Jak vybrat ledničku? Tu pravou poznáte podle objemu, energetické třídy a funkcí

Kuchyně s americkou lednicí Pixel-Shot / Shutterstock.com

Lednice je srdcem každé kuchyně, a právě proto bychom jejímu výběru měli věnovat dostatek pozornosti. Při koupi chladničky hleďte nejen na její vzhled a rozměry, ale též na energetickou náročnost, objem a nadstandardní funkce. Pokud jste doma dva, postačí vám klasická kombinovaná lednice s mrazákem, pro větší rodiny jsou vhodné dvoukřídlé americké lednice, které nabízí nejen větší objem, ale též množství chytrých funkcí.

Přečtěte si také

Velké otřesy v Unileveru: Co přinese oddělení zmrzlinové divize a rušení tisíců pracovních míst?

Na hlučnosti a mrazicím výkonu záleží

Při výběru lednice dbejte na mrazicí výkon, který se pohybuje v rozmezí 2 až 33 kg/24 hodin, akumulační dobu, která určuje, jak dlouho zůstanou potraviny zamražené v případě výpadku proudu, a klimatickou třídu, která určuje teplotu prostředí, v němž bude lednice umístěna.

Než začnete vybírat, uvědomte si, že jde o zařízení, které je v provozu neustále, proto věnujte zvláštní pozornost energetické třídě a hlučnosti, která by v ideálním případě neměla přesahovat 40 dB.

Čím větší domácnost, tím větší lednice

Co se týče kapacity, objem vybírejte podle členů domácnosti. Obecně se doporučuje 50–70 litrů chladicího prostoru a 25 litrů mrazáku na osobu. Myslete též na hmotnost tohoto zařízení, některé lednice jsou pekelně těžké a nebude lehké s nimi manipulovat při úklidu nebo stěhování. Závěrem si určete, kolik peněz za nový spotřebič hodláte utratit, zda zvolíte zlatou střední cestu do 15 000 Kč, anebo ve své kuchyni vidíte hypermoderní americkou lednici s displejem za desetitisíce.

Zásobujte se surovinami v akci

Nová podoba energetických štítků

Důležitým parametrem pro výběr lednice je její energetická náročnost. Ta se odvozuje od provozu zařízení při ideálních podmínkách – teplotě okolí do 20 °C a zaplnění lednice do 70 %. Dle této spotřeby se zařízení řadí do energetických tříd, které jsou A, B, C, D, E, F a G, kde A je nejlepší a G nejhorší. Toto nové označení, které vešlo v platnost 1. března loňského roku, vystřídalo starší A+, A++, A+++ a tak dále, které začalo být pro zákazníky značně nepřehledné.

Nová stupnice je přitom navržena tak, aby ani ty nejlepší výrobky na trhu nedosahovaly kategorie A a vznikl tak prostor pro další technologický růst. Zařízení s novým štítkem kategorie B nebo C je tedy stejně energeticky efektivní, jako starší A++ či A+++. Určení energetické třídy najdeme na energetickém štítku, kterým je povinně označen prakticky každý spotřebič.

Podoba nových energetických štítků Alza

Monoklimatická, kombinovaná nebo americká?

Jakmile si ujasníte výše uvedené parametry, můžete začít řešit, jaký typ chladničky upřednostníte. Nejběžnějším typem lednice je kombinovaná, která má integrovaný mrazák. Ten může být buď dole, jako je tomu u modernějších zařízení, nebo u starších typů nahoře.

Dále jsou na trhu lednice monoklimatické, které nemají mrazák a pyšní se tedy nejnižší spotřebou, či lednice s výparníkem, které patří k těm levnějším, ale zase potřebují častější odmrazování. Speciálními typy jsou pak retro lednice, které imitují dobový design, mini lednice, které se hodí do kanceláří či dílen, a americké lednice, které jsou dvoukřídlé a bývají vybaveny ledovačem, filtrovanou vodou a samostatným minibarem.

Samostatně stojící, anebo vestavná?

Lednici můžete mít v kuchyni postavenou zvlášť, v tom případě jde o lednici samostatně stojící, nebo může být integrovaná přímo v kuchyňské lince. Vestavné chladničky mají tu výhodu, že perfektně ladí se zbytkem kuchyně, jsou na výběr v mnoha velikostech a disponují množstvím funkcí.

Chladničky je také možné rozdělit dle počtu okruhů. V případě lednice s jedním okruhem je nutné při odmrazování vypnout celé zařízení, v případě dvou okruhů je možné nejen samostatné odmrazování lednice a mrazáku, ale též nastavení rozdílných teplot pro obě části. Cena těchto zařízení je zpravidla vyšší.

Aby vám lednička nezela prázdnotou

Nejmodernější zařízení s množstvím funkcí

Dnešní lednice se od svých předchůdkyň liší nejen designem, ale především funkcemi. Většina z nich je například vybavena speciálním fresh šuplíkem na ovoce a zeleninu, který je udrží déle čerstvé. Lednice s funkcí No Frost mají oproti klasickým chladničkám jeden motor a jeden výparník, které společně zabraňují tvorbě námrazy, takže není třeba přístroj tak často odmrazovat. Většina dnešních lednic je navíc vybavena systémem automatického odmrazování, kdy je tající voda odváděna kanálkem do nádobky u motoru, který ochlazuje.

Nejmodernější lednice, zejména ty americké, jsou vybaveny zásobníkem na chlazenou vodu a led, minibarem, který se otevírá zvlášť, a někdy dokonce displejem, na němž je možné vyhledávat recepty, pouštět videa či psát nákupní seznam.

Kuchyně s chytrou lednicí Samsung Family Hub Samsung

Chytrá lednice pro chytrou domácnost

Nejvíce funkcí nabízí tzv. smart lednice. Nejenže jsou vybaveny funkcemi, které zlepšují chladicí schopnosti a pomáhají zachovat kvalitu uložených potravin, ale snižují též spotřebu energie a usnadňují nákupy a vaření. Do některých z nich je možné nahlédnout bez otevření pomocí funkce prosvícení dveří.

Většinu chytrých lednic je možné propojit s dalšími spotřebiči a součástmi chytré domácnosti včetně mobilního telefonu. Prostřednictvím aplikace je pak možné ovládat lednici na dálku, zapnout úsporný režim během dovolené či zkontrolovat stav potravin pomocí vnitřní kamery. Díky ní dokáže lednice také sestavovat nákupní seznam a nabídnout recepty podle dostupných surovin. Některé mají na dveřích i integrovaný displej, na němž je možné sledovat videorecepty či poslouchat hudbu.

Jak se o lednici správně starat?

Tak jako každé zařízení v domácnosti, ani lednice není nesmrtelná a jednou ji budete muset vyměnit za novou. Aby vám ta současná vydržela co nejdéle, je třeba se o ni starat. Přinášíme vám 10 pravidel, která mohou při správném dodržování prodloužit životnost vaší chladničky.

  1. Umístěte ji správně, lednice potřebuje prostor, především pak vzadu, kde je motor.
  2. Jednou za čas ji odtáhněte a vyčistěte kompresor a kondenzátor, které musí být pro správné fungování udržovány v čistotě.
  3. Nastavte ideální teplotu, ta je v lednici 5 °C, v mrazáku -18 °C.
  4. Udržujte ji ze 70 % plnou, nedochází tak k energetickým ztrátám.
  5. Pravidelně odmrazujte. Námraza zvyšuje spotřebu energie až o 80 %.
  6. Lednice je semeništěm bakterií, proto ji často myjte a udržujte hygienicky čistou.
  7. Pravidelně čistěte také těsnění, aby nedocházelo ke vniku teplého vzduchu a namrazování.
  8. Nevkládejte do chladničky teplé potraviny, uvolněná pára kondenzuje a tvoří námrazu.
  9. Ze stejného důvodu nenechávejte lednici příliš dlouho otevřenou.
  10. Potraviny do lednice ukládejte v krabičkách a organizérech, zabráníte tak šíření bakterií.