10 jedlých květin, které můžete pěstovat i na vlastní zahradě. Jak chutnají?

Salát s polníčkem, jahodami a jedlými květy Anna_Pustynnikova / Shutterstock.com

Proměňte svůj talíř v rozkvetlou louku. Jedlé květy si v kuchyni zamilujete. Všechna jídla budou díky nim barevnější a lahodnější na pohled i chuť. Existuje jich celá řada a pěstovat či sbírat je můžete snadno i na vlastní zahradě. Máme pro vás seznam nejoblíbenějších jedlých květin i stručnou charakteristiku jejich chutí. Které jsou vhodnější do sladkých dezertů a které ideálně zpestří saláty a slané pokrmy?

Přečtěte si také

Itálie se rozhodla zatočit s turisty. Milán zakáže v letních měsících konzumaci jídla i zmrzliny na ulicích

Jak využít jedlé květy v kuchyni?

Nejčastěji se s barevnými kvítky setkáte v salátech či dezertech, typicky se jimi zdobí dorty nebo cupcaky. Určitě se ale nebojte popustit uzdu fantazii a nechat rozkvést, co vás jen napadne: jednohubky, chlebíčky, pomazánky, krémové polévky, snídaňové kaše, jogurty a smoothie bowls i drinky (zkuste například květy zamrazit do kostek ledu).

  • Před konzumací je dobré každý květ ochutnat, případně zjistit, které jeho části vám připadají hořké, a ty odstranit.
  • Tip: Jedlé květy můžete ve vaničkách koupit i v obchodech, jejich nabídka ovšem není moc rozšířená a nejsou nijak levnou záležitostí. K dostání bývají spíše ve velkoobchodech (Makro) a online supermarketech (Rohlík, Košík), případně od soukromých pěstitelů.
Chleby s avokádovou pomazánkou ozdobené jedlými květy zi3000 / Shutterstock.com

Kam jedlé květiny zasadit?

Pro použití v kuchyni jsou vhodné mnohé léčivé i okrasné rostliny, které nepřišly do styku s chemickým ošetřením či jiným nevhodným znečištěním. Můžete je pěstovat v truhlících za oknem, květináčích i na zahradě v záhonech, kde budou navíc prospěšně sloužit jako lákadlo pro opylující hmyz.

Všeobecně jim vyhovuje světlé stanoviště, dostatek závlahy a půda bohatá na živiny s občasným přihnojením. Ideální doba pro výsev je právě nyní na jaře. Semínka koupíte v supermarketech, v zahradnictvích (včetně hobbymarketů) a ve specializovaných e-shopech. Po kterých květinách sáhnout?

Pořiďte si nové květináče a vypěstujte si jedlé rostlinky

10 oblíbených druhů: Jak chutnají a do jakých jídel se hodí?

  • Lichořeřišnice: Žluté, oranžové a červené květy zazáří v salátech, na chlebu namazaném pomazánkou i v krémové polévce. Mají příjemně štiplavou, kořeněnou chuť podobnou rukole, proto jsou vhodnější spíše naslano.
  • Macešky: Ovocným i zeleninovým salátům, pomazánkám či sladkým dezertům dodají mírně nasládlou, svěží „travnatou“ chuť. Existují v mnoha barevných variantách, proto si s nimi při zdobení můžete opravdu vyhrát.
  • Denivka: Tyto okrasné květiny dosahující všech možných barev od žluté, červené až po fialovou či bílou jsou velmi šťavnaté se svěží chutí připomínající jarní chřest. Sbírat a jíst se dají i nerozvinutá poupata. Přidávají se do polévek, salátů i vietnamských a vegetariánských pokrmů plných zeleniny.
  • Růže: Okvětní lístky mají příjemnou nasládlou chuť, ve které se mohou objevovat ovocné, kořeněné či mátové tóny. Výborně dochutí svěží dezerty, sirupy, sladké krémy i (ne)alkoholické drinky.
Borůvkový dortík ozdobený jedlým květem artem evdokimov / Shutterstock.com
  • Begonie hlíznatá: Okrasná rostlina která hraje všemi barvami, má příjemnou citrusovou chuť s křupavou, šťavnatou texturou. Hodí se do salátů, jogurtových dezertů i do pomazánek nebo jiných pokrmů, kterým budete chtít dodat špetku svěží, nakyslé jiskry.
  • Aksamitník (afrikány): Oranžovo-červené kvítky rozzáří zahradu i zeleninovou polévku, salátovou mísu, omáčku nebo pomazánku. Mají nasládlou chuť připomínající anýz.
  • Měsíček lékařský: Tato žlutá květina má příjemně citrusovou chuť s květinovými tóny. Je navíc považovaná za vhodnou alternativu k šafránu, proto se nebojte měsíček použít i do teplé kuchyně.
  • Violka vonná: Sladce omamnou vůni fialek určitě všichni známe již od dětství, její chuť je podobná. Učaruje v salátech, koktejlech i sladkých lahůdkách, zvláště skvělá je v kombinaci s jogurtovou či vanilkovou zmrzlinou.
  • Šeřík: Nádherně voňavé světle fialové trsy drobných kvítků můžete do dezertů přidávat čerstvé jako ozdobu, případně je kandovat v moučkovém cukru a bílcích.
  • Topolovka (slézová růže): Květy mají nejčastěji barvu od bílé přes růžovou až po červenou a se svou příjemnou, nijak výraznou chutí krásně ozdobí saláty i letní (ne)pečené tvarohové či zmrzlinové dezerty.

Vedle toho jsou výborné také květy běžných druhů bylinek (pažitky, bazalky nebo oregana), dále chrpy polní nebo volně rostoucích sedmikrásek či pampelišek, jejichž mladé, pevné květy mají sladce medovou chuť a hodí se do svěžích jarních salátů a zeleninových obloh, stejně tak do dezertů nebo sirupů.