Věděli jste, že prostředky na mytí nádobí s vůní mohou vyvolávat alergickou reakci?

Prostředky na mytí nádobí, houbička Canva

Pokud vás po umývání nádobí svědí nebo pálí ruce, zpozorněte. Je možné, že používáte prostředek s obsahem vonných nebo konzervačních látek, které vyvolávají alergickou reakci. Jak se tato alergie projevuje a jak se jí můžete vyhnout? To zjistíte v tomto článku. Čeká vás také návod na domácí výrobu ekologického prostředku na mytí nádobí.

Přečtěte si také

Jak vyrobit domácí čokoládová Kinder vajíčka s překvapením? Zvládnete to hravě s formou i bez ní

Studie potvrdily, že prostředky na nádobí mohou způsobovat alergii

Ze studie z roku 2018, která se zabývala příčinami ekzému, vyšlo najevo, že u 13 % účastníků alergickou reakci vyvolaly detergenty a dalších 7 % zúčastněných bylo alergických na vonné směsi, jež se v těchto prostředcích běžně používají.

Co jsou detergenty?

Jako detergenty se označují chemické látky, které jsou určeny k čištění, mytí a praní. Chemicky se jedná o směs složenou zejména z tenzidů a dalších látek. Detergenty bývají obsažené v mýdlech, prostředcích na mytí nádobí nebo pracích gelech a prášcích.

K mytí nádobí volte šetrné prostředky

Jaké jsou příznaky této alergie?

Nevhodné složení přípravků na mytí nádobí, které jsou v pravidelném kontaktu s pokožkou rukou, může vyvolávat kožní reakci, nebo dokonce zapříčinit vznik celoživotní alergie. Ta se obvykle projevuje pálením, zarudnutím a svěděním rukou a někdy také popraskanými konečky prstů, případně celými popraskanými dlaněmi. Pokud byste tuto alergickou reakci nijak neřešili, mohla by se ještě zhoršovat a rozšířit na celé ruce.

Člověk si dávkuje prostředek na nádobí na houbičku Canva

Jak se chránit před alergickou reakcí?

Řešením, jak předejít alergické reakci při mytí nádobí, je používání přípravků, které neobsahují syntetické chemikálie, dráždivé látky ani vůni. Podle testu dánské spotřebitelské organizace Forbrugerrådet Tænk, jež prověřovala údaje o složení 19 přípravků na mytí nádobí, 8 z nich neobsahovalo žádné nežádoucí chemikálie. Takovéto přípravky mají obvykle ekologické označení nebo upozornění, že jsou vhodné i pro alergiky.

Vyrobte si ekologický prostředek na nádobí

Účinný prostředek na umývání nádobí, jenž neobsahuje dráždivé látky, můžete vyrobit jednoduše doma z přísad, které budou k vašim rukám velmi šetrné. Nejenže tento ekologický prostředek perfektně umyje špinavé nádobí, bude také pečovat o vaše ruce díky obsahu olivového mýdla a esenciálního oleje.

Na výrobu mycího prostředku na nádobí budete potřebovat:

  • 30 g tuhého olivového mýdla,
  • 370 ml horké vody,
  • ½ polévkové lžíce sody na praní,
  • lžíci octa (použít můžete jablečný, lihový či vinný),
  • 15 až 20 kapek esenciálního oleje,
  • nádobu s dávkovačem.

Tip: Můžete také přidat kokoglukózu, aby prostředek pěnil.

Žena si čte etiketu na prostředku na nádobí v obchodě Canva

Jak na to?

Nejdříve na struhadle nastrouhejte 30 gramů tuhého olivového mýdla a poté ho nechejte rozpustit ve 370 mililitrech horké vody. Následně do rozpuštěného mýdla vsypte půlku polévkové lžíce sody na praní, která odmašťuje. Aby bylo nádobí dezinfikované a vyleštěné, přidejte také jednu polévkovou lžíci zvoleného octa.

Pokud přidáte lžičku kokoglukózy, prostředek na mytí nádobí bude pěnit. V dalším kroku do vychladlé směsi nakapejte 15 až 20 kapek esenciálního oleje a vzniklé mýdlo přelijte do nádoby s dávkovačem. A máte hotovo.

Jaký prostředek na mytí nádobí nejraději používáte vy? A zkoušeli jste někdy vyrobit domácí „jar“? Napište nám do komentářů.