Kdysi se jim přezdívalo řízky chudých. Dnes se jedná o poměrně exkluzivní lahůdku. Dá se totiž jíst jen jednou za rok, a to právě v období května, kdy se začínají keře bezu černého obsypávat bílými květy. Nezmeškejte tuto příležitost a vyrazte si pár bezinek natrhat. Smažené kosmatice si můžete vychutnat jak naslano, tak nasladko. Máme pro vás dva recepty na základní těstíčko i podrobný návod, jak si kosmatice připravit.
Dozlatova a dokřupava usmažená květenství bezu černého se s oblibou jedla už za našich babiček a prababiček. Lidový název je odvozen od slova „kosmatý" neboli chundelatý či chlupatý. Správně připravené kosmatice by si totiž i po obalení v těstíčku a usmažení měly zachovat svůj košatý, nadýchaný a „rozcuchaný" tvar. Rozhodně by neměly připomínat jednolitou placku.
Kosmatice jsou velmi oblíbené také pro svou jednoduchou a rychlou přípravu. Suroviny vás vyjdou jen na pár korun a tu hlavní si natrháte zadarmo.
Kupte se slevou Sirup YO.
Černý bez začíná kvést zhruba od poloviny května do začátku června. Záleží samozřejmě na tom, zda převažuje počasí slunečné, či deštivé a chladné.
Na bezinky vyrazte nejlépe do čisté přírody – ideálně by se totiž neměly před smažením omývat. Sbírejte velká a bohatá květenství a při stříhání či odřezávání jim nezapomeňte nechat několik centimetrů dlouhý stonek, za který je budete při obalování a smažení držet.
Základem je jeho hustota. Konzistencí by mělo připomínat o něco málo hustší těsto na palačinky. Příliš řídké nebude na květech nebude držet. Když bude naopak příliš husté, kosmatice nebudou nadýchané a budou připomínat spíše už zmíněnou placku.
Dále musí obsahovat tukovou složku – ať už v podobě másla, vysokoprocentní smetany či plnotučného mléka. Někdo také pro lepší chuť dává víno či pivo. Ostatní suroviny se přimíchávají i podle toho, zda se rozhodnete dělat kosmatici naslano, nebo nasladko.
Dvěma recepty na základní (neochucenou) variantu těstíčka se můžete inspirovat níže.
Na cca 10 květů budete potřebovat: 2 vejce, 250 ml plnotučného mléka, 125 g hladké mouky a špetku soli.
Postup: V míse metličkou rozšlehejte vejce, mléko a sůl dohladka a poté postupně přidávejte a zašlehávejte mouku, dokud nevznikne hladká, akorát hustá směs.
Na cca 15 květů budete potřebovat: 125 ml smetany ke šlehání, 1 žloutek, 1 bílek (sníh), 30 g hladké mouky a asi 100 ml plnotučného mléka.
Postup: Do vyšlehané šlehačky postupně metličkou zamíchejte žloutky, hotový sníh z bílku a nakonec také mouku. Mlékem těstíčko řeďte, dokud nebude připomínat hustou smetanu či výše zmíněné těsto na palačinky (množství mléka v receptu proto berte jen orientačně).
Kupte se slevou Zmrzlina ve vaničce Carte D'or Algida.
Zda smaženými bezinkami potěšíte své sladké, či slané chuťové pohárky, se můžete rozhodnout už při míchání těstíčka (tedy přidáním sladkých, či slaných surovin). Ale i v případě, že si je připravíte s těstíčkem univerzálním, dají se jíst na oba způsoby.
Naslano se s oblibou podávají k bramborám či bramborové kaši a okurkovému nebo hlávkovému salátu. Výborné jsou ale i samotné, třeba namáčené do česnekového či bylinkovo-jogurtového dipu.
Jako sladký dezert je vyzkoušejte posypané moučkovým cukrem, podávané s kopečkem šlehačky či vanilkové zmrzliny a s čerstvým ovocem nebo s domácí marmeládou.