Znáte kosmatice neboli řízky pro chudé? Smažené květy černého bezu si připravíte pouze v květnu!

Kosmatice neboli smažené květy černého bezu zoryanchik / Shutterstock.com

Kdysi se jim přezdívalo řízky chudých. Dnes se jedná o poměrně exkluzivní lahůdku. Dá se totiž jíst jen jednou za rok, a to právě v období května, kdy se začínají keře bezu černého obsypávat bílými květy. Nezmeškejte tuto příležitost a vyrazte si pár bezinek natrhat. Smažené kosmatice si můžete vychutnat jak naslano, tak nasladko. Máme pro vás dva recepty na základní těstíčko i podrobný návod, jak si kosmatice připravit.

Přečtěte si také

Ořechy s čokoládovou náplní: Tradiční vánoční pečivo, které zaručeně zmizí ze stolu jako první!

„Chlupatá“ lahůdka oslavující příchod léta

Dozlatova a dokřupava usmažená květenství bezu černého se s oblibou jedla už za našich babiček a prababiček. Lidový název je odvozen od slova „kosmatý“ neboli chundelatý či chlupatý. Správně připravené kosmatice by si totiž i po obalení v těstíčku a usmažení měly zachovat svůj košatý, nadýchaný a „rozcuchaný“ tvar. Rozhodně by neměly připomínat jednolitou placku.

  • Dříve se u nás kosmatice smažily ku příležitosti oslav nadcházejících Svatodušních svátků, které značily konec Velikonoc a příchod léta.
  • Tradice smažení květů pochází pravděpodobně z doby italské renesance. Kromě bezinek se v Itálii tradičně smaží také květy cukety či dýně. V Německu zase dávají přednost smaženým květům akátu.

Kosmatice jsou velmi oblíbené také pro svou jednoduchou a rychlou přípravu. Suroviny vás vyjdou jen na pár korun a tu hlavní si natrháte zadarmo.

Kdy na bezinky vyrazit a na co při sběru myslet?

Černý bez začíná kvést zhruba od poloviny května do začátku června. Záleží samozřejmě na tom, zda převažuje počasí slunečné, či deštivé a chladné.

Na bezinky vyrazte nejlépe do čisté přírody – ideálně by se totiž neměly před smažením omývat. Sbírejte velká a bohatá květenství a při stříhání či odřezávání jim nezapomeňte nechat několik centimetrů dlouhý stonek, za který je budete při obalování a smažení držet.

Bohatá květenství černého bezu na keři v přírodě jaroslava V / Shutterstock.com

Jak na dokonalé těstíčko?

Základem je jeho hustota. Konzistencí by mělo připomínat o něco málo hustší těsto na palačinky. Příliš řídké nebude na květech nebude držet. Když bude naopak příliš husté, kosmatice nebudou nadýchané a budou připomínat spíše už zmíněnou placku.

Dále musí obsahovat tukovou složku – ať už v podobě másla, vysokoprocentní smetany či plnotučného mléka. Někdo také pro lepší chuť dává víno či pivo. Ostatní suroviny se přimíchávají i podle toho, zda se rozhodnete dělat kosmatici naslano, nebo nasladko.

  • Pro slanou variantu se do těstíčka přidává strouhaný sýr, sůl, mletá paprika, kmín, sušená cibule apod.
  • U sladké se zase směs na obalování dochucuje cukrem, medem, vanilkou nebo skořicí.

Dvěma recepty na základní (neochucenou) variantu těstíčka se můžete inspirovat níže.

Jednoduché těstíčko – recept

Na cca 10 květů budete potřebovat: 2 vejce, 250 ml plnotučného mléka, 125 g hladké mouky a špetku soli.

Postup: V míse metličkou rozšlehejte vejce, mléko a sůl dohladka a poté postupně přidávejte a zašlehávejte mouku, dokud nevznikne hladká, akorát hustá směs.

Vyšlehané těstíčko se smetanou – recept

Na cca 15 květů budete potřebovat: 125 ml smetany ke šlehání, 1 žloutek, 1 bílek (sníh), 30 g hladké mouky a asi 100 ml plnotučného mléka.

Postup: Do vyšlehané šlehačky postupně metličkou zamíchejte žloutky, hotový sníh z bílku a nakonec také mouku. Mlékem těstíčko řeďte, dokud nebude připomínat hustou smetanu či výše zmíněné těsto na palačinky (množství mléka v receptu proto berte jen orientačně).

Smažené květy černého bezu posypané cukrem s jahodami Dora Zettová / Shutterstock.com

Kosmatice – recept

  1. Květenství po nasbírání opatrně protřepte, abyste se zbavili broučků, a nechte ještě chvíli stát na lince. Bezinky se před smažením nedoporučuje omývat. Pokud nechcete tento krok přeskočit, pak je opláchněte jen krátce pod tekoucí vodou a nechte důkladně oschnout.
  2. Připravte si těstíčko a ihned začněte obalovat – květenství držte za stopku a ponořením obalujte v těstíčku.
  3. Mezitím si v hrnci rozehřejte dostatečné množství oleje. Plocha nádoby nemusí být velká (budete vždy namáčet jen jedno květenství), spíše myslete na dostatečně vysokou vrstvu oleje (min. 3–4 cm).
  4. Obalené bezinky držte za stonek a postupně dávejte do rozpáleného oleje. Smaží se pouze z jedné strany, proto je důležité, aby byly do oleje plně ponořené.
  5. Smažte je zprudka a krátce. K zezlátnutí jim postačí 2040 sekund (během této doby je několikrát za stopku povytáhněte z oleje, tím se květenství hezky rozloží do šířky a bude se smažit rovnoměrněji).
  6. Po usmažení nechte přebytečný olej odkapat na papírové utěrce. Správně usmažené kosmetice by měly vydržet dlouho křupavé.
Low carb kuřecí řízky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Low carb kuřecí řízky

Low carb kuřecí řízky, po kterých se jen zapráší? S naším receptem to nebude žádný problém. Tyto kuřecí řízky můžete připravit kdykoli a při jakékoli příležitosti, třeba jako zdravější alternativu slavnostní vánoční tabule.

Low carb kuřecí řízky
Patizonové řízečky
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Patizonové řízečky

Pokud patříte mezi milovníky smažených cuket, mohl by se vám líbit i tento recept na patizonové řízečky, které jsou stejně jako cuketa vynikající zeleninovou pochoutkou, skvěle se doplňující s jakoukoliv bramborovou přílohou. Připravte si je jako oběd nebo večeři, jsme přesvědčeni o tom, že si pochutnáte.

Patizonové řízečky

Je libo kosmatice naslano, nebo nasladko?

Zda smaženými bezinkami potěšíte své sladké, či slané chuťové pohárky se můžete rozhodnout už při míchání těstíčka (tedy přidáním sladkých, či slaných surovin). Ale i v případě, že si je připravíte s těstíčkem univerzálním, dají se jíst na oba způsoby.

Naslano se s oblibou podávají k bramborám či bramborové kaši a okurkovému nebo hlávkovému salátu. Výborné jsou ale i samotné, třeba namáčené do česnekového či bylinkovo-jogurtového dipu.

Jako sladký dezert je vyzkoušejte posypané moučkovým cukrem, podávané s kopečkem šlehačky či vanilkové zmrzliny a s čerstvým ovocem nebo s domácí marmeládou.

Zdroj: Kupi, Kuchařka pro dceru, Prima FRESH