Rýžový olej je ideální na smažení, a navíc zlepšuje kvalitu pleti i vlasů

Rýžový lej na stole s rýží Canva

Rýžový olej je považován za velmi kvalitní rostlinný tuk, který najde využití v každé domácnosti. Skvěle se hodí pro přípravu jídel teplé i studené kuchyně, je dokonce jedním z nejlepších pro smažení, a navíc obsahuje řadu cenných látek, díky kterým je hotovým pokladem pro naše zdraví i krásu. Poznejte všechny jeho výhody i možnosti využití a přečtěte si, na co si při nákupu rýžového oleje dávat pozor.

Přečtěte si také

Oblíbený dezert všech Čechů: Recept na luxusní kremrole podle Josefa Maršálka

Spousta zdraví v každé kapce

Rýžový olej se lisuje z otrub rýže, tedy z obalů zrnek. Je velice dobře stravitelný a má bohaté nutriční složení. Obsahuje pořádnou dávku vitamínu E, B a A, je cenným zdrojem omega-6 mastných kyselin, fytosterolů i antioxidantů (např. polyfenolů). Díky tomu je jeho užívání velmi přínosné pro naše současné i budoucí zdraví.

  • TIP: Pro preventivní užívání se nejčastěji doporučuje dávkovat 1 kávovou lžičku (5 ml) 3x denně.

Rýžový olej pomáhá redukovat hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi a zlepšuje pružnost cév. Při pravidelné konzumaci snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob i výskytu rakoviny. Díky antioxidantům chrání buňky těla před volnými radikály a podporuje jejich regeneraci. Je současně skvělou volbou při hubnutí a různých úpravách stravy, například v rámci paleo či keto diety.

Jak rýžový olej používat v kuchyni?

Ingrediencí číslo jedna je především v asijských zemích, kde je díky vysoké produkci rýže velice častým druhem tuku. Současně je pro jakékoliv pečení, vaření, smažení i fritování jedním z nejlepších olejů vůbec. Má totiž vysoký kouřový bod, takže vydrží i velmi dlouhé tepelné úpravy, nepřepaluje se a nepropůjčuje jídlům nepříjemnou „přesmaženou“ pachuť.

  • Kouřový bod rýžového oleje je 200–215 °C. Pro rovnání, slunečnicový olej ho má kolem 180 °C.

Výborný je k vaření i smažení masa (především kuřecího), zeleniny, hub, ryb a mořských plodů. Rozhodně se neztratí ani ve studené kuchyni. Kromě salátů, zálivek a dresinků je ideální také pro přípravu nejrůznějších omáček, a dokonce i domácí majonézy. Mezi jeho přední vlastnosti totiž patří i to, že nežlukne a nezdrcuje se.

Pohlídejte si olej v akci

Pro mladistvou pleť i krásné vlasy

Rýžový olej je mimo jiné bohatý na vitamín E a antioxidanty, které jsou velice prospěšné při péči o naši pleť. Má výborné regenerační a zklidňující účinky, pomáhá pleť vyhlazovat a udržovat její mladistvý vzhled.

Dokáže také chránit pokožku před ultrafialovým zářením, je hypoalergenní a vhodný i pro citlivou pokožku. Není proto divu, že ho najdete ve složení mnoha krémů na opalování nebo v kosmetice pro děti.

Protože se dobře roztírá, vstřebává a nezanechává mastný film, můžete ho pomocí vatového tamponku mazat přímo na pokožku, případně ho kapku přimíchat do svého oblíbeného krému či jiného přípravku. A nezapomeňte ani na šampon, případně pokožku hlavy – rýžový olej účinně stimuluje vlasové kořínky a vlasy vyživuje i zpevňuje.

Rýžový olej, rozsypaná rýže a limetky Canva

Jak vybírat rýžový olej v obchodech?

Pokud vás rýžový olej přesvědčil a už mu vyčleňujete v kuchyni stálé místo, koupíte ho ve zdravých výživách, na internetu i v některých lékárnách. Ve větších hypermarketech ho můžete najít v sekci zdravé nebo alternativní výživy, či v úseku s asijskými potravinami. Při výběru především hledejte na etiketě výrobku informaci o tom, zda je olej rafinovaný, nebo byl lisovaný za studena (tedy je panenský neboli virgin).

Za studena lisovaný (panenský)

Pokud olej kupujete především pro jeho zdraví příznivé účinky, potom určitě dávejte přednost za studena lisovanému panenskému a extra panenskému. Vlivem šetrného zpracování si zachovává nejvíce cenných látek, stejně tak jako svou specifickou delikátní chuť, která vynikne především v jídlech studené kuchyně.

Rafinovaný

Rafinovaný olej se naproti tomu lisuje za vyšších teplot, většinou se ještě chemicky dočišťuje, aby byl zbaven případných toxických látek, nelibé pachuti a vůně. S tím ovšem přichází i o řadu vitamínů a antioxidantů a jeho nutriční hodnota se snižuje. Je proto vhodný spíše na smažení, vaření a pečení. Rafinovaný také bývá v obchodech výrazně levnější než kvalitnější panenský.

Kolik rýžový olej stojí

Mezi výrobky jsou na trhu poměrně velké cenové rozdíly, záleží na způsobu zpracování a velikosti balení. Dražší jsou za studena lisované oleje, které se současně prodávají po menším objemu. Např. Panenský rýžový olej Health Link (od 109 Kč za 500 ml) nebo Allnature Rýžový olej (cena začíná na 113 Kč za 250 ml). K levnějším značkám potom patří například rýžový olej Franz Josef Exclusive (litrové balení koupíte v akci za cca 117 Kč), dále značky Basso (od 167 Kč/ 1 l), Suriny (od 123 Kč/ 700 ml) či Rizi (cena od 86 Kč/ 500 ml).