s levandulí lékařskou, a právě ta má své široké využití. Péče o levanduli není náročná. Stačí dodržovat pár základních pravidel a brzo vás bude těšit svou krásou a vůní.

Pěstování levandule v květináči

Jelikož levandule pochází ze Středomoří, kde byla vystavena přemíře slunce a nepravidelnému přísunu vody, není její pěstování příliš náročné. Pokud ji však chcete nechat v květináči, bude potřebovat trochu více péče než venku na zahradě.

  1. V obou případech nicméně potřebuje slunné místo a propustnou zeminu.
  2. Koupenou sazenici přesaďte do většího květináče či truhlíku, na jehož dno vysypte keramzit jako drenážní vrstvu.
  3. Substrát můžete pořídit buďto přímo pro levandule, nebo si ho namíchejte sami ze zeminy, písku a rašeliny v poměru 1:1:1.
Levandule v květináči na schodech IMG Stock Studio / Shutterstock.com

Jak se starat o levanduli?

Jak často zalévat

Levanduli stačí zalévat jen občas, ideálně vždy do proschnutí půdy, protože stále vlhká zemina jí vyloženě škodí. Je tedy skvělá pro ty, kteří na své kytičky občas zapomenou.

Kdy stříhat levanduli

Abyste měli hustou a bohatě větvenou levanduli, je třeba ji pravidelně zastřihávat. Hlavní je střih na jaře a pak na podzim po odkvetení.

Jak stříhat levanduli

Důležité ale je, abyste ji nestříhali až do dřevnaté části, kde obtížně obráží, při každém střihu tedy vždy nechte kus zelené větvičky s lístky. Můžete ji však stříhat i během kvetení, zejména pokud ji chcete využít v kuchyni či kosmetice. V takovém případě stříhejte plně rozkvetlou rostlinu. Pro sušení ji stříhejte ideálně ještě nerozkvetlou, aby brzy neopadala.

Tip: Díky svým silným vonným látkám funguje levandule jako skvělý odpuzovač nechtěného hmyzu. Ideální je tedy třeba blízko růží, protože odpuzuje mšice a molice. Sušená levandule vám zase ochrání oblečení ve skříni před moly.

Žena stříhá levanduli na zahradě nieriss / Shutterstock.com

Využití levandule v kuchyni

Na rozdíl od Středomoří u nás využití levandule v kuchyni není příliš obvyklé. Její vůně přitom pozvedne chuť řadě pokrmů a vhodná je nejen do dezertů, ale také třeba k rybám, do salátů, omáček i marinád na maso. Dobře se kombinuje s rozmarýnem, majoránkou a tymiánem.

Oblíbená je také levandulová limonáda nebo čaj. Květy zalijte studenou nebo horkou vodou a nechte alespoň 10 minut louhovat. Zkusit si doma můžete také výrobu levandulového cukru, který pak použijete třeba do dezertů. Stačí pár květů nechat alespoň 2 týdny v uzavřené nádobě s cukrem a levandulové aroma ho nádherně provoní.

Účinky levandule na zdraví

Ve starověkém Řecku se levandule lékařská využívala zejména při léčbě kašle či pro uklidnění. Později se její využití rozšířilo a mnoho lidí sází na její pozitivní účinky dodnes – pomůže totiž zmírnit svalové napětí nebo urychlit hojení ran, podporuje přirozenou regeneraci organismu a zabraňuje tvorbě jizev. Její použití doporučujeme také, pokud vás trápí problémy se spaním nebo bolest hlavy. Blahodárné účinky má i na naši pokožku. Zkuste si z ní vyrobit domácí nálev, koupelovou sůl či olejíček a hýčkejte své tělo.

Dvě lahvičky s levandulovou solí a kytice sušených levandulí v pozadí digieye / Shutterstock.com

Využití levandule v domácnosti

Nálev z levandule do vany i pro péči o pleť

Přelijte pár lžiček květů levandule přibližně 80 °C horkou vodou a vytvořte si nálev, který si můžete přilít do koupele nebo si jím oplachovat obličej. Levandule zklidňuje pokožku, regeneruje kožní buňky a je vhodná pro všechny typy pleti.

Voňavá sůl do koupele

Vytvořte si během chvilky domácí koupelovou sůl, která potěší i coby dárek. Stačí usušenou či čerstvou levanduli smíchat s mořskou solí a máte hotovo. Přidat lze i jiné bylinky nebo třeba éterické oleje pro ještě intenzivnější vůni.

Esenciální olej

Oblíbený je také levandulový olejíček, který je vhodný do koupele, na pleť i tělo nebo na masáže a aromaterapie. Domácí výroba éterického oleje je snadná – do čtvrt litru za studena lisovaného oleje, ideálně olivového nebo mandlového, nasypte tři lžíce drcených levandulových květů a nechte cca 6 týdnů louhovat.

Tip: Pokud se vám do výroby domácího levandulového oleje nechce, můžete sáhnout po kupované verzi, kterou najdete v každé drogerii.

Zdroj: Mojemedicina.cz, Okolobytu.cz, Dama.cz, Cestakbydleni.cz